Pilihan ubat sakit gigi yang boleh anda cuba

Sakit gigi boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Untuk melegakannya, ada beberapa ubat sakit gigi yang boleh anda cuba, baik dari bahan semula jadi atau ubat perubatan. Baca lebih lanjut di sini.

Sakit gigi adalah keadaan di mana terdapat rasa sakit di atau di sekitar gigi anda. Sakit gigi pada amnya menunjukkan masalah pada gigi atau gusi, seperti rongga, gigi patah, gingivitis, atau jangkitan.

Perubatan Sakit Gigi Perubatan

Terdapat pelbagai jenis ubat sakit gigi perubatan yang boleh anda beli di farmasi tanpa preskripsi doktor untuk merawat sakit gigi. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang biasa digunakan untuk merawat sakit gigi. Ibuprofen berfungsi dengan menghalang tubuh daripada menghasilkan sebatian yang menyebabkan keradangan, sehingga bengkak, sakit, atau demam akibat sakit gigi dapat dikurangkan.

Dos ibuprofen yang biasa untuk orang dewasa ialah 1-2 tablet 200 mg setiap 4-6 jam. Sebelum mengambil ibuprofen, pastikan anda makan terlebih dahulu.

2. Naproxen

Naproxen juga merupakan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang biasa digunakan untuk merawat sakit gigi. Sama seperti ibuprofen, naproxen berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran sebatian yang menyebabkan keradangan. Dengan begitu, rasa sakit akibat sakit gigi dapat dikurangkan.

Kerana kesan menghilangkan rasa sakit naproxen lebih tahan lama daripada ibuprofen, anda tidak perlu mengambil naproxen sekerap ibuprofen. Dos naproxen yang biasa untuk orang dewasa ialah 1-2 tablet 220 mg setiap 8-12 jam. Ingat, jangan lupa makan terlebih dahulu sebelum mengambil ubat sakit gigi ini.

3. Parasetamol

Paracetamol atau asetaminofen juga merupakan salah satu jenis ubat yang banyak digunakan untuk menghilangkan sakit gigi, terutamanya jika anda mempunyai alahan terhadap 2 ubat di atas.

Dos am penggunaan parasetamol untuk orang dewasa ialah 1-2 tablet 500 mg setiap 4-6 jam. Anda boleh mengambil parasetamol sebelum atau selepas makan.

Ubat sakit gigi dari bahan semula jadi

Terdapat beberapa ubat sakit gigi dari bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan kesakitan sebelum berjumpa doktor gigi. Antara lain adalah:

1. Air garam

Berkumur dengan air masin boleh menjadi pilihan pertama anda sebagai ubat sakit gigi. Air garam adalah pembasmi kuman semula jadi yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan menyembuhkan luka di mulut. Kaedah ini juga berkesan untuk membersihkan sisa makanan yang tersekat di antara gigi.

Anda boleh menggunakan air garam untuk berkumur dengan mencampurkan garam teh dalam segelas air suam.

2. Kompres sejuk

Anda juga boleh menggunakan kompres sejuk untuk mengurangkan kesakitan dari sakit gigi. Kompres sejuk akan membuat saluran darah di kawasan yang menyakitkan mengecut, sehingga pembengkakan dan keradangan dapat dikurangkan. Dengan cara itu, kesakitan juga akan dapat dikurangkan

Untuk menggunakan kaedah ini, anda hanya membungkus beberapa ketulan ais dalam tuala bersih, kemudian letakkan di bahagian pipi gigi yang sakit selama kira-kira 20 minit. Ulangi langkah ini setiap beberapa jam.

3. Bawang putih

Bawang putih segar sering digunakan sebagai ubat sakit gigi. Keberkesanannya dalam menghilangkan rasa sakit pada gigi diperoleh dari kandungan sebatian allicin yang bersifat antibakteria dan antimikrob. Kandungan ini dapat membunuh bakteria atau mikroorganisma yang menyebabkan sakit gigi, sehingga rasa sakit dapat dikurangkan.

Anda boleh menggunakan bawang putih untuk ubat sakit gigi dengan menghancurkannya dengan halus, kemudian memasangkannya ke gigi yang sakit. Di samping itu, anda juga boleh mengunyah 1 cengkih bawah putih segar. Sekiranya anda tidak kuat dengan rasa dan bau, letakkan sekeping bawang putih segar pada gigi yang sakit.

4. Minyak cengkih

Anda juga boleh menjadikan minyak cengkih sebagai pilihan untuk merawat sakit gigi. Kandungan eugenol dalam minyak cengkih berkesan untuk merawat keradangan dan melegakan kesakitan akibat sakit gigi. Selain itu, bahan ini juga merupakan antiseptik semula jadi sehingga dapat membunuh bakteria yang menyebabkan sakit gigi.

Untuk menggunakan minyak cengkih sebagai ubat sakit gigi, anda boleh meneteskannya pada sehelai kapas dan kemudian meletakkannya pada gigi yang sakit.

Anda boleh menggunakan pelbagai ubat sakit gigi, baik secara semula jadi dan perubatan, untuk menghilangkan rasa sakit sebelum mendapatkan rawatan dari doktor gigi. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan ubat sakit gigi perubatan, ikuti dos dan arahan penggunaan seperti yang dinyatakan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Ubat sakit gigi di atas tidak dapat menyelesaikan masalah pada gigi anda. Jadi, walaupun sakit gigi yang anda rasakan telah reda, tetap pergi ke doktor gigi untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found