Ketahui punca-punca sariawan pada gusi dan cara mencegahnya

Pelbagai kawasan di rongga mulut dapat menjadi tempat berkembangnya sariawan, dan gusi tidak terkecuali. Luka canker pada gusi boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari kerengsaan atau kecederaan hingga jangkitan pada gusi. Agar tidak menjadi lebih teruk atau muncul kembali, sariawan pada gusi perlu dirawat dengan baik.

Luka canker pada gusi dicirikan oleh penampilan luka bujur atau bulat. Pusat sakit kanker biasanya berwarna putih, kelabu, atau kuning, dan tepinya berwarna kemerahan. Thrush di gusi sering menyebabkan rasa sakit atau menyengat, terutama ketika makan, minum, atau bercakap.

Pelbagai Kemungkinan Punca Thrush pada Gusi

Berikut adalah beberapa penyebab sariawan pada gusi:

1. Cedera

Kecederaan atau luka di gusi dan rongga mulut boleh menyebabkan sariawan. Kecederaan pada gusi dan mulut boleh berlaku semasa anda menyikat terlalu keras atau tergesa-gesa, gunakan pendakap gigi atau gigi palsu, serta ketika anda terkena mulut semasa bersukan atau dalam kemalangan.

2. Kerengsaan

Thrush di gusi juga boleh berlaku apabila tisu gusi dan rongga mulut menjadi jengkel. Kerengsaan ini boleh terjadi kerana kebiasaan memakan makanan yang terlalu masam atau pedas, serta kebiasaan merokok. Di samping itu, kandungan SLS (natrium lauril sulfat) pada ubat gigi atau ubat kumur juga boleh mencetuskan pertumbuhan sariawan.

3. Jangkitan virus dan bakteria

Luka pada gusi yang menyerupai sariawan boleh menjadi tanda gingivostomastitis, yang merupakan jangkitan pada mulut dan gusi yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Jangkitan ini lebih cenderung berlaku apabila kebersihan gigi dan mulut tidak dijaga.

Selain sariawan pada gusi, gejala lain yang dapat muncul akibat keadaan ini adalah demam, gusi bengkak, gusi berdarah atau bernanah, bau mulut, dan kesukaran menelan.

4. Penyakit tertentu

Luka canker yang sering berulang atau tidak sembuh pada gusi atau bahagian mulut yang lain juga dapat menunjukkan penyakit tertentu, seperti lupus, penyakit seliak, penyakit usus radang, hingga kanker mulut. Sarung yang tidak hilang perlu diperiksa oleh doktor gigi supaya dapat dirawat dengan baik.

Sebagai tambahan kepada tiga penyebab di atas, sariawan pada gusi juga boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan atau kekurangan nutrisi, seperti kekurangan vitamin B dan zat besi; tekanan; keturunan; kesan sampingan rawatan, seperti kemoterapi.

Usaha Mencegah Thrush pada Gusi Semakin Buruk dan Muncul Lagi

Luka canker pada gusi boleh menyakitkan dan sangat menjengkelkan, terutama ketika mengunyah makanan. Namun, sariawan pada gusi biasanya akan sembuh dalam 1-2 minggu.

Untuk mengelakkan sariawan pada gusi menjadi lebih teruk dan muncul semula, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Gosok gigi setiap hari secara berkala, setelah makan dan sebelum tidur, dan gunakan benang gigi untuk membersihkan serpihan makanan yang masih tersekat di antara gigi anda
  • Gosok gigi dengan cara yang betul, dan jangan gosok gigi terlalu keras atau tergesa-gesa
  • Pilih berus gigi dengan bulu lembut dan elakkan menggunakan ubat kumur yang berisi natrium lauril sulfat atau alkohol
  • Memeriksa kesihatan gigi dan mulut secara berkala kepada doktor gigi setiap 6 bulan
  • Jangan merokok
  • Makan makanan berkhasiat seimbang dan hadkan pengambilan makanan pedas, masam, atau terlalu manis
  • Berkumur dengan air garam

Thrush pada gusi pada umumnya bukan keadaan berbahaya dan boleh sembuh sendiri dalam masa kurang dari 2 minggu. Namun, jika sakit kanker tidak hilang setelah 3 minggu, besar, atau disertai dengan aduan lain, seperti demam dan kehilangan gigi, anda harus segera berjumpa doktor gigi.