Vitamin B1 - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vitamin B1 atau tiamin adalah vitamin yang berperanan dalam penggunaan karbohidrat sebagai sumber tenaga untuk tubuh. Thiamine juga membantu mengekalkan fungsi saraf yang baik.Pengambilan vitamin B1 setiap hari oleh tubuh dapat diperoleh melalui makanan atau makanan tambahan.

Vitamin B1 secara semula jadi terdapat dalam biji-bijian, daging lembu, tuna, salmon, dan kacang-kacangan. Selain itu, vitamin B1 juga boleh didapati dalam bijirin yang diperkaya atau diperkaya dengan vitamin ini.

Makanan tambahan vitamin B1 sering digunakan untuk merawat kekurangan vitamin B1 pada orang dengan alkoholisme, beriberi, sindrom Wernicke-Korsakoff, pengguna furosemide ubat biasa, orang dengan HIV / AIDS, kegagalan jantung, sirosis, penyerapan, orang yang menjalani pembedahan bariatrik, atau menjalani pembedahan hemodialisis.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup vitamin B1 dari makanan, doktor anda akan mencadangkan pengambilan suplemen vitamin B1. Makanan tambahan vitamin B1 boleh didapati sebagai ubat tunggal, dalam kombinasi dengan vitamin B lain, atau bersama dengan vitamin dan mineral lain.

Tanda dagangan vitamin B1: Neurobion, Neurodex, Farbion, Vitamin B1

Apa itu Vitamin B1

kumpulanMakanan tambahan vitamin
KategoriUbat over-the-counter (tablet) dan ubat preskripsi (suntikan)
ManfaatMemenuhi keperluan vitamin B1 dan merawat penyakit yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B1
Dimakan OlehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vitamin B1 untuk wanita hamil dan menyusuiKategori A: Sekiranya dos tidak melebihi tahap kecukupan pemakanan, kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin, dan ada sedikit kemungkinan bahaya pada janin.Kategori C: Apabila dos melebihi tahap kecukupan pemakanan, kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi belum ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Makanan tambahan vitamin B1 dapat diserap ke dalam susu ibu, tetapi dianggap selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu.

Ibu yang menyusu dan wanita hamil disarankan mengambil suplemen B1 yang bertujuan khusus untuk wanita hamil atau menyusui.

Borang PerubatanTablet dan suntikan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Vitamin B1

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan vitamin B1, termasuk:

 • Jangan mengambil vitamin B1 jika anda alah kepada vitamin B1 sintetik (tiamin).
 • Beritahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda mempunyai masalah buah pinggang dan perlu mendapatkan vitamin B1 melalui suntikan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap penyakit buah pinggang.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau berlebihan setelah mengambil vitamin B1.

Dos dan Peraturan Penggunaan Vitamin B1

Dos vitamin B1 yang diberikan oleh doktor boleh berbeza-beza berdasarkan usia dan keadaan pesakit. Berikut ini menjelaskan dos umum vitamin B1 dengan tujuan:

Matlamat: Mengatasi kekurangan vitamin B1

 • Matang: dos maksimum 300 mg tablet vitamin B1 sehari.
 • Kanak-kanak: 10-50 mg tablet vitamin B1 sehari, diberikan dalam dos yang berasingan.

Matlamat: Mencegah kekurangan vitamin B1

 • Matang: 50-100 mg tablet vitamin B1 sekali sehari.
 • Kanak-kanak: 0,5-1 mg tablet vitamin B1 sekali sehari.

Matlamat: Mengubati sindrom sindrom Wernicke-Korsakoff

 • Matang: dos awal 100 mg dengan suntikan ke dalam vena (IV) selama 10 minit. Diikuti dengan memberikan dosis 50-100 mg sehari melalui suntikan IV atau suntikan ke otot (IM), hingga pasien diizinkan untuk mengambil vitamin B1 dalam bentuk tablet.

Matlamat: Merawat Beriberi

 • Matang: 10-20 mg suntikan IM 3 kali sehari, sehingga 2 minggu. Diikuti dengan pemberian 5-10 mg tablet vitamin B1 sehari, selama sebulan.
 • Kanak-kanak: 10–25 mg suntikan IV atau IM setiap hari atau 10–50 mg tablet vitamin B1 sehari, selama 2 minggu. Diikuti dengan 5-10 mg tablet vitamin B1 sehari, selama sebulan.

Keperluan Harian dan Had pengambilan Vitamin B1

Keperluan vitamin B1 dapat dipenuhi melalui makanan, makanan tambahan, atau gabungan keduanya. Kadar kecukupan pemakanan (RDA) yang disyorkan berbeza berdasarkan usia, jantina, dan keadaan kesihatan. Berikut adalah pecahan RDA vitamin B1 harian:

UmurLelakiWanita
0-6 bulan0.2 mg0.2 mg
7–12 bulan0.3 mg0.3 mg
1-3 tahun0.5 mg0.5 mg
4–8 tahun0.6 mg0.6 mg
9–13 tahun0.9 mg0.9 mg
14-18 tahun1.2 mg1.1 mg
19–50 tahun1.2 mg1.1 mg
Berumur 51 tahun1.2 mg1.1 mg

Wanita hamil dan menyusui memerlukan lebih banyak pengambilan vitamin B1 setiap hari. RDA untuk vitamin B1 untuk wanita hamil dan menyusui adalah 1.4 mg / hari.

Tidak ada had pengambilan maksimum vitamin B1. Diduga penyerapan vitamin B1 akan menurun jika sudah ada 5 mg vitamin B1 di dalam badan.

Cara Menggunakan Vitamin B1 dengan betul

Dos vitamin B1 yang disuntik akan diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan atas arahan doktor. Suntikan akan diberikan secara intravena (ke dalam vena) atau secara intramuskular (ke otot). Tanya doktor anda untuk menukar ubat anda jika cecair vitamin B1 itu keruh atau mengandungi zarah.

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada paket vitamin B1 sebelum mula mengambilnya. Vitamin B1 perlu diambil bersama makanan atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Pastikan ada masa yang mencukupi antara dos. Cuba ambil vitamin B1 pada masa yang sama agar lebih berkesan.

Sekiranya anda terlupa mengambil vitamin B1, segera mengambilnya apabila anda ingat jika waktu rehat dengan jadual pengambilan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Penggunaan vitamin B1 biasanya digabungkan dengan perubahan diet. Ikut arahan doktor dan elakkan makanan yang tidak boleh dimakan.

Simpan vitamin B1 di tempat yang jauh dari cahaya matahari langsung, kelembapan, atau panas. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Vitamin B1 dengan Ubat-ubatan Lain

Apabila digunakan dengan ubat tertentu, vitamin B1 boleh menyebabkan interaksi ubat. Beberapa ubat yang dapat mengurangkan keberkesanan vitamin B1 adalah:

 • Azithromisin
 • Clarithromycin
 • Erythromycin

Kesan Sampingan dan Bahaya Vitamin B1

Vitamin B1 jarang menyebabkan kesan sampingan, terutamanya apabila diambil dalam dos yang sesuai. Namun, apabila diberikan melalui suntikan, ada beberapa kesan sampingan yang dapat muncul di tempat suntikan, yaitu:

 • kesemutan
 • Mual
 • Ruam gatal
 • Kulit terasa panas

Dapatkan nasihat doktor sekiranya kesan sampingan di atas tidak bertambah baik. Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut, seperti sesak nafas, sukar menelan, ruam kulit, atau bengkak pada wajah, bibir, dan kelopak mata.