4 Khasiat Bee Pollen, Produk Lebah yang Baik untuk Kesihatan Tubuh

Bee pollen adalah salah satu produk yang dihasilkan oleh lebah, selain madu. Campuran serbuk sari, nektar dan air liur lebah ini diketahui mengandungi nutrien yang banyak yang dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan.

Sebagai alternatif untuk madu, debunga lebah cukup popular dan banyak dimakan oleh orang ramai sebagai makanan tambahan yang dapat meningkatkan tenaga dan mengekalkan stamina badan.

Bukan hanya itu, debunga lebah juga diperkuat untuk menguatkan sistem kekebalan tubuh, mempercepat proses penyembuhan luka pada kulit, mencegah reaksi alergi, dan bahkan menghambat pertumbuhan sel barah.

Pelbagai Manfaat Bee Pollen untuk Kesihatan Tubuh

Bee pollen mengandungi pelbagai nutrien, seperti karbohidrat, gula, protein, asam amino, asid lemak, kalium, kalsium, hingga magnesium. Bukan hanya itu, produk lebah ini juga mengandung berbagai vitamin dan antioksidan, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, flavonoid, quercetin, dan glutathione.

Berkat kandungan nutriennya yang banyak, terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dari debunga lebah, termasuk:

1. Menentang kesan radikal bebas

Bee pollen mengandungi vitamin dan antioksidan yang berguna untuk meningkatkan daya tahan tubuh dan melindungi sel tubuh dari kesan radikal bebas yang boleh mencetuskan pelbagai jenis penyakit kronik, seperti barah dan diabetes.

Sebenarnya, kandungan antioksidan dalam debunga lebah juga diketahui bermanfaat untuk mengurangkan keradangan, mencegah reaksi alergi, dan memperlambat pertumbuhan sel-sel tumor atau barah.

2. Menjaga kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa debunga lebah mampu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh dan mencegah penyempitan saluran darah.

Manfaat ini menjadikan debunga lebah baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah pelbagai penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

3. Menjaga fungsi hati

Bukan hanya menjaga kesihatan jantung, debunga lebah juga dapat menjaga fungsi hati dan meningkatkan kemampuannya untuk membuang sisa metabolisme dan toksin dari tubuh.

Sebenarnya, debunga lebah dianggap dapat membantu memperbaiki sel hati yang rosak akibat penggunaan dadah dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Walau bagaimanapun, kajian mengenai faedah debunga lebah untuk menjaga kesihatan hati masih terhad, jadi masih perlu diselidiki lebih lanjut.

4. Mempercepat penyembuhan luka

Bee pollen mempunyai sifat antimikroba dan anti-radang yang dipercayai dapat mencegah jangkitan dan mempercepat penyembuhan ketika digunakan pada kulit yang cedera.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa serbuk sari lebah berpotensi digunakan sebagai obat luka, baik untuk goresan, lecet, dan bahkan luka bakar kecil.

Sebagai tambahan kepada manfaat di atas, debunga lebah juga dipercayai dapat melegakan gejala menopaus, mencegah osteoporosis, dan menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, pelbagai tuntutan untuk faedah debunga lebah masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya.

Kelebihan Pelbagai Produk Lebah Lain

Selain debunga lebah, lebah juga menghasilkan banyak produk lain yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa produk yang dihasilkan oleh lebah dan faedahnya:

Sayang

Madu berasal dari campuran enzim pencernaan nektar bunga dan lebah. Produk lebah ini telah lama diketahui oleh masyarakat kerana banyak faedahnya.

Ini kerana madu kaya dengan nutrien dan mempunyai kesan anti-radang, antibakteria, dan antioksidan, jadi baik untuk dimakan untuk menjaga tubuh yang sihat, mulai dari melegakan batuk, meningkatkan imunisasi tubuh, melancarkan saluran pencernaan, hingga menjaga kesehatan jantung .

Propolis

Berbeza dengan madu, propolis terbentuk dari lilin lebah, kotoran lebah, dan getah pokok. Propolis mempunyai kesan antibakteria dan antijamur, jadi ia sering digunakan sebagai ramuan dalam produk kecantikan untuk kulit yang berjerawat.

Selain itu, propolis juga dipercayai dapat menyembuhkan sariawan, mengatasi radang gusi, dan menghilangkan rasa sakit dan bengkak pada sendi.

Jeli diraja

Royal jelly dihasilkan dari kelenjar air liur lebah, berwarna kuning keruh seperti susu, dan sering diambil sebagai makanan tambahan herba.

Kaya dengan nutrien, royal jelly diklaim bermanfaat untuk menjaga kesihatan, seperti mengawal kadar gula dalam darah dan menjaga fungsi otak dan kesihatan, termasuk mencegah keparahan penyakit Alzheimer.

Pelbagai produk yang dihasilkan oleh lebah menawarkan banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berhati-hati dengan beberapa kesan sampingan.

Pada sesetengah orang, pelbagai produk lebah, termasuk debunga lebah, boleh menyebabkan reaksi alergi. Reaksi alergi yang muncul dapat bervariasi, mulai dari mengi, gatal-gatal dan ruam merah pada kulit, hingga reaksi alergi yang serius, seperti sesak nafas dan kehilangan kesedaran.

Bee pollen juga berisiko menyebabkan pendarahan jika diambil oleh orang yang mengambil ubat penipisan darah, seperti warfarin. Selain itu, pengambilan debunga lebah jangka panjang juga dianggap menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Penggunaan debunga lebah secara amnya dianggap selamat dalam jangka pendek. Namun, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil debunga lebah, terutama jika anda mempunyai keadaan atau masalah kesihatan tertentu.