Keseleo pergelangan kaki dan Langkah Pertama untuk Mengendalikan

Keseleo pergelangan kaki boleh berlaku semasa melakukan aktiviti, seperti ketika berlari atau memakai kasut tumit tinggi. Keadaan ini sering menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa langkah pertolongan cemas yang boleh anda ambil.

Keseleo pergelangan kaki berlaku apabila ligamen atau tisu penghubung pada sendi kaki cedera. Ligamen sendiri berfungsi untuk menjaga kestabilan sendi dan mencegah pergerakan berlebihan.

Kedudukan kaki yang berubah atau berpusing tiba-tiba boleh menyebabkan ligamen meregang terlalu jauh atau terkoyak. Meletakkan kaki anda pada sudut yang salah atau menggunakan terlalu banyak kekuatan untuk melakukan pergerakan tertentu juga boleh menyebabkan kecederaan ligamen.

Gred Keseleo Kaki

Keparahan keseleo pergelangan kaki terbahagi kepada tiga, iaitu ringan, sederhana, dan teruk. Inilah penjelasannya:

Keseleo ringan

Keseleo pergelangan kaki ringan dicirikan oleh rasa sakit dan pembengkakan ringan. Keadaan ini menunjukkan bahawa ligamen diregangkan, tetapi tidak koyak.

Keseleo sederhana

Pada tahap sederhana, beberapa ligamen pergelangan kaki terkoyak, menyebabkan kesakitan dan pembengkakan yang berpanjangan. Kulit di sekitar pergelangan kaki juga akan kelihatan lebam kerana pendarahan di bawah kulit.

Keseleo teruk

Sekiranya anda mengalami keseleo yang teruk, anda akan mengalami kesakitan yang teruk serta bengkak dan lebam. Ini kerana ligamen di pergelangan kaki anda telah terkoyak sepenuhnya. Sebenarnya, pada keseleo yang teruk, kaki tidak lagi dapat menahan berat badan.

Tolonglah Pertama pada Keseleo Kaki

Keseleo pergelangan kaki yang ringan hingga sederhana akan sembuh dengan sendirinya. Untuk mempercepat penyembuhan, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan, iaitu:

1. Rehatkan sendi pergelangan kaki

Cuba rehatkan kaki anda selama 2-3 hari selepas keseleo. Semasa berehat, anda masih boleh melakukan aktiviti fizikal, tetapi tidak terlalu berat. Dianjurkan juga untuk tidak berlari atau melompat sehingga anda boleh berjalan tanpa rasa sakit di kaki.

Untuk menjaga kesihatan badan, anda boleh bersenam dengan melatih otot badan yang lain, seperti otot lengan. Anda juga boleh berjalan menggunakan kruk atau pendakap kaki dan mengelakkan berjalan dengan kaki yang terseliuh.

2. Balut pergelangan kaki yang terseliuh

Untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya, anda boleh menutup pergelangan kaki yang terseliuh dengan pembalut elastik selama 48-72 jam. Ini bertujuan untuk melegakan bengkak dan membantu rehat sendi.

Jangan membungkus pergelangan kaki anda terlalu ketat kerana ini dapat menyekat aliran darah ke kaki anda. Sekiranya jari kaki anda berubah warna, kesemutan, atau kebas, segera lepaskan pembalut.

3. Memampatkan kaki terseliuh dengan air ais

Kompres sejuk bertujuan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada kaki yang terseliuh. Sapukan kompres selama 15-20 minit, 3-4 kali sehari selama 72 jam pertama.

Sekiranya anda menggunakan ais batu, elakkan meletakkan ais terus ke kulit. Elakkan juga menggunakan kompres sejuk jika anda mengalami gangguan saluran darah atau menderita diabetes.

4. Angkat pergelangan kakilebih tinggi dari dada ketika berbaring

Mengangkat kaki yang terseliuh lebih tinggi daripada dada atau pinggul anda dapat mengurangkan bengkak dan lebam. Anda boleh menggunakan bantal untuk menopang kaki anda ketika berbaring di atas katil atau sofa.

Kedudukan kaki yang lebih tinggi daripada dada memudahkan badan mengalirkan lebihan cecair di pergelangan kaki yang terseliuh.

5. Elakkan perkara yang boleh membengkak bengkak

Sekurang-kurangnya 3 hari selepas keseleo, anda disarankan untuk tidak mandi air panas dan sauna, minum alkohol, berlari, atau mengurut pergelangan kaki yang terseliuh.

Ini kerana beberapa di antaranya diketahui menyebabkan pendarahan, memperburuk pembengkakan, menghalang proses penyembuhan, dan menyebabkan kerosakan selanjutnya.

Sekiranya sakit di pergelangan kaki yang terseliuh cukup teruk, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti paracetamol. Anda juga boleh melakukan senaman regangan yang disyorkan oleh doktor anda.

Walaupun keseleo kecil dapat sembuh dengan sendirinya, anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor jika sakit tidak sembuh dalam 3 hari, terutama jika rasa sakit atau bengkak semakin parah, ada luka terbuka, tanda-tanda jangkitan muncul, atau anda boleh ' t berdiri sama sekali.