Menahan diri dari 6 Perkara Yang Membuat Perut Anda Mengalami Kembung

Tanpa menyedarinya, ada beberapa tabiat yang dapat membuat perut buncit, kamu tahu. Ini penting untuk anda ketahui, supaya perut buncit Jangan biarkan mengganggu kesihatan. Apakah tabiat yang membuat perut menjadi buncit? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Tidak hanya mengganggu penampilan, perut buncit juga dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah atau penyakit kesihatan, seperti sindrom metabolik, diabetes, penyakit jantung, strok, hingga tekanan darah tinggi.

Inilah sebab utama mengapa anda perlu mematahkan tabiat yang boleh membuat anda bosan. Bukan hanya untuk menjaga penampilan, tetapi juga kesihatan tubuh anda.

Perkara yang Meningkatkan Risiko Perut Buncit

Berikut adalah beberapa tabiat yang berisiko membuat perut menjadi buncit:

1. Makan makanan berkalori tinggi

Salah satu sebab utama perut menjadi buncit adalah pengambilan makanan yang tinggi kalori, gula, dan lemak. Beberapa jenis makanan yang dapat membuat perut buncit adalah makanan segera, daging olahan, makanan goreng, ais krim, dan kek.

Sekiranya tidak disertai dengan senaman yang mencukupi, kalori berlebihan dari makanan ini dapat terkumpul ke dalam tisu lemak. Dari masa ke masa, ini dapat menjadikan perut membuncit dan menyebabkan kegemukan.

Sebilangan besar bukti saintifik menyatakan bahawa sayur-sayuran, buah-buahan, dan biji-bijian akan membantu mengurangkan ukuran perut anda. Oleh itu, cubalah mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kalori dan lemak jika anda tidak mahu perut buncit.

Walau bagaimanapun, pengurangan kalori ini tetap disarankan berunding dengan pakar pemakanan. Ini supaya badan tidak mengalami kekurangan nutrisi.

2. Jarang bersenam

Kebiasaan makan berlebihan dan pergerakan yang tidak kerap atau kurang bersenam juga boleh membuat perut menjadi buncit. Ini kerana kalori yang masuk dan digunakan sebagai tenaga tidak sebanding dengan pengambilan tenaga yang digunakan oleh tubuh.

Akibatnya, lebihan kalori terkumpul sebagai tisu lemak di dalam badan. Apabila terkumpul di dalam perut, tisu lemak ini boleh menyebabkan perut buncit. Untuk mengelakkan perut buncit, anda perlu melakukan senaman secara berkala selama 20-30 minit setiap hari atau sekitar 2.5 jam seminggu.

3. Kebiasaan makan terlalu lewat

Terdapat teori yang mengatakan bahawa makan lewat malam dapat meningkatkan risiko perut buncit. Ini kerana makan pada waktu malam dapat mengganggu jam biologi yang mengatur kitaran tidur tubuh manusia (irama sirkadian) dan mempengaruhi metabolisme.

Bukan itu sahaja, orang yang sering makan terlalu lewat juga cenderung mengambil lebih banyak kalori. Lama kelamaan, lebihan kalori boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan lemak perut.

4. Tekanan berlebihan

Tuntutan kerja, masalah keluarga, atau timbunan bil boleh menyebabkan tekanan. Hati-hati, tekanan boleh membuatkan perut anda menjadi buncit, kamu tahu. Semasa tekanan, tahap kortisol dalam badan meningkat. Tahap hormon kortisol yang tinggi boleh menyebabkan pengumpulan lemak di perut dan menjadikan ukuran sel lemak menjadi lebih besar.

Pada sesetengah orang, tekanan juga boleh mencetuskan kebiasaan makan atau snek yang berlebihan. Inilah sebab mengapa tekanan boleh menyebabkan perut buncit.

5. Kurangttidur

Orang yang sering bangun lewat atau kurang tidur juga lebih cenderung kepada kegemukan atau perut buncit. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa orang yang sering kurang tidur cenderung menambah berat badan dengan lebih mudah dan mengalami kesukaran untuk mengawal berat badan ideal mereka.

Oleh itu, disarankan agar anda tidur sekitar 7-8 jam setiap malam. Sekiranya selama ini anda sering kurang tidur, cubalah menerapkan jadual tidur biasa dan membiasakannya kebersihan tidur.

6. Tabiat mmemakan mminum balkohol

Pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan berkait rapat dengan peningkatan lilitan pinggang dan lemak perut. Hampir setiap jenis minuman beralkohol mengandungi banyak kalori, iaitu sekitar 150 kalori dalam 1 gelas.

Jadi, semakin banyak anda mengambil minuman beralkohol, semakin banyak kalori yang masuk ke dalam badan. Bukan hanya itu, ia juga dapat membuat perut anda cepat buncit jika disertai dengan diet yang tidak sihat.

Perut yang buncit adalah sesuatu yang perlu diperhatikan, terutamanya jika menyebabkan kegemukan. Kementerian Kesihatan Indonesia menyatakan bahawa orang dewasa diklasifikasikan sebagai obes jika mereka mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih dari 25.

Obesiti adalah keadaan berbahaya kerana berpotensi menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Dengan mengetahui pelbagai perkara yang membuat perut buncit, diharapkan anda dapat menghindarinya dan mula mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat sehingga anda dapat segera menghilangkan perut buncit.

Walau bagaimanapun, jika anda sukar mengecilkan perut anda atau mencapai berat badan ideal, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui kaedah diet dan penurunan berat badan yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.