Ruam lampin - Gejala, penyebab dan rawatan

Ruam lampin atau ruam lampin adalah kerengsaan dan keradangan kulit bayi menggunakan lampin. Ruam lampin dicirikan oleh kemerahan kulit bayi di punggung, melipat peha,dan seks. Walaupun banyak berlaku pada bayi, orang dewasa yang menggunakan lampin juga boleh mengalamimiliknya.

Ruam lampin boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, tetapi biasanya akibat terkena air kencing dan tinja yang terkumpul di lampin. Ruam lampin juga boleh disebabkan oleh lampin yang terlalu ketat, jangkitan bakteria, atau penyakit kulit, seperti dermatitis seborrheic atau dermatitis atopik.

Sebilangan besar bayi yang memakai lampin mengalami ruam lampin. Ruam ini secara amnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ruam lampin tidak selesa sehingga bayi cenderung lebih rewel. Dalam kes tertentu, ruam lampin memerlukan rawatan daripada doktor.

Gejala Ruam lampin

Gejala utama ruam lampin atau ruam lampin adalah kulit bayi di kawasan lampin, iaitu punggung, pangkal paha, dan sekitar alat kelamin, kelihatan merah. Kulit yang mempunyai ruam merah ini juga akan terasa hangat dan kelihatan bengkak.

Selain munculnya ruam merah, kulit di kawasan penggunaan lampin juga dapat ditutup dengan lepuh atau gelembung. Bayi yang mengalami ruam lampin biasanya menjadi rewel, terutama ketika kawasan yang mengalami ruam dibersihkan atau ketika lampin diganti.

Bila hsemasa ke dokey

Ruam lampin dapat dirawat secara bebas tanpa perlu berjumpa doktor, dengan memastikan lampin tetap kering, memastikan peredaran udara yang baik di kawasan popok, dan menggunakan salap khas untuk ruam lampin yang dijual bebas.

Tetapi, jika ruam lampin tidak hilang selepas 2 hari atau bertambah teruk, anda mesti berjumpa dengan doktor bayi anda. Anda juga harus membawa bayi anda ke doktor jika gejala lain menyertai ruam lampin, seperti:

 • Demam
 • Ruam berdarah
 • Pelepasan

Punca Ruam lampin

Ruam lampin pada bayi boleh disebabkan oleh perkara berikut:

 • Sentuhan yang berpanjangan dengan air kencing dan tinja di lampin boleh merengsakan kulit sensitif bayi.
 • Geseran, misalnya kerana lampin yang terlalu ketat.
 • Kerengsaan terhadap produk yang baru digunakan, seperti sabun, serbuk bayi, detergen, atau pelembut kain.
 • Pengaruh jenis makanan baru, yang mengakibatkan perubahan komposisi najis dan kekerapan buang air besar.
 • Mempunyai jenis kulit sensitif.
 • Jangkitan bakteria atau kulat, yang berlaku apabila kulit ditutup dengan lampin terlalu lama, sehingga menjadi lembap dan hangat.

Diagnosis Ruam lampin

Ruam lampin dapat dikenali dengan penampilannya, yang merupakan ruam kulit merah di kawasan lampin. Kawasan ini adalah punggung, pangkal paha dan kemaluan bayi. Secara amnya, ibu atau pengasuh bayi akan segera melihat perubahan pada kulit di kawasan lampin.

Perhatikan peralatan dan produk penjagaan yang bersentuhan dengan kulit bayi, seperti lampin, sabun mandi, losyen, atau bahan pencuci untuk mencuci pakaian bayi. Penggunaan produk dengan jenis atau jenama yang tidak sesuai untuk kulit bayi boleh mencetuskan ruam lampin.

Rawatan dan Pencegahan Ruam Lampin

Ruam lampin biasanya sembuh tanpa rawatan daripada doktor. Rawatan yang paling penting untuk ruam lampin adalah menjaga kulit bayi bersih dan kering, dan menjaga peredaran udara yang baik di kawasan lampin.

Beberapa langkah yang boleh diambil adalah:

 • Sesuaikan ukuran lampin dengan ukuran badan bayi, jangan gunakan lampin yang terlalu ketat.
 • Tukar lampin yang kotor segera, dan tukar lampin sekerap mungkin.
 • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menukar lampin.
 • Bersihkan kulit yang sering ditutup dengan lampin, terutama ketika menukar lampin.
 • Selepas mencuci, lap kulit bayi dengan perlahan sebelum memakai lampin baru.
 • Elakkan menggunakan bedak bayi, kerana boleh mencetuskan kerengsaan kulit, serta kerengsaan pada paru-paru bayi.
 • Elakkan menggunakan sabun atau tisu basah yang mengandungi alkohol dan wangian, kerana bahan kimia di dalamnya boleh merengsakan dan menjadikan ruam menjadi lebih teruk.
 • Sekiranya menggunakan lampin kain, basuh dengan bersih dan elakkan menggunakan penyahbau.
 • Jangan sesekali meletakkan lampin pada bayi, kerana kulit bayi juga perlu ‘bernafas’. Semakin kerap kulit bayi bebas dari lampin dan terkena udara, risiko ruam lampin akan lebih rendah, dan penyembuhan ruam lampin akan lebih cepat.
 • Sekiranya anda mengalami ruam lampin, gunakan lampin dengan ukuran lebih besar.

Anda juga boleh menggunakan salap atau krim ruam lampin di kaunter. Pilih krim yang mengandungi zink oksida atau Jeli petroleum. Walau bagaimanapun, elakkan ubat-ubatan topikal yang mengandungi diphenhydramine atau asid salisilik, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor anda.

Sekiranya ruam lampin bayi anda tidak bertambah baik dalam masa 2 hari atau bertambah buruk walaupun terdapat langkah di atas, lebih baik berjumpa dengan pakar pediatrik bayi anda.

Dalam merawat ruam lampin, pakar pediatrik anda boleh menetapkan:

 • Krim hidrokortison, untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh ruam.
 • Krim antibiotik, jika jangkitan bakteria muncul pada ruam.
 • Krim antijamur, seperti nystatin, clotrimazole, dan mikonazol, untuk merawat jangkitan yis yang menyebabkan ruam lampin.

Ubat berupa krim atau salap boleh disapu pada kulit bayi yang telah dibersihkan, pada masa menukar lampin bayi.

Lampin pakai buang atau lampin kain?

Lampin pakai buang atau lampin kain mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Memilih jenis lampin yang tepat untuk mengelakkan ruam lampin adalah dilema bagi ibu, memandangkan pelbagai penyebab ruam lampin.

Walaupun tidak ada bukti yang jelas mengenai jenis lampin mana yang paling tepat, popok sekali pakai dianggap lebih mampu mencegah ruam lampin, kerana dapat menjaga kulit punggung kering dan mengurangkan hubungan antara kulit bayi dengan air kencing dan tinja .

Terlepas dari jenis popok yang digunakan, kain dan popok sekali pakai harus diganti dengan kerap dan secepat mungkin ketika kotor, untuk mencegah ruam popok muncul.