5 Cara Mudah Meningkatkan Otot Lengan

Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan otot lengan yang boleh anda praktikkan di rumah dengan mudah menggunakan alat mudah. Kaedah ini berkesan untuk menjadikan otot lengan lebih besar dan kelihatan berotot, asalkan dilakukan secara teratur dan konsisten.

Otot lengan yang kuat dan besar adalah impian banyak orang, baik lelaki dan wanita. Bukan sahaja menjadikan tubuh kelihatan lebih ideal, otot lengan yang kuat juga dapat menyokong pergerakan badan dan aktiviti harian.

Cara Meningkatkan Otot Lengan

Untuk mendapatkan otot lengan yang besar dan kuat, memerlukan masa, latihan biasa, dan tentunya disiplin yang kuat. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk membesarkan otot lengan:

1. Keriting

Pergerakan ini dapat dilakukan dengan bantuan barbell atau dumbbells . Sebagai permulaan, gunakan barbel yang tidak terlalu berat. Tempat barbell di kedua-dua belah badan, kemudian gerakkan ke arah dada.

Semasa memindahkan berat, cubalah untuk tidak menggerakkan siku anda dengan banyak dan pastikan siku anda berada di sisi anda. Lakukan pergerakan ini 12 kali.

2. Naik belakang belakang satu kaki

menggunakan barbel yang beratnya 2-3 kg, kemudian letakkan di sisi badan. Posisikan badan berdiri dengan meregangkan tangan ke sisi sambil menanggung berat badan. Seterusnya, angkat satu kaki ke belakang sambil bersandar ke hadapan.

Pegang badan anda dalam garis lurus dari kepala anda ke kaki anda yang dibangkitkan. Turunkan dan angkat tangan anda seperti pergerakan sayap burung 10-15 kali. Lakukan perkara yang sama dengan kaki yang lain.

3. Tolak ke atas

Tolak ke atas adalah salah satu pergerakan pembakaran kalori yang paling biasa. Salah satu fokus pergerakan ini adalah membesarkan otot lengan. Dalam kedudukan yang rawan, pastikan lengan anda sedikit lebih lebar daripada bahu dan kaki anda sejajar dengan bahu anda.

Turunkan badan anda dengan perlahan dengan membengkokkan siku anda, menghembus nafas semasa anda mendorong badan anda kembali ke kedudukan permulaan. Jangan lupa mengetatkan perut semasa melakukan pergerakan tolak naik .

4. Angkat lengan dan kaki anda ke arah yang bertentangan

Mulakan dengan melutut di atas tikar dengan tangan anda menyentuh lantai di paras bahu dan lutut di paras pinggul. Angkat kaki kiri anda lurus ke belakang dan panjangkan lengan kanan ke arah hadapan anda.

Tahan selama 5 saat, kemudian lakukan gerakan yang sama dengan kaki kanan dan lengan kiri anda. Lakukan setiap 15 kali.

5. Triceps down dog

Posisikan badan seperti semasa melakukan papan, iaitu kedua telapak tangan dan jari kaki menyentuh lantai dan kedua siku dibengkokkan untuk menyokong badan dalam kedudukan lurus.

Angkat pinggul sambil menjaga kedudukan kedua-dua kaki dan lengan lurus, ketika menaikkan pinggul, cuba pastikan telapak kaki menyentuh lantai. Tahan selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi badan seperti ketika melakukan papan . Ulangi pergerakan ini 10 kali.

Agar otot lengan anda dapat dilatih secara maksimum, anda boleh mengunjungi pusat kecergasan atau Gim, kerana kemudahan di tempat itu membolehkan anda dapat melakukan pergerakan lain dengan bantuan alat.

Selain dapat melatih kekuatan otot lengan, pelbagai latihan di atas juga dapat mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti osteoporosis, artritis, sakit belakang, dan juga kemurungan.

Sekiranya anda benar-benar menginginkan otot yang besar dan kuat, buang kemalasan dan mulailah berlatih cara meningkatkan otot lengan atas. Anda boleh melakukannya pada waktu pagi sebelum aktiviti atau pada waktu petang.

Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan memakan makanan berkhasiat dan menjalani gaya hidup sihat. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor tentang cara meningkatkan otot lengan yang baik dan sesuai dengan keadaan anda.