Kandungan dan Khasiat Buah Bidara untuk Kesihatan

Walaupun tidak begitu terkenal, manfaat buah bidara untuk kesihatan harus mendapat perhatian. Selain dapat meningkatkan daya tahan tubuh, masih banyak faedah buah bidara yang dapat kita perolehi.

Buah Bidara (Ziziphus mauritiana) atau juga dikenali sebagai jujube india adalah buah khas dari Asia Selatan yang kaya dengan nutrien. Di Indonesia, buah ini ditemukan di Sumba, Jawa, dan Bali.

Manfaat buah bidara diperoleh daripada pelbagai nutrien dan sebatian bioaktif yang terdapat di dalamnya. Buah ini paling baik dimakan segar ketika sudah separuh matang atau ketika berwarna hijau dengan beberapa bintik merah. Pada tahap ini, buah bidara mempunyai tekstur yang renyah dan rasa manis dan masam.

Kandungan Buah Bidara

Jika dilihat dari kandungan nutrisi, buah bidara berpotensi sebagai sumber vitamin C yang baik untuk tubuh. Buah bidara juga kaya dengan air sehingga baik untuk dimakan untuk mencegah dehidrasi. Bukan hanya itu, buah ini juga mengandungi pelbagai mineral dan sebatian bioaktif yang bermanfaat untuk tubuh.

Dalam 100 gram buah bidara terkandung:

  • 17 gram karbohidrat
  • 65-75 mg vitamin C
  • 27 mg fosforus
  • 25.5 mg kalsium
  • 0.8- 1.8 mg zat besi

Selain itu, buah bidara juga mengandungi beberapa mineral lain yang meliputi natrium, kalium, mangan, zink, tembaga, serta pelbagai sebatian bioaktif, seperti fenol, flavonoid, saponin, asid triterpenik, dan fenol.

Pelbagai Khasiat Buah Bidara

Berikut adalah beberapa kelebihan buah bidara untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Melawan radikal bebas

Buah Bidara mempunyai aktiviti antioksidan yang sangat kuat berkat kandungan pelbagai sebatian bioaktif di dalamnya. Antioksidan ini diperlukan oleh tubuh untuk mengatasi kesan radikal bebas yang berlebihan yang berisiko merosakkan sel-sel badan dan mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari penuaan dini hingga penyakit jantung.

2. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin C dalam 100 g buah bidara dapat memenuhi hampir 100% keperluan vitamin C harian. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam menyokong kerja sel-sel imun untuk melawan jangkitan atau menghasilkan antibodi.

Tidak hanya melawan jangkitan, imuniti yang baik juga dapat melindungi tubuh dari penyakit kronik, seperti barah. Selain itu, buah bidara juga mengandungi banyak asam triterpenik yang terbukti dapat membunuh sel barah melanoma. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Kandungan saponin dan tanin dalam buah bidara berguna untuk meningkatkan pengeluaran hormon insulin dan meningkatkan penyerapan gula darah ke dalam sel-sel tubuh, terutama dalam keadaan diabetes. Walaupun begitu, khasiat buah bidara ini masih terbukti terhad kepada haiwan, jadi ia mesti diselidiki lebih lanjut.

4. Melindungi hati dari kerosakan

Hati adalah organ yang tidak mudah rosak. Namun, setelah kerosakan berlaku, tisu hati tidak dapat kembali ke keadaan semula dan fungsinya akan menurun secara drastik.

Manfaat buah bidara dalam melindungi tisu hati berasal dari kandungan sebatian bioaktif. Aktiviti antioksidan sebatian ini dapat melindungi hati daripada terkena sebatian kimia dan keradangan yang dapat menyebabkan pelbagai penyakit hati, seperti sirosis dan barah hati.

Walaupun beberapa kelebihan buah bidara masih memerlukan penelitian lebih lanjut, tidak ada salahnya menjadikan buah ini makanan ringan yang sihat untuk mendapatkan kandungan nutrisi dan antioksidan di dalamnya.

Selain dimakan secara langsung, buah bidara juga dapat diproses dalam bentuk minuman herba. Di beberapa kawasan, buah bidara muda juga sering dinikmati dalam bentuk rujak atau gula-gula.

Buah bidara itu sendiri cukup selamat untuk dimakan. Namun, jika anda ingin mengambil manfaat buah bidara untuk merawat penyakit tertentu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat mengenai keberkesanan dan keselamatannya terhadap keadaan yang anda alami.