Ketahui Penyakit Sistem Reproduksi Lelaki dan Wanita

Penyakit sistem pembiakan boleh mempengaruhi lelaki dan wanita. Penyakit ini boleh disebabkan oleh jangkitan, keradangan, gangguan genetik, gangguan hormon, sekatabarah. Penyakit yang menyerang sistem pembiakan mempunyai peluang yang tinggi untuk menyebabkan masalah kesuburan.

Sistem pembiakan lelaki dan wanita adalah unik. Setiap sistem pembiakan mempunyai struktur dan fungsi yang berbeza. Walau bagaimanapun, kedua-duanya dirancang untuk memungkinkan persenyawaan telur oleh sperma, yang akan menyebabkan kehamilan.

Seperti sistem lain di dalam badan, sistem pembiakan juga boleh mengalami gangguan atau penyakit. Kerana struktur dan fungsinya berbeza, penyakit sistem pembiakan lelaki dan wanita juga akan berbeza.

Baris Penyakit dalam Sistem Reproduktif Wanita

Sistem pembiakan wanita terdiri daripada organ luaran dan dalaman. Organ pembiakan dalaman wanita merangkumi vagina, rahim, tiub fallopi (tiub fallopio), dan ovari (ovari). Manakala organ pembiakan wanita luaran terdiri daripada vulva, kelenjar Bartholin, dan klitoris.

Beberapa penyakit sistem pembiakan wanita yang sering berlaku adalah:

1. Endometriosis

Salah satu penyakit sistem pembiakan wanita yang sering kita dengar ialah endometriosis. Penyakit ini berlaku apabila tisu yang membentuk lapisan dalam dinding rahim tumbuh di tempat lain di dalam badan.

Tisu ini boleh tumbuh di ovari, bahagian belakang rahim, usus, atau bahkan di pundi kencing. Tisu yang tidak betul ini akan menyebabkan sakit haid yang teruk, pendarahan haid yang berat, sakit semasa hubungan seksual, dan sukar hamil.

2. Keradangan pelvis

Penyakit kedua yang sering berlaku pada sistem pembiakan wanita adalah keradangan pelvis. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan jangkitan yang merebak ke pelvis melalui faraj atau serviks.

Salah satu penyebab penyakit radang panggul yang paling biasa adalah penyakit kelamin, seperti klamidia dan gonorea. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan sakit pelvis jangka panjang, tiub fallopi, kemandulan, dan kehamilan ektopik.

3. PCOS

PCOS atau sindrom ovarium polikistik adalah keadaan yang mempengaruhi tahap hormon wanita. Wanita yang menderita penyakit ini akan menghasilkan hormon seks androgen dalam jumlah yang lebih banyak.

Akibatnya, penghidap akan mengalami haid yang tidak teratur, atau bahkan tidak ada haid sama sekali, dan mengalami kesukaran untuk hamil.

4. Miom

Myomas atau fibroid rahim adalah tumor jinak yang tumbuh di rahim. Tumor pada fibroid terbentuk dari tisu otot rahim. Penyakit sistem pembiakan wanita sering menyerang wanita usia reproduktif.

Gejala boleh merangkumi pendarahan faraj di luar haid, sakit pelvis, kekejangan atau sakit di perut, sakit belakang, dorongan kencing yang kerap, dan sakit semasa hubungan seksual.

5. Kanser organ pembiakan wanita

Kanser pada organ pembiakan wanita dikenali sebagai barah ginekologi. Beberapa jenis barah ginekologi adalah barah rahim, barah serviks, barah ovari, dan barah vagina.

Penyakit Sistem Reproduksi Lelaki

Lelaki juga mempunyai sistem pembiakan yang berada di luar dan di dalam badan. Organ pembiakan lelaki yang terletak di luar badan termasuk zakar, skrotum (testis), dan testis.

Walaupun organ pembiakan lelaki dalam badan adalah epididimis, salurannya vas deferens, saluran kencing, vesikel mani (kantung mani), kelenjar prostat, dan kelenjar adrenal bulbourethral.

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh mengintai sistem pembiakan lelaki:

1. Epididimitis

Penyakit ini berlaku kerana keradangan epididimis, tiub di skrotum yang melekat pada testis. Saluran ini berfungsi untuk mengangkut dan menyimpan sperma yang dihasilkan oleh testis.

Epididimitis boleh menyebabkan testis yang bengkak dan menyakitkan, air mani berdarah, kencing dan ejakulasi yang menyakitkan, dan kesuburan yang terganggu.

2. Orchitis

Penyakit ini adalah salah satu penyakit sistem pembiakan lelaki yang paling biasa. Orchitis adalah keradangan testis, yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Orchitis boleh menyerang satu testis atau kedua-duanya pada masa yang sama.

Seperti epididimitis, orkitis Ia juga boleh menyebabkan testis bengkak dan menyakitkan. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh menyebabkan kemandulan dan penurunan pengeluaran testosteron.

3. Gangguan prostat

Prostat adalah kelenjar pada sistem pembiakan lelaki yang menutup saluran kencing atau uretra. Kelenjar ini menghasilkan cecair mani yang berfungsi untuk menyuburkan dan melindungi sperma.

Gangguan prostat boleh berupa peradangan prostat (prostatitis), pembesaran prostat (BPH), atau barah prostat.

4. Hipogonadisme

Hipogonadisme pada lelaki berlaku apabila badan tidak menghasilkan testosteron yang mencukupi. Pada lelaki dewasa, keadaan ini boleh menyebabkan penurunan libido, gangguan pengeluaran sperma dan fungsi organ pembiakan, dan kemandulan.

5. Masalah zakar

Masalah pada zakar sering diadukan oleh lelaki. Beberapa penyakit yang boleh menyerang organ pembiakan lelaki adalah disfungsi ereksi, kecacatan zakar, seperti hypospadias atau zakar bengkok (penyakit Peyronie), dan barah zakar.

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit sistem pembiakan yang disebutkan di atas, lelaki dan wanita juga boleh mendapat penyakit kelamin, seperti herpes genital, HIV / AIDS, sifilis, dan gonorea. Penyakit ini ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan seksual.

Penyakit sistem pembiakan, baik pada lelaki dan wanita, boleh menyebabkan kemandulan. Oleh itu, disarankan agar anda sentiasa menjaga kesihatan organ pembiakan anda dengan mengamalkan tingkah laku seks yang selamat dan melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala dengan doktor anda untuk mengesan penyakit tertentu.

Sekiranya anda mengalami masalah atau aduan dalam sistem pembiakan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.