Makan Durian Semasa Hamil, Selamat atau Berbahaya?

Ada mitos yang mengatakan bahawa memakan durian ketika hamil boleh membahayakan keadaan janin. Anggapan ini menjadikan sebilangan wanita hamil yang suka atau menginginkan durian menjadi ragu-ragu untuk memakan durian. Oleh itu, adakah selamat bagi wanita hamil untuk makan durian?

Selain nanas, durian sering disebut sebagai buah yang tidak boleh dimakan semasa mengandung. Ada yang berpendapat bahawa memakan durian ketika hamil boleh mencetuskan masalah pada kehamilan, seperti keguguran, pendarahan faraj, hingga cacat lahir pada janin.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menerima mitos pada nilai muka. Mari kita ketahui fakta mengenai makan durian semasa hamil.

Kandungan Pemakanan Buah Durian

Durian (Durio zibethinus) adalah buah tropika yang kebanyakannya tinggal di Asia Tenggara, termasuk Indonesia. Sebilangan orang mungkin tidak menyukai durian, tetapi tidak sedikit orang yang suka memakan buah yang berbau manis dan khas ini.

Rasa manis dan aroma durian yang khas berasal dari kandungan lemak, gula, sulfur, dan alkohol dalam durian. Dalam 100 gram durian mengandungi kira-kira 150 kalori dan 3.5 gram serat dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 5–5.5 gram lemak
  • 25-27 gram karbohidrat
  • 1.3-1.5 gram protein
  • 400 mg kalium
  • 19-20 mg vitamin C

Selain itu, durian juga kaya akan flavonoid yang merupakan antioksidan, vitamin B, folat, kalsium, fosfor, magnesium, zat besi, zink, dan tembaga. Kandungan pemakanan ini baik untuk wanita hamil.

Fakta Mengenai Kesan Mengonsumsi Durian Semasa Kehamilan

Tidak seperti mitos yang diedarkan secara meluas, durian sebenarnya dapat memberi manfaat kepada wanita hamil berkat kandungan khasiatnya. Di samping itu, setakat ini belum ada kajian saintifik yang membuktikan bahawa durian berbahaya bagi wanita hamil atau janin.

Berikut adalah beberapa faedah memakan durian untuk wanita hamil:

1. Membekalkan tenaga tambahan

Wanita hamil mungkin mudah letih, terutamanya jika mereka masih perlu melakukan pelbagai aktiviti dan pekerjaan. Nah, ibu hamil boleh mencuba memakan durian, kerana karbohidrat, gula, dan kalori dalam durian dapat meningkatkan tenaga yang diperlukan oleh tubuh.

2. Tingkatkan pengambilan folat

Buah durian mengandungi folat yang cukup tinggi. Nutrien ini adalah salah satu jenis pemakanan yang penting bagi wanita hamil dan janin kerana dapat menyokong pembentukan saraf, otak, dan tulang belakang janin, dan mencegah kecacatan kelahiran pada bayi.

Selain itu, folat juga berperanan dalam menghasilkan sel darah merah, sehingga wanita hamil dapat dicegah dari anemia atau kekurangan darah.

3. Pastikan kolesterol tetap stabil

Sebilangan orang sering menganggap bahawa durian adalah buah yang kaya dengan kandungan kolesterol. Walau bagaimanapun, anggapan ini salah. Walaupun mengandungi lemak yang cukup tinggi, jenis lemak yang terdapat dalam durian bukanlah kolesterol.

Kolesterol hanya diperoleh dari lemak haiwan, jadi tidak terdapat dalam lemak sayuran, salah satunya durian. Selain itu, kerana kandungan seratnya yang tinggi, durian sebenarnya dianggap dapat mencegah peningkatan kolesterol.

4. Pastikan tahap gula dalam darah tetap stabil

Durian adalah buah dengan indeks glisemik rendah. Ini bermaksud, buah durian tidak cepat meningkatkan kadar gula dalam darah. Para penyelidik mengesyaki, ini kerana kandungan serat, lemak, kalium, dan antioksidan dalam durian tinggi.

Namun, wanita hamil masih perlu menghadkan pengambilan durian agar tidak berlebihan. Ini kerana buah durian mengandungi banyak gula dan karbohidrat. Wanita hamil juga boleh berjumpa doktor sebelum makan durian jika mereka mempunyai keadaan tertentu, seperti diabetes kehamilan.

Kesimpulannya, memakan durian semasa mengandung tidak berbahaya, asalkan jumlah durian yang dimakan tidak berlebihan dan sekiranya keadaan ibu dan janin yang hamil sihat. Di samping itu, untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung, wanita hamil juga disarankan menjalani diet berkhasiat yang seimbang.

Namun, buah durian mungkin perlu dielakkan atau dikurangkan dalam penggunaannya jika wanita hamil mengalami keadaan tertentu, seperti diabetes, tekanan darah tinggi, preeklamsia, atau kegemukan. Buah durian juga perlu dielakkan sekiranya membuat ibu hamil sering merasa sakit dan muntah atau membuatnya lebih teruk sakit pagi.

Sebagai tambahan kepada mitos pantang makan durian semasa mengandung, terdapat banyak mitos lain mengenai kehamilan yang masih dipercayai hingga kini. Untuk menjalani kehamilan dengan tenang, adalah lebih baik bagi wanita hamil untuk tidak mempercayai mitos yang timbul sebelum mengetahui fakta.

Sekiranya wanita hamil mempunyai pertanyaan atau kebimbangan mengenai kehamilan atau masih tidak yakin dengan kesan memakan durian semasa hamil, jangan ragu untuk bertanya secara langsung kepada pakar kandungan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found