Kelebihan Susu Kedelai untuk Wanita Hamil, Kesan Sampingan dan Had Selamat untuk Pengambilan

Kebaikan susu soya untuk wanita hamil tidaklah kecil. Selain rasanya yang enak, susu kedelai mempunyai banyak nutrien yang baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, susu kedelai juga boleh menyebabkan kesan sampingan.

Susu kedelai adalah susu yang diperoleh dari kacang soya yang telah diproses yang telah direbus dan digiling, kemudian dicampurkan dengan air. Dalam segelas susu kedelai tanpa gula, terdapat kira-kira 130-140 kalori, 8 gram karbohidrat, 4 gram lemak, dan 7 gram protein.

Susu kedelai juga mengandungi vitamin A, vitamin B12, folat, zat besi, zink, dan isoflavon. Sebilangan besar produk susu soya juga diperkaya dengan vitamin D dan kalsium.

Sebilangan Khasiat Susu Kedelai untuk Wanita Hamil dan Janin

Susu kedelai mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Berikut adalah beberapa kelebihan susu soya untuk wanita hamil dan janin:

1. Menyokong pembentukan tisu dan organ janin

Protein adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh janin untuk membesar dan berkembang dengan sihat. Protein berfungsi untuk menyokong pembentukan tisu dan organ janin, termasuk otak. Pengambilan protein yang mencukupi semasa mengandung juga dapat mengurangkan risiko janin dilahirkan dengan berat badan yang rendah.

Kandungan protein dalam susu kedelai juga berguna untuk perkembangan rahim dan payudara wanita hamil, serta bentuk persiapan diri untuk proses melahirkan dan menyusui nanti.

2. Keperluan vitamin wanita hamil dan janin yang mencukupi

Kandungan vitamin A dalam susu kedelai penting untuk pengembangan mata, kulit, tulang, dan organ lain di dalam tubuh janin serta membentuk sistem imun. Selain itu, vitamin A juga berguna untuk menjaga kesihatan mata dan menjaga sistem ketahanan wanita hamil.

Pengambilan vitamin B12 yang diperoleh dari susu kedelai adalah baik untuk menyokong proses pembentukan sel darah merah pada wanita hamil dan menjaga kesihatan tisu saraf ibu dan janin. Bersama dengan kandungan isoflavon dalam susu kedelai, vitamin B12 juga dapat mencegah gangguan neurologi pada janin.

Kekurangan vitamin B12 semasa kehamilan diketahui dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami anemia, preeklamsia, dan keguguran.

3. Menyokong perkembangan sistem saraf janin

Folat yang terdapat dalam susu kedelai adalah nutrien yang sangat berguna untuk mengoptimumkan perkembangan sistem saraf dan otak janin. Keperluan folat dan vitamin B12 yang mencukupi selama kehamilan telah terbukti dapat mencegah kecacatan kelahiran pada saraf bayi, seperti spina bifida.

4. Mencegah anemia

Susu kedelai mengandungi zat besi dan kadarnya lebih tinggi dalam produk susu soya yang diperkaya dengan zat besi. Berkat kandungan zat besi, susu kedelai berguna untuk membentuk sel darah merah dalam tubuh wanita hamil dan mencegah anemia dan mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

5. Menguatkan tulang dan gigi janin

Susu kedelai mengandungi kalsium dan vitamin D yang baik untuk tulang dan gigi yang sihat. Kedua nutrien ini adalah bahan asas untuk pembentukan tisu tulang dan gigi pada janin.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, terdapat beberapa kelebihan susu soya untuk wanita hamil, iaitu:

  • Menguatkan sistem imun wanita hamil dan janin berkat kandungan protein, vitamin A, dan zink
  • Mengekalkan tahap kolesterol wanita hamil dan memenuhi pengambilan asid lemak omega-3 yang baik
  • Mengurangkan risiko kemurungan semasa mengandung

Kesan Sampingan dan Jumlah Penggunaan Susu Kedelai yang Disarankan untuk Wanita Hamil

Walaupun mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil, susu kedelai juga boleh menyebabkan kesan sampingan jika dikonsumsi terlalu banyak. Beberapa kesan sampingan susu soya adalah:

Mengganggu penyerapan mineral yang diperlukan oleh janin

Susu kedelai mengandungi asid fitik yang boleh mengganggu penyerapan mineral penting seperti kalsium, zat besi, dan kalsium zink diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Menurunkan kolesterol baik yang diperlukan semasa kehamilan

Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, susu kedelai dapat menurunkan kadar kolesterol semula jadi yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh semasa kehamilan. Kolesterol ini berperanan dalam pembentukan vitamin D, serta hormon kehamilan seperti progesteron dan estrogen.

Meningkatkan risiko gangguan sistem pembiakan janin

Isoflavon dalam susu kedelai mempunyai struktur kimia yang menyerupai hormon estrogen. Oleh itu, isoflavon dalam susu kedelai juga dikenali sebagai fitoestrogen.

Pada wanita hamil yang mempunyai janin lelaki, pengambilan isoflavon yang berlebihan dipercayai dapat meningkatkan risiko janin mengalami kelainan pada sistem pembiakan atau organ vital. Sementara itu, pada janin wanita, pengambilan isoflavon berlebihan dianggap meningkatkan risiko janin mengalami akil baligh awal kemudian.

Walau bagaimanapun, beberapa kesan susu kedelai di atas hanya dapat diketahui melalui hasil penyelidikan di makmal dan kajian berskala kecil. Sehingga kini, kesan dan kesan sampingan susu soya terhadap kesihatan ibu hamil dan janin masih perlu dikaji lebih lanjut.

Pada dasarnya, susu kedelai selamat untuk dimakan oleh ibu hamil, asalkan bahagiannya tidak berlebihan. Jumlah pengambilan susu soya yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 1-2 gelas sehari.

Sekiranya keadaan ibu hamil dan janin sihat, susu kedelai boleh dimakan sebagai sebahagian daripada menu harian. Walau bagaimanapun, wanita hamil mungkin perlu mengehadkan atau tidak boleh mengambil susu kedelai jika mereka mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti penyakit tiroid dan barah payudara.

Untuk mendapatkan faedah maksimum susu kedelai untuk wanita hamil, pilih produk susu soya yang diperkaya dengan vitamin D dan kalsium. Sekiranya anda masih tidak yakin mengambil susu soya semasa mengandung, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found