Gunakan Khasiat Lemon untuk Diet Sihat

Mengonsumsi lemon untuk diet adalah salah satu cara mudah yang dipercayai dapat menurunkan berat badan dan menjadikan tubuh kelihatan lebih menarik. Namun, adakah kaedah diet menggunakan lemon ini terbukti berkesan?

Siapa yang tidak kenal lemon? Buah ini mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Buah rendah kalori ini mengandungi pelbagai nutrien, seperti vitamin C, vitamin B, serat, air, karbohidrat kompleks, dan kalsium.

Buah ini, yang sering diproses menjadi minuman sejuk, tidak hanya memiliki rasa yang menyegarkan, tetapi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Manfaat lemon termasuk mencegah penyakit jantung, menurunkan risiko batu ginjal, menjaga fungsi saluran pencernaan, dan mengurangi kolesterol.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, pengambilan jus buah atau lemon secara berkala juga dipercayai dapat menurunkan berat badan. Oleh itu, banyak orang mengambil lemon untuk diet.

Cara Menggunakan Lemon untuk Diet

Diet dengan air lemon agak sederhana untuk hidup. Inti dari diet ini adalah untuk mengurangkan kalori dengan membatasi makanan yang dimakan, dan meningkatkan penggunaan air lemon dan air.

Anda dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan makanan dan minuman secara beransur-ansur, sebelum benar-benar menerapkan diet lemon dan tidak memakan makanan atau minuman lain. Ini supaya badan dapat menyesuaikan diri dengan corak diet lemon.

Berikut adalah peringkat diet lemon:

Hari pertama dan kedua

Elakkan makanan yang diproses, daging, tenusu, gula, makanan berlemak, minuman beralkohol, soda, dan kafein. Untuk dua hari pertama, fokus pada makan sayur-sayuran atau buah-buahan yang baru dicuci.

Hari ketiga

Mula membiasakan diri dengan diet dengan hanya minum minuman smoothie, sup, dan jus buah atau sayur sepanjang hari.

Hari keempat

Anda hanya perlu minum air atau jus oren yang diperah ditambah satu atau dua sudu teh gula secukupnya. Pengambilan gula dapat memberi tenaga untuk tubuh agar tidak keletihan semasa diet.

Hari kelima

Anda sudah boleh memulakan diet lemon. Pertama sekali, sediakan ramuan untuk membuat air lemon, iaitu 2 sudu besar jus lemon, segelas air, dan 2 sudu gula. Campurkan bahan-bahan ini dan minum setiap kali anda merasa lapar.

Hadkan pengambilan air lemon adalah 6-12 kali sehari. Diet ini harus disertakan dengan pengambilan 1 liter air suam dicampur dengan 1 atau 2 sudu garam setiap pagi dan segelas air atau teh suam pada waktu malam sebelum tidur. Diet lemon dijalankan selama 10-30 hari, bermula setelah tempoh penyesuaian awal.

Apabila berat badan telah mencapai sasaran yang diharapkan dan anda ingin menghentikan diet, jangan lakukannya secara tiba-tiba. Sama seperti ketika memulakan, menghentikan diet lemon juga harus dilakukan secara beransur-ansur.

Pada peringkat ini, anda boleh mula makan seperti biasa, tetapi hadkan bahagian dan jumlah kalori yang anda makan sehingga berat badan anda tidak bertambah. Diselingi juga dengan pengambilan air lemon ketika lapar.

Adakah Lemon Diet Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Diet lemon mendorong anda untuk mengurangkan pengambilan kalori secara drastik, sehingga menyebabkan penurunan berat badan. Tetapi sebenarnya, diet lemon bukanlah cara utama yang disarankan oleh doktor untuk menurunkan berat badan, kerana keselamatan dan keberkesanan kaedah diet ini masih dipersoalkan dan memerlukan penelitian lebih lanjut.

Sebilangan orang yang menjalani diet ini dapat menambah berat badan jika diet mereka tidak dijaga. Bukan hanya itu, diet lemon juga berisiko menyebabkan tubuh anda kekurangan nutrien dan meningkatkan risiko anda mengalami sejumlah masalah kesihatan, seperti kekurangan zat makanan atau pening dan kelemahan.

Cara yang selamat dan betul untuk menurunkan berat badan adalah menyesuaikan diet anda, mengamalkan gaya hidup sihat, dan bersenam secara teratur. Prosesnya mesti dilakukan secara berperingkat.

Cara Memakan Makanan Yang Baik

Sebelum menjalani diet, anda mesti mengira indeks jisim badan terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk mengetahui berapa banyak berat badan yang harus dikurangkan.

Selepas itu, anda juga perlu mengetahui mengapa anda berlebihan berat badan. Sebabnya, mempunyai badan yang terlalu gemuk bukan hanya disebabkan oleh gaya hidup yang buruk, seperti sering makan makanan berkalori tinggi atau jarang bersenam, tetapi juga kerana keadaan perubatan atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Semasa menjalani diet, anda hanya disyorkan untuk menurunkan berat badan sebanyak 0.5-1 kg seminggu. Lebih daripada itu, anda berpotensi mengalami dehidrasi, gangguan elektrolit, sakit otot, gangguan metabolik, dan batu empedu.

Anda boleh menggunakan air lemon sebagai cara menyokong program diet anda. Sebagai contoh, jika anda suka mengambil minuman berkalori tinggi, seperti minuman soda atau minuman bergula dalam pembungkusan, anda boleh menggantinya dengan air lemon.

Ini pasti akan membantu mengurangkan berat badan. Sebabnya, lemon tidak mengandungi banyak kalori. Hanya terdapat sekitar 20-25 kalori dalam sebiji lemon.

Sekiranya anda mempunyai berat badan berlebihan dan berhasrat untuk menurunkannya, cubalah berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum anda mencuba apa-apa jenis diet, terutamanya diet ekstrem yang belum terbukti selamat dan berkesan.