4 Jenis Sperma Meningkatkan Makanan untuk Meningkatkan Kesuburan

Masalah kesuburan boleh dicirikan oleh jumlah sperma yang rendah. Nah, ada beberapa jenis makanan penambah sperma yang dapat anda konsumsi dalam usaha meningkatkan produksi sperma yang berkualiti.

Bilangan dan kualiti sperma boleh dikatakan sebagai salah satu penentu kesuburan lelaki. Lazimnya, sperma yang sihat dicirikan oleh air mani putih kelabu yang tebal ketika dikeluarkan. Selain itu, jumlah air mani juga harus lebih dari 2 ml.

Namun, jumlah air mani yang terlalu banyak tidak selalu berarti baik, kerana dapat menunjukkan keadaan sperma yang terlalu cair. Sperma berair dapat menjadi tanda bahawa tubuh anda menghasilkan jumlah sperma yang rendah.

Punca Kiraan Sperma Rendah

Sebelum mengenali pelbagai jenis makanan yang meningkatkan sperma, anda harus mengetahui apa yang menyebabkan jumlah sperma rendah terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan penurunan pengeluaran dan kualiti sperma:

  • Obesiti
  • Tabiat merokok
  • Pengambilan minuman keras
  • Penggunaan dadah
  • Tabiat yang boleh meningkatkan suhu testis, seperti sering memakai seluar yang terlalu ketat dan sering berendam di dalam air panas
  • Tekanan
  • Pendedahan sinaran

Selain daripada perkara-perkara di atas, pengeluaran dan kualiti sperma juga dapat menurun disebabkan oleh gangguan hormon dan pelbagai masalah kesihatan pada organ seks lelaki, seperti varikokel, jangkitan testis, dan epididimitis.

Pelbagai Jenis Makanan Meningkatkan Sperma

Sekiranya anda merasakan jumlah sperma yang dihasilkan sedikit, jangan risau. Terdapat beberapa jenis makanan penambah sperma yang baik untuk dimakan untuk meningkatkan pengeluaran sperma yang berkualiti.

Berikut adalah empat jenis makanan penambah sperma yang kaya dengan nutrien untuk meningkatkan jumlahnya sambil meningkatkan kualiti sperma anda:

1. Makanan dengan kandungan antioksidan yang tinggi

Makan makanan yang tinggi antioksidan bermanfaat untuk meningkatkan jumlah sperma sambil meningkatkan pergerakannya. Satu kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis antioksidan, seperti vitamin C dan vitamin E, dapat mengurangi kerusakan DNA pada sperma.

Anda boleh mendapatkan pengambilan antioksidan dari pelbagai buah dan sayur-sayuran, seperti anggur, strawberi, jeruk, bayam, brokoli, dan wortel. Selain itu, kacang dan makanan yang terbuat dari biji-bijian juga merupakan sumber antioksidan yang baik untuk meningkatkan sperma.

2. Makanan dengan kandungan asid folik

Beberapa kajian mengatakan bahawa lelaki yang kekurangan asid folik atau vitamin B9 akan mengalami kesukaran untuk menghasilkan sperma yang sihat dan berkualiti.

Oleh itu, untuk meningkatkan pengeluaran sperma yang sihat, anda disarankan untuk memenuhi sekitar 400 mikrogram pengambilan asid folik setiap hari dari beberapa jenis makanan.

Sayuran hijau berdaun, kacang, dan buah sitrus, seperti lemon, jeruk mandarin, dan limau adalah makanan yang tinggi asam folat.

3. Makanan dengan kandungan zink

Zink adalah mineral penting yang berperanan penting dalam fungsi pembiakan lelaki. Zink mampu meningkatkan kadar testosteron, mencegah kerosakan sperma, malah melindungi sperma dari serangan bakteria.

Sebaliknya, kekurangan pengambilan zink boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti pengecutan testis, pengurangan pengeluaran sperma yang sihat, hingga hipogonadisme.

Makan pelbagai makanan yang mengandungi zink, seperti daging sapi, makanan laut, telur, dan kacang-kacangan, dapat meningkatkan jumlah sperma sambil mencegah pelbagai masalah kesihatan pada organ seks kerana kekurangan zink.

4. Makanan dengan kandungan selenium

Selenium adalah mineral yang boleh berfungsi seperti antioksidan. Kekayaan antioksidan inilah yang menjadikan selenium dipercayai berguna untuk meningkatkan jumlah sperma dan meningkatkan kesuburan lelaki.

Untuk mendapatkan faedah selenium, anda disarankan untuk makan beberapa jenis makanan, seperti sardin, nila, tuna, daging sapi, ayam, beras perang, telur, dan bayam.

Pelbagai jenis makanan yang meningkatkan sperma memang dapat meningkatkan pengeluaran sperma. Di samping itu, anda juga perlu menjalani gaya hidup yang sihat, seperti berolahraga secara teratur, menghindari tekanan, dan cukup tidur, untuk menjaga dan meningkatkan kualiti sperma.

Di samping itu, jika anda dan pasangan anda merancang kehamilan, terdapat beberapa jenis makanan yang menyuburkan kandungan, seperti makanan dengan protein tinggi dan karbohidrat kompleks. Jenis makanan ini dapat meningkatkan peluang anda dan pasangan hamil.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kesuburan atau jumlah sperma anda tidak meningkat walaupun makan berbagai makanan yang meningkatkan sperma, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.