Ini adalah berat purata janin pada 5 bulan

Janin di dalam rahim akan terus berkembang seiring dengan peningkatan usia kehamilan. Ke yang iwanita hamil yang usia kehamilannya sudah masukPada bulan kelima, ada baiknya kita mula menyedari kenaikan berat badan janin purata 5 bulan menjadi penanda aras.

Umur kehamilan lima bulan dikira ketika rahim memasuki minggu ke-21 hingga minggu ke-24. Seiring dengan peningkatan usia kehamilan, berat janin pada usia 5 bulan akan meningkat. Peningkatan berat badan janin 5 bulan akan berlaku secara beransur-ansur dari minggu ke minggu.

Perubahan Berat Janin

Apabila usia kehamilan memasuki 5 bulan, perut wanita hamil akan bertambah besar kerana kenaikan berat badan janin. Wanita hamil juga akan mula merasakan pergerakan janin.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kenaikan berat badan bayi 5 bulan dari minggu ke minggu, lihat penjelasan di bawah:

 • Minggu ke-21

  Pada awal bulan kelima, janin biasanya beratnya sekitar 360 gram dan panjangnya sekitar 27 cm. Pada minggu ini, janin dapat berkedip kerana kening dan kelopak mata sepenuhnya berkembang. Hujung jarinya ditutup dengan kuku. Sekiranya janin adalah anak lelaki, dalam beberapa minggu akan datang, testis akan turun dari rongga pelvis ke dalam skrotum.

 • Minggu ke-22

  Pada 22 minggu, janin beratnya hampir 430 gram dan panjangnya sekitar 28 cm. Bola mata sudah terbentuk, walaupun iris tidak sepenuhnya terbentuk kerana kekurangan pigmen. Pankreas janin juga akan terus berkembang dan gigi yang berpotensi akan terbentuk di dalam garis gusi.

 • Minggu ke-23

  Pada minggu ke-23, janin rata-rata beratnya lebih dari 500 gram dengan panjang badan sekitar 29 cm. Pada masa ini, janin di dalam rahim sudah dapat mendengar suara ibu. Paru-paru juga berkembang dan bersiap sedia untuk bernafas.

 • Minggu ke-24

  Pada akhir bulan kelima, berat janin terus meningkat hingga lebih dari 600 gram dengan panjang 30 cm. Otak janin berkembang pesat, paru-paru dan saluran udara berkembang, deria rasa berkembang sepenuhnya, dan jejak kaki dan sidik jarinya terus terbentuk.

Sekiranya hasil ultrasound menunjukkan bahawa berat janin 5 bulan di dalam rahim lebih besar atau lebih kecil daripada penjelasan di atas, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Panjang dan berat janin mungkin berbeza. Yang paling penting, selalu berjumpa dengan pakar sakit puan mengenai perkara ini.

Sukan untuk Wanita Hamil

Bukan hanya berat janin 5 bulan yang terus bertambah, wanita hamil akan mengalami perubahan fizikal. Selain makan makanan berkhasiat, bersenam dapat menjadi salah satu langkah terbaik yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan ibu hamil. Senaman juga dapat membantu ibu hamil untuk bersalin.

Terdapat beberapa jenis senaman yang selamat untuk dilakukan, termasuk:

 • Jalan

  Berjalan sambil mengayunkan lengan dapat membina kelenturan dan kekuatan badan atas, serta melatih jantung anda. Berjalan tiga hingga lima kali seminggu selama 30 minit sudah cukup untuk wanita hamil. Sekiranya anda tidak dapat berjalan selama 30 minit, anda boleh mengurangkannya menjadi 10 minit sehari.

 • Yoga

  Yoga membantu meregangkan otot, mengurangkan tekanan darah dan sakit belakang, dan mengatur pernafasan. Namun, disarankan untuk menghindari yoga Bikram, ”panasyoga, dan yoga yang boleh membahayakan kehamilan seperti memusingkan perut, backbend, atau pose yang memerlukan kaki ke atas dan kepala ke bawah. Wanita hamil boleh melakukan yoga 3-5 kali seminggu dengan jangka masa 30 minit.

 • Berenang

  Berenang semasa mengandung sangat digalakkan kerana dapat membina kekuatan badan dan menguatkan otot. Berenang 3-5 kali seminggu selama 30 minit dianggap selamat semasa kehamilan. Cuba berenang dengan gerakan yang selamat. Elakkan pergerakan yang membahayakan kehamilan, seperti memusingkan perut.

Bersenam pada usia lima bulan kehamilan tidak dilarang, tetapi anda harus membincangkannya dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu. Sekiranya anda merasa mual, kering, mengalami keputihan atau pendarahan, atau jika anda merasa sakit di perut atau pelvis semasa bersenam, hentikan senaman dengan segera dan hubungi doktor anda.

Berat janin 5 bulan yang dijelaskan di atas tidak semestinya berlaku untuk semua janin. Setiap janin boleh mempunyai berat badan yang berbeza bergantung pada faktor genetik ibu bapa, pengambilan makanan ibu hamil yang diterima oleh janin, keadaan fizikal ibu, atau masalah kesihatan semasa kehamilan. Untuk memastikan kesihatan fizikal janin wanita hamil, cuba periksa kehamilannya secara berkala dengan pakar sakit puan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found