Clotrimazole - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Clotrimazole adalah ubat untuk merawat jangkitan kulat. Beberapa penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat yang dapat diobati dengan clotrimazole adalah tinea pedis, kurap, tinea versicolor, otitis externa, atau kandidiasis faraj.

Clotrimazole tergolong dalam kumpulan antijamur azole yang berfungsi dengan merosakkan struktur membran sel kulat. Dengan cara itu, pertumbuhan kulat dapat dihentikan.

Tanda dagangan Clotrimazole: Baycuten-N, Bernesten, Candacort, Cotristen, Canesten, Canesten Dex, Demy, Erphamazol, Fungiderm, Hufaderm, Heltiskin, Medisten, Neo Ultrasiline

Apa itu Clotrimazole

kumpulanUbat preskripsi
Kategori antijamur azole
ManfaatMerawat jangkitan kulat pada kulit, telinga atau faraj
Digunakan olehMatang
Clotrimazole untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Clotrimazole tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatKrim, larutan, serbuk, tablet untuk vagina

AmaranSebelum Menggunakan Clotrimazole

Clotrimazole tidak boleh digunakan secara sembarangan. Sebelum menggunakan clotrimazole, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan clotrimazole jika anda alah kepada ubat ini atau ubat antijamur azole lain, seperti ketoconazole atau miconazole.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati, demam, penyakit kelamin, menggigil, keputihan berbau busuk, mual, muntah, HIV / AIDS, jangkitan yis genital berulang.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan clotrimazole.

Dos dan Arahan Penggunaan Clotrimazole

Dos clotrimazole boleh berbeza bagi setiap pesakit. Doktor akan memberi dos dan menentukan tempoh rawatan mengikut keadaan pesakit. Berikut adalah taburan dos clotrimazole berdasarkan bentuk ubat:

Bentuk krim

Keadaan: Jangkitan kulat kulit

 • Sapukan krim yang mengandungi 1% clotrimazole 2-3 kali sehari, selama 2-4 minggu.

Keadaan:Kandidiasis faraj

 • Sapukan krim yang mengandungi 1% clotrimazole pada kawasan luar yang gatal di sekitar dubur dan alat kelamin (anogenital), 2-3 kali sehari, selama 2 minggu.

Bentuk llarutan atau cecair ubat luaran

Keadaan: Otitis externa

 • Sebagai penyelesaian 1%, masukkan 2-3 tetes larutan ubat ke telinga yang terkena, 2-3 kali sehari, selama 2 minggu.

Bentuk ttablet faraj atau pessary

Keadaan:Kandidiasis faraj

 • Masukkan ke dalam tablet 100 mg vagina setiap hari selama 6 hari, atau 200 mg sehari selama 3 hari.

Cara Menggunakan Clotrimazole dengan Betul

Ikuti arahan doktor atau maklumat yang tertera pada bungkusan ubat semasa menggunakan clotrimazole. Gunakan clotrimazole pada dos yang disyorkan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan clotrimazole. Jangan biarkan ubat masuk ke mata, hidung, atau mulut anda, dan jangan menutupi kawasan yang dirawat dengan penutup kedap udara.

Sapukan clotrimazole dalam bentuk krim ke kawasan yang dijangkiti kulat, sehingga jangkitan tidak menyebar ke bahagian tubuh yang lain. Sebaiknya jangan berkongsi penggunaan tuala atau pakaian dengan orang lain untuk mencegah penularan jangkitan kulat.

Tablet faraj Clotrimazole hanya digunakan pada vagina. Masukkan 1 tablet ke dalam vagina sebelum tidur mengikut dos yang disyorkan oleh doktor. Basuh tangan anda sebelum dan selepas memasukkan tablet faraj clotrimazole ke dalam faraj.

Sekiranya anda dirawat kerana otitis externa, jangan berenang sebentar untuk mengelakkan jangkitan. Pastikan juga tiada bahan kimia, seperti sabun atau syampu, masuk ke telinga. Tutup telinga dengan kapas semasa mandi.

Jangan memanjangkan atau mengurangkan tempoh rawatan tanpa pengetahuan doktor. Usahakan selalu menggunakan clotrimazole secara berkala pada waktu yang sama setiap hari, untuk hasil rawatan yang maksimum.

Simpan ubat dalam bungkusan pada suhu bilik. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung, panas dan keadaan lembap. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

InteraksiClotrimazole dengan Dadah Lain

Apabila digunakan dengan ubat lain, clotrimazole boleh menyebabkan sejumlah interaksi ubat, termasuk:

 • Berkurangnya keberkesanan ubat antijamur lain, seperti nystatin atau amphotericin B
 • Peningkatan keberkesanan sirolimus, tacrolimus, aripiprazole, lomitapide, neratinib, dofetilide, nimodipine, atau pimozide
 • Peningkatan risiko kesan sampingan, seperti pendarahan vagina atau muntah, apabila digunakan bersama progesteron

Terutama untuk tablet vagina clotrimazole, penggunaannya bersama dengan alat kontraseptif, seperti diafragma atau kondom, dapat mengurangkan keberkesanan alat kontraseptif ini.

Kesan Sampingan dan Bahaya Clotrimazole

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan clotrimazole, termasuk:

 • Sensasi terbakar atau menyengat pada kulit
 • Kulit bertukar menjadi merah dan menyakitkan apabila disentuh
 • mengelupas kulit
 • Kerengsaan dan gatal-gatal

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan tablet faraj clotrimazole adalah terbakar, kerengsaan faraj, gatal-gatal, sakit faraj, kekejangan di bahagian bawah perut, dan keputihan yang berbau busuk.

Periksa dengan doktor jika aduan itu berterusan. Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku selepas menggunakan clotrimazole. Reaksi alahan boleh dicirikan oleh munculnya ruam kulit gatal, bengkak bibir atau kelopak mata, atau kesukaran bernafas.