Ketahui Makna Kes yang Disangka, Kes Mungkin, dan Kes yang Disahkan dan Syarat Baru Lain dalam COVID-19

Beberapa waktu yang lalu, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah mengganti beberapa istilah dalam menangani COVID-19, termasuk penyebutan status ODP, PDP, dan OTG, dengan syarat baru. Untuk mengetahui apa istilah baru ini, lihat perbincangan dalam artikel berikut.

Wabak jangkitan virus Corona yang muncul di Wuhan, China, masih belum berakhir. Di Indonesia sendiri, kes positif COVID-19 masih meningkat setiap hari sejak pertama kali disahkan pada bulan Mac 2020.

Oleh itu, pemerintah terus melakukan berbagai upaya untuk mengatasi wabah penyakit ini di Indonesia. Salah satunya adalah dengan mengadakan kegiatan pengawasan atau pemantauan yang lebih ketat dan melakukan berbagai upaya untuk mencegah jangkitan virus Corona di setiap lapisan masyarakat.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Mengenai kegiatan pengawasan, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia melalui Keputusan Menteri Kesehatan Nomor HK.01.07 / Menkes / 413/2020 menggantikan istilah operasi lama dalam menangani COVID-19 dengan beberapa syarat baru. Apakah syarat-syarat ini?

Makna Kecurigaan, Kemungkinan, Pengesahan, dan Pelbagai Syarat Baru dalam COVID-19

Berikut adalah beberapa istilah terbaru yang digunakan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia dalam menangani kes COVID-19:

1. Kes yang disyaki

Seseorang boleh dipanggil COVID-19 yang disyaki jika mereka mempunyai satu atau lebih kriteria berikut:

  • Mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan (ARI), seperti demam atau sejarah demam dengan suhu di atas 38 darjah Celsius dan salah satu gejala penyakit pernafasan, seperti batuk, sesak nafas, sakit tekak, dan hidung berair
  • Mempunyai sejarah hubungan dengan orang yang tergolong dalam kategori tersebut kemungkinan atau adakah anda telah disahkan menghidap COVID-19 dalam 14 hari terakhir
  • Menghidap jangkitan saluran pernafasan (ARI) dengan gejala yang teruk dan perlu dirawat di hospital tanpa sebab tertentu

2. Kes kemungkinan

Kes kemungkinan adalah orang yang masih dalam kategori suspek dan mempunyai gejala ARI yang teruk, kegagalan pernafasan, atau telah meninggal dunia, tetapi tidak ada hasil ujian yang mengesahkan bahawa dia positif COVID-19.

Untuk mengesahkan atau mengesahkan kes COVID-19, seseorang perlu menjalani pensampelan dahak atau sapu tekak.

3. Pengesahan kes

Kes COVID-19 yang disahkan adalah orang yang telah positif positif virus Corona berdasarkan hasil ujian makmal dalam bentuk PCR. Kes yang disahkan boleh berlaku pada orang yang mempunyai gejala virus Corona atau orang yang sama sekali tidak mengalami gejala.

4. Tutup kenalan

Hubungan rapat adalah keadaan apabila seseorang membuat hubungan dengan orang yang termasuk dalam kategori pengesahan dan kemungkinan, sama ada hubungan fizikal langsung, bersemuka dengan jarak kurang dari 1 meter selama sekurang-kurangnya 15 minit, atau merawat orang dengan status yang disahkan dan kemungkinan.

5. Pelancong

Setiap orang yang melakukan perjalanan dari kawasan dengan jumlah kes COVID-19 yang tinggi, di dalam dan di luar negara, dalam 14 hari terakhir.

6. Dibuang

Istilah ini digunakan untuk menggambarkan seseorang dengan status tersangka, tetapi keputusan pemeriksaan PCR menunjukkan hasil yang negatif dan telah dilakukan 2 kali berturut-turut dengan selang waktu 2 hari.

Istilah dibuang juga digunakan untuk menggambarkan keadaan seseorang dengan status hubungan rapat yang telah menyelesaikan tempoh karantina 14 hari.

7. Selesaikan penebat

Seseorang dikategorikan sebagai pengasingan lengkap jika dia memenuhi salah satu syarat berikut:

  • Disahkan menghidap COVID-19, tetapi tanpa gejala dan telah mengasingkan diri selama 10 hari sejak ujian PCR menunjukkan hasil positif COVID-19
  • Kes kemungkinan atau pengesahan dengan gejala COVID-19 yang belum diuji oleh PCR, tetapi telah menyelesaikan pengasingan diri selama 10 hari dari hari pertama gejala COVID-19 dan telah pulih dari gejala ini sekurang-kurangnya 3 hari
  • Kes kemungkinan atau pengesahan dengan gejala COVID-19 yang telah menjalani 1 pemeriksaan dan hasilnya negatif dan tidak menunjukkan gejala demam atau masalah pernafasan sekurang-kurangnya 3 hari

8. Kematian

Kes kematian akibat COVID-19 adalah keadaan ketika orang yang tergolong dalam kemungkinan atau mengesahkan kematian COVID-19.

Seperti yang difahami dengan baik, COVID-19 adalah penyakit yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2 atau jenis virus Corona baru yang dapat menjangkiti saluran pernafasan dan menyebabkan gejala ARI dari ringan hingga parah.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala gangguan pernafasan yang disyaki COVID-19, segera hubungi kami talian panas pengendalian COVID-19 di Indonesia di nombor 119 ext. 9 atau tanya terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER