5 Kebaikan Kacang Merah untuk Kesihatan Tubuh

Terdapat banyak faedah kacang merah untuk kesihatan. Selain menurunkan berat badan, kacang yang menyerupai buah pinggang juga baik untuk penderita diabetes. Bukan hanya itu, terdapat banyak faedah lain yang dapat diperoleh dengan memakan kacang merah.

Di sebalik saiznya yang kecil, kacang merah mengandungi pelbagai nutrien yang banyak dan baik untuk kesihatan tubuh. Kacang jenis ini diketahui kaya dengan protein dan sering digunakan sebagai sumber protein rendah lemak untuk vegetarian.

Selain protein, kacang merah juga mengandungi pelbagai nutrien yang sama pentingnya, seperti karbohidrat, lemak, serat, vitamin B, folat, dan mineral seperti kalium, magnesium, fosforus, dan zat besi.

Beragam Kebaikan Kacang Merah

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, terdapat pelbagai faedah kacang merah untuk kesihatan tubuh, termasuk:

1. Menjaga kesihatan jantung

Biji ginjal mengandungi kalium yang sangat penting untuk menjaga kesihatan jantung. Satu kajian menunjukkan bahawa faedah kacang merah dapat meningkatkan fungsi saluran darah, sehingga mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koroner dan strok.

2. Mencegah pertumbuhan sel barah

Tidak hanya menjaga kesihatan jantung, kacang merah juga dapat mencegah pertumbuhan sel barah dan salah satunya adalah barah usus besar. Manfaat ini berasal dari kandungan serat di dalamnya yang baik untuk kesihatan usus besar.

Selain serat, manfaat kacang merah untuk mencegah barah juga berasal dari kandungan antioksidan mereka.

3. Mengawal gula darah

Penyelidikan menunjukkan bahawa kacang merah mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga dapat membantu penderita diabetes jenis 2 untuk mengawal kadar gula darah dan keberkesanan insulin dalam tubuh.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk merebus kacang merah sendiri dan mengelakkan makan kacang merah dalam tin kerana ia tinggi garam.

4. Memenuhi keperluan pemakanan wanita hamil

Manfaat kacang merah juga baik untuk wanita hamil kerana mengandungi nutrien penting untuk kesihatan ibu dan janin, seperti protein, asid folik, dan zat besi.

Wanita hamil memerlukan lebih banyak pengambilan zat besi dan asid folik untuk menyokong pertumbuhan janin. Kekurangan zat besi semasa kehamilan boleh menyebabkan anemia, kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan kemurungan postpartum.

5. Menurunkan berat badan

Makan makanan yang rendah karbohidrat dan tinggi serat adalah salah satu cara untuk menurunkan berat badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa kacang ginjal dapat membantu program penurunan berat badan kerana kaya dengan serat dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Namun, tentu saja, anda juga perlu mengamalkan diet yang sihat dan rajin bersenam sehingga program penurunan berat badan memberikan hasil yang memuaskan.

Walaupun baik untuk kesihatan, kacang ginjal dapat mencetuskan pembentukan gas berlebihan dalam usus yang menyebabkan kembung dan rasa tidak selesa. Oleh itu, anda harus lebih berhati-hati semasa memproses kacang merah.

Nah, berikut adalah beberapa cara untuk memproses kacang merah yang boleh anda lakukan:

  • Rendam kacang ginjal sekurang-kurangnya 4 jam sebelum memasak dan ubah air rendaman beberapa kali.
  • Rebus kacang merah selama 45 minit sehingga teksturnya lembut.
  • Elakkan menggunakan air rendaman untuk merebus kacang merah.

Manfaat kacang merah untuk kesihatan sangat pelbagai. Namun, pastikan anda memprosesnya dengan betul sehingga faedahnya dapat diperoleh secara maksimum.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kacang merah atau jumlah pengambilan kacang merah yang betul dan mengikut keadaan anda, anda boleh berjumpa doktor atau menggunakan ciri-ciri berbual dengan doktor melalui aplikasi ALODOKTER.