Bintik-bintik Merah pada Kulit, Sebab Ini dan Cara Mengatasi

Kemunculan bintik-bintik merah di kulit boleh menjadi tanda smasalah kesihatan. Untuk mengetahui penyakit apa yang mempunyai simptom dalam bentuk bintik merah pada kulit dan rawatannya, mari kita lihat artikel ini.

Dari segi perubatan, tompok-tompok merah pada kulit disebut sebagai plak kulit, iaitu perubahan warna kulit menjadi merah dengan tekstur permukaan yang halus. Walau bagaimanapun, di beberapa jenis bintik, permukaannya terasa kasar. Tompok-tompok merah pada kulit juga dapat disertai dengan keluhan lain, seperti gatal, kerengsaan, dan sakit.

Punca Bintik Merah pada Kulit dan Cara Mengatasinya

Berikut adalah beberapa jenis penyakit yang boleh menyebabkan penderita mengalami tompok-tompok merah pada kulit:

Ddermatitis kenalan

Dermatitis kontak adalah reaksi yang berlaku apabila kulit bersentuhan dengan bahan atau bahan yang menjengkelkan yang boleh mencetuskan alergi, seperti sabun, syampu, deterjen, perhiasan logam, habuk, susu getah, dan produk kosmetik. Gejala boleh merangkumi tompok merah pada kulit, disertai lepuh, gatal-gatal, dan terbakar.

Untuk melegakan simptom, elakkan terkena bahan yang menjengkelkan atau alergi, dan jangan menggaru kawasan kulit yang terkena. Anda juga boleh mengambil antihistamin atau menggunakan krim kortikosteroid yang ditetapkan oleh doktor anda.

Dermatitis atopik

Ini adalah salah satu penyebab tompok merah yang paling biasa pada kulit. Penyakit ini berkaitan dengan asma, dan umumnya ditularkan dari ibu bapa kepada anak-anak. Dermatitis atopik atau eksim muncul di leher, badan atas, tangan, lipatan siku, pergelangan kaki, dan kaki.

Faktor-faktor yang mencetuskan gejala eksim termasuk kulit kering, jangkitan kulit, dan alergi. Faktor persekitaran, seperti cuaca, debu, rambut haiwan, juga mencetuskan eksim.

Gejala dermatitis atopik termasuk gatal-gatal, tompok-tompok merah, kulit bersisik, kulit kasar dan tebal, dan penampilan ketulan kecil yang berisi cecair. Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya akan menetapkan krim kortikosteroid, antihistamin, antibiotik (jika terdapat jangkitan kulit), dan pelembap (jika kulit kering).

Untuk lebih senang berjumpa doktor, anda boleh mendapatkan doktor pakar di hospital terdekat, kamu tahu. Terdapat puluhan ribu doktor yang boleh anda pilih di laman web Alodokter.

gatal-gatal

Tompok-tompok merah pada kulit akibat urtikaria atau gatal-gatal biasanya disertai dengan lebam yang terasa gatal, menyengat, dan menyengat. Bintik-bintik dapat muncul di satu bahagian badan atau merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti wajah, bibir, lidah, leher, dan telinga.

Faktor pencetus gatal-gatal termasuk reaksi alergi, jangkitan, udara panas atau sejuk, tekanan, dan ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Dalam kebanyakan kes, gatal-gatal tidak perlu dirawat kerana mereka akan hilang sendiri dalam masa 24 jam. Tetapi, jika gatal akibat gatal-gatal sangat mengganggu, anda boleh mengambil antihistamin untuk melegakannya. Pada gatal-gatal yang teruk atau meluas, rawatan diperlukan dari doktor.

Pityriasis rosea

Penyakit pityriasis rosea dicirikan oleh tompok kemerahan pada kulit yang berbentuk bujur, bersisik, dan sangat gatal, di bahagian dada, belakang, perut, leher, lengan atas, atau paha. Di sekitar titik bujur akan muncul ruam kemerahan.

Sebelum bintik-bintik tumbuh, pesakit mungkin mengalami gejala awal berupa demam, selera makan menurun, sakit tekak, sakit sendi, dan sakit kepala.

Sehingga kini, penyebabnya pityriasis rosea tidak diketahui dengan pasti, tetapi disyaki berkaitan dengan jangkitan virus. Sejumlah kajian menunjukkan bahawa gangguan sistem imun juga menyumbang kepada perkembangan penyakit ini.

Pityriasis rosea Biasanya sembuh sendiri dalam 6-8 minggu atau lebih. Namun, ada ubat yang dapat digunakan untuk mengurangi gejala, termasuk krim pelembab, salap kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan, dan tablet antihistamin untuk melegakan gatal.

Kurap

Tompok-tompok merah pada kulit juga boleh menjadi gejala kurap. Dalam kes ini, tompok-tompok merah boleh mengembang dan melingkar seperti cincin, biasanya disertai dengan kulit yang gatal, bersisik, dan kadang-kadang melepuh. Tompok pada kurap kelihatan lebih merah di tepinya.

Kurap disebabkan oleh sejumlah kulat, seperti: Trichophyton, Mikrosporum, dan Epidermophyton. Penyakit ini dapat menular melalui kontak langsung dengan penderita atau kontak dengan objek yang tercemar dengan jamur.

Kurap dapat dirawat dengan salap antijamur, seperti: clotrimazole atau mikonazol. Sekiranya selepas 2 minggu rawatan, kurap tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

Beberapa aduan tompok merah pada kulit mungkin mempunyai ciri dan gejala yang serupa, tetapi penyebab dan diagnosis penyakitnya mungkin berbeza. Apabila mengalami tompok-tompok merah pada kulit, jangan meneka dan menggunakan ubat-ubatan tanpa perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.