Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera?

Bukan rahsia lagi bahawa wanita hamil sering merasa lapar di tengah malam dan ingin menikmati mi segera. Namun, kemudian timbul perhatian, adakah mi segera selamat untuk wanita hamil dan janin?

Mie segera adalah salah satu makanan kegemaran banyak orang dari semua lapisan masyarakat dan usia, kerana rasanya yang enak dan penyediaan yang cepat dan mudah. Menurut tinjauan kesihatan nasional, mi segera dimakan sekurang-kurangnya 1-6 kali seminggu oleh sekitar 70% orang dewasa di Indonesia, dan penggemar mi segera meningkat hampir 5% setiap tahun.

Kandungan Mie Segera

Komponen utama mi segera adalah tepung gandum. Berdasarkan garis panduan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), sejak tahun 2001, semua produk mi segera perlu diperkaya atau diberi nutrien tambahan, seperti vitamin A, vitamin B, asam folat, zat besi, dan vitamin. zink. Tetapi sebaliknya, mi segera juga mengandungi bahan pengawet, pewarna, dan perasa. Walaupun tahap dan kandungannya telah dinyatakan selamat, jika dimakan dalam jumlah besar, tentu saja masih tidak bagus.

Berdasarkan kajian di Korea Selatan, pengambilan mi segera dua kali seminggu berisiko menyebabkan sindrom metabolik. Sindrom metabolik adalah kumpulan gangguan yang terdiri daripada tekanan darah tinggi, pengumpulan lemak berlebihan di perut, tahap kolesterol baik yang rendah, kadar gula darah tinggi, dan tahap trigliserida yang tinggi. Gabungan jumlah kalori, lemak tepu, gula, dan garam yang tinggi dalam mi segera menyumbang kepada keadaan ini.

Bolehkah Mie Segera Dimakan oleh Wanita Hamil?

Mie segera memang boleh menjadi penyelesaian cepat bagi wanita hamil yang sering lapar. Namun, ingat bahawa makanan yang dimakan oleh ibu hamil boleh mempengaruhi pertumbuhan janin secara langsung dan tidak langsung. Kandungan garam atau natrium yang tinggi dalam mi segera boleh mencetuskan tekanan darah tinggi. Semasa mengandung, peningkatan tekanan darah boleh membahayakan ibu dan janin.

Tidak ada literatur pasti yang menjelaskan seberapa kerap wanita hamil boleh mengambil mi segera. Sekiranya wanita hamil benar-benar ingin menikmati mi segera, tidak mengapa, asalkan tidak terlalu kerap. Sekiranya anda ingin makan mi segera, berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil dalam memproses mi segera untuk menjadikannya lebih sihat:

  • Kurangkan jumlah rempah yang digunakan. Gunakan separuh daripadanya atau anda boleh membuat perasa anda sendiri.
  • Masukkan protein, seperti telur, makanan laut, atau daging.
  • Masukkan sayur-sayuran, seperti wortel, tomato, sayur sawi, brokoli, atau bayam. Pastikan semuanya mesti dimasak dengan teliti.

Mie segera adalah makanan yang diproses. Oleh itu, penggunaannya harus terhad. Makanan yang disyorkan untuk wanita hamil adalah makanan sihat dan semula jadi. Semua ibu ingin memberikan yang terbaik untuk anak mereka, bukan? Jadi, perhatikan apa yang dimakan oleh wanita hamil, kerana semua yang dimakan oleh wanita hamil akan mempengaruhi bayi dalam kandungan.

Ditulis oleh:

dr. Dina Kusumawardhani