Tisu Ajaib, Ketahui Keselamatan dan Cara Menggunakannya Dengan Betul

Tisu sihir dipercayai dapat mengatasi masalah ejakulasi dini yang dialami lelaki. Tisu yang disapukan pada zakar sebelum melakukan hubungan seks bertujuan untuk membuat ereksi bertahan lebih lama. Namun, apa kandungan tisu sihir dan bagaimana ia berkesan dan selamat?

Tisu sihir atau tisu benzokain adalah tisu basah yang dipercayai berguna untuk mencegah ejakulasi dini pada lelaki. Produk ini berfungsi dengan mengurangkan kepekaan zakar, sehingga pengguna tidak merasakan sensasi penembusan semasa hubungan seks dan melambatkan proses ejakulasi.

Apakah Bahan-bahan dalam Tisu Ajaib?

Terdapat beberapa ramuan dalam tisu sihir, termasuk:

  • Etil alkohol atau etanol
  • Polietilena oksida
  • Benzalkonium klorida
  • Wangian

Bukan hanya itu, beberapa jenis tisu sihir juga mengandungi bahan semula jadi dalam bentuk ekstrak lidah buaya yang biasanya digunakan untuk melembutkan kulit atau bahan tambahan lain, seperti triclosan dan cocamidopropyl betaine.

Walaupun setiap produk tisu sihir mempunyai kandungan yang berbeza, fungsinya tetap sama, iaitu menjadikan hubungan seks bertahan lebih lama.

Bagaimana Menggunakan Tisu Ajaib?

Sebilangan besar tisu sihir hanya bertujuan untuk kepala zakar. Ini kerana kepala zakar mempunyai saraf yang paling banyak, jadi kandungan dalam tisu sihir dapat mengurangkan sensasi hubungan seksual dengan ketara.

Namun, anda boleh menggunakannya untuk semua bahagian zakar, dari kepala hingga batang zakar, sehingga sensasi mati rasa pada zakar dapat bertahan lama. Lap tisu sihir di seluruh zakar sekitar 10-15 minit sebelum hubungan seksual.

Selepas itu, biarkan cecair dari tisu kering. Semasa hendak penetrasi, basuh zakar yang telah disapu dengan tisu sihir dengan air suam terlebih dahulu.

Adakah Tisu Ajaib Selamat Digunakan?

Tidak ada jaminan bahawa selamat menggunakan tisu sihir. Seperti produk atau ubat lain, pelbagai bahan yang terdapat dalam tisu sihir juga boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk alergi, kerengsaan kulit, hingga disfungsi ereksi.

Berikut adalah beberapa kandungan tisu sihir yang boleh menyebabkan kesan sampingan:

1. Triclosan

Salah satu bahan yang boleh menyebabkan kesan sampingan adalah triclosan. Beberapa kajian mendapati bahawa triclosan boleh menjadikan kulit terdedah kepada kerosakan akibat alergi dan kerengsaan.

2. Benzalkonium klorida

Kandungan utama tisu sihir, iaitu benzalkonium klorida, juga berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang mungkin termasuk ruam, mengelupas kulit, bengkak, dan kerengsaan kulit yang teruk.

3. Etil alkohol

Selain itu triclosan dan benzalkonium klorida, alkohol sebagai bahan yang banyak terdapat dalam tisu sihir juga boleh menyebabkan masalah kulit. Bahan yang sering digunakan dalam produk perawatan luka boleh menyebabkan keluhan dalam bentuk menyengat dan menyengat pada kulit.

4. Wangian

Bahan seterusnya yang boleh menyebabkan kesan sampingan adalah minyak wangi. Berita buruknya, kesan sampingan minyak wangi boleh berlaku bukan sahaja apabila bahan diserap oleh kulit, tetapi juga semasa anda menyedut aroma. Wangian juga dikenali sebagai salah satu penyebab utama dermatitis kontak.

Tidak diketahui secara pasti sama ada dos bahan yang terdapat dalam tisu sihir selamat untuk kesihatan. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan tisu sihir.

Seberapa Berkesan Tisu Ajaib dalam Mengatasi Ejakulasi Pramatang?

Satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan tisu sihir yang mengandungi 4% benzocaine dapat mengurangkan gejala ejakulasi dini dan meningkatkan kepuasan seksual. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan tisu sihir dalam mencegah atau mengatasi ejakulasi dini.

Anda tidak perlu bergantung pada tisu sihir, ada beberapa cara terbaik untuk meningkatkan prestasi seksual anda, iaitu dengan melakukan senaman secara teratur, tidak merokok, mengurangkan tekanan, melakukan latihan Kegel, dan makan makanan berkhasiat yang seimbang.

Sekiranya anda mempunyai masalah dalam hubungan seks, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Doktor akan memberikan rawatan yang tepat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found