Gangguan Psikosomatik, Ketika Pemikiran Menyebabkan Penyakit Fizikal

Gangguan psikosomatik masih merupakan fenomena perubatan yang tidak dapat dijelaskan dengan pasti sehingga kini. Seseorang yang mengalami gangguan ini dapat merasakan gejala penyakit tertentu ketika dia merasa tertekan, cemas, atau takut.

Psikosomatik terdiri daripada dua perkataan, iaitu fikiran (jiwa) dan badan (soma). Istilah gangguan psikosomatik digunakan untuk menggambarkan keluhan fizikal yang dianggap disebabkan atau diperburuk oleh faktor psikologi atau mental, seperti tekanan, kemurungan, ketakutan, atau kegelisahan.

Pesakit dengan gangguan psikosomatik pada amnya akan merasakan kesakitan dan masalah pada bahagian tubuh tertentu, tetapi tidak ada kelainan yang dijumpai pada pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan sokongan, seperti sinar-X atau ujian darah.

Bagaimana Pemikiran Menyebabkan Penyakit?

Apabila anda merasa takut atau tertekan, aktiviti elektrik saraf otak ke pelbagai bahagian badan akan meningkat. Keadaan ini boleh mencetuskan gejala, seperti degupan jantung yang cepat, mual atau muntah, gegaran atau gegaran, berpeluh, mulut kering, sakit dada, sakit kepala, atau sakit perut.

Selain itu, tekanan dan kegelisahan juga dianggap memicu pelepasan adrenalin (epinefrin) ke dalam aliran darah atau melemahkan sistem imun, menyebabkan pelbagai gejala fizikal di atas.

Namun, hingga kini, belum diketahui secara pasti bagaimana akal dapat menyebabkan gejala tertentu dan mempengaruhi penyakit fizikal, jadi masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Apakah Penyakit Psikosomatik?

Aduan psikosomatik kadangkala sukar dikenal pasti, kerana tidak menunjukkan tanda atau gejala tertentu. Serangkaian ujian atau pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor sering kali tidak dapat mengesan punca aduan yang timbul.

Namun, satu perkara yang pasti, gangguan ini boleh menyebabkan masalah sebenar bagi penghidap dan mereka yang berada di sekitarnya.

Penyakit tertentu terbukti dipengaruhi oleh keadaan mental seseorang. Contohnya, psoriasis, ulser peptik, tekanan darah tinggi, diabetes, dan eksim.

Bagaimana Bagaimana Mengatasi Psikosomatik?

Gangguan psikosomatik dapat diatasi atau diatasi dengan beberapa kaedah terapi dan ubat, seperti:

Psikoterapi

Salah satu kaedah psikoterapi, iaitu terapi tingkah laku kognitif, dapat melegakan gejala psikosomatik. Dalam kaedah ini, orang yang mengalami gangguan psikosomatik akan diminta untuk mengetahui perkara apa yang boleh memburukkan lagi gejala.

Terapi ini dapat menghilangkan kegelisahan yang berlebihan, serta mengurus perasaan dan tingkah laku yang berkaitan dengan gejala penyakit yang dialami. Selain itu, latihan relaksasi atau meditasi juga dipercayai dapat melegakan gejala psikosomatik

Dadah

Mengambil ubat, seperti antidepresan yang diresepkan, juga dapat mengurangkan gejala yang berkaitan dengan gangguan psikosomatik. Bercakap dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan, kemungkinan kesan sampingan dan risiko.

Gangguan psikosomatik harus dirawat oleh pakar psikiatri. Tidak jarang gangguan psikosomatik memerlukan gabungan psikoterapi dengan ubat perubatan. Walaupun tidak dapat dilihat secara fizikal, keluhan psikosomatik boleh menyebabkan masalah sebenar bagi penghidapnya.

Sekiranya anda mengalami gejala yang disyaki berkaitan dengan gangguan psikosomatik, berjumpa dengan pakar psikiatri untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.