Ketahui Cara Menghilangkan Bintik Putih Di Bawah Mata Di Sini!

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan bintik-bintik putih di bawah mata yang boleh anda cuba. Walaupun bintik-bintik ini umumnya tidak berbahaya, penampilannya sering menyebabkan rasa tidak selesa dan menurunkan keyakinan diri orang yang mengalaminya.

Tompok putih kecil atau lebam di bawah mata dalam istilah perubatan disebut milium. Sementara itu, milium yang berkembang menjadi banyak dikenali sebagai milia. Bukan hanya di bawah mata, milia juga dapat tumbuh di sekitar hidung, kelopak mata, dan pipi.

Milia boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi ia paling kerap berlaku pada bayi baru lahir. Bayi yang mempunyai milia pada umumnya tidak memerlukan rawatan perubatan dan akan hilang sendiri dalam beberapa minggu atau bulan.

Walau bagaimanapun, milia yang berlaku pada kanak-kanak atau orang dewasa dan tidak hilang memerlukan rawatan khas dari doktor.

Beberapa Cara Menghilangkan Bintik Putih Di Bawah Mata Secara Medik

Sebelum menentukan tindakan rawatan, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk memastikan bahawa bintik-bintik putih yang muncul adalah milia. Setelah diagnosis disahkan, rawatan secara amnya dilakukan melalui pemberian ubat oleh doktor. Jenis ubat yang diberikan adalah:

1. Retinoid topikal

Retinoid topikal adalah ubat topikal dalam bentuk krim, losyen, atau gel yang diresepkan oleh doktor untuk merawat bintik-bintik putih di bawah mata. Cara ubat ini berfungsi adalah membuang sel kulit mati pada kulit dan merangsang pertumbuhan sel kulit baru.

Retinoid topikal juga dapat mengurangkan penumpukan keratin yang memicu munculnya bintik-bintik putih. Selain dapat menghilangkan milia, retinoid juga efektif untuk merawat komedo.

Elakkan menggunakan retinoid secara berlebihan dan dalam jangka masa panjang, kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan pengelupasan kawasan kulit yang digunakan pada ubat. Ubat ini juga tidak disyorkan untuk digunakan oleh wanita hamil. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

2. Deroofing

Deroofing adalah prosedur yang dilakukan dengan membuat lubang kecil di permukaan kulit menggunakan pisau bedah yang disebut lancet. Seterusnya, keratin yang membentuk milia ditolak perlahan-lahan dengan jari atau jarum yang disebut sebagai pengekstrak komedon.

Walaupun kaedah ini dapat dilakukan secara bebas, anda tidak digalakkan melakukannya mencabul itu sendiri kerana boleh menyebabkan kecederaan dan kerosakan pada kulit.

3. Dermabrasi

Dermabrasion adalah prosedur yang dilakukan dengan membuang lapisan kulit mati menggunakan laser. Prosedur ini secara amnya dilakukan untuk merawat tisu parut pada wajah.

Selain itu, dermabrasi juga dilakukan untuk merawat kedutan, gangguan kulit akibat pendedahan cahaya matahari, dan gangguan pigmentasi.

4. Mengupas

Mengupas Ini dilakukan dengan menggunakan satu atau lebih jenis cecair kimia untuk mengelupas sel kulit yang rosak, sehingga dapat merangsang pembentukan sel kulit baru. Prosedur ini biasanya dilakukan lebih dari sekali dengan jeda 3-6 bulan setiap prosedur.

5. Peleburan laser

Laser ablasi adalah prosedur untuk menghilangkan bintik-bintik putih menggunakan sinar laser. dermabrasi yang baik, mengelupas, atau ablasi laser harus dilakukan oleh pakar dermatologi. Ini untuk mengelakkan kerosakan kulit menjadi lebih teruk.

6. Diathermy

Diathermy adalah prosedur yang bertujuan untuk menghancurkan milia atau bintik-bintik putih menggunakan arus elektrik frekuensi tinggi dan merangsang pembentukan sel kulit baru.

7. Cryotherapy

Cryotherapy adalah prosedur perubatan untuk merawat bintik-bintik putih melalui penggunaan cecair khas. Prosedur ini juga dapat digunakan untuk mengobati berbagai jenis tumor, sama ada barah jinak, prakanker, atau malignan.

8. Kekurangan

Curettage adalah prosedur perubatan dalam bentuk mengikis atau membakar lapisan sel kulit mati. Prosedur ini melibatkan pembakaran tisu kulit menggunakan elektrik untuk menghilangkan milia.

Petua Rawatan dan Pencegahan Bintik Putih di Bawah Mata

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, anda boleh menggunakan petua berikut untuk membantu proses penyembuhan dan mencegah bintik-bintik putih di bawah mata muncul kembali:

Bersihkan wajah anda dengan kerap

Bersihkan wajah anda dengan kerap menggunakan sabun muka khas yang terbuat dari bahan lembut. Selepas itu, keringkan menggunakan tuala kering dengan menepuk lembut untuk mengelakkan lepuh pada kulit wajah.

Elakkan memerah bintik-bintik putih

Anda dinasihatkan untuk tidak memerah bintik putih atau milia menggunakan tangan atau alat apa pun. Ini sebenarnya boleh menyebabkan luka, kudis, dan jangkitan.

Lakukan terapi wap

Untuk menjaga kelembapan kulit wajah dan mencegah munculnya bintik-bintik putih di bawah mata, anda boleh mencuba terapi wap. Kaedahnya sangat mudah. Siapkan lembangan air panas, kemudian arahkan wajah anda ke wap yang dihasilkan dari air panas di lembangan.

Biarkan selama 5-8 minit dan biarkan wap membuka pori-pori kulit wajah dan melepaskan sel-sel kulit mati. Setelah selesai, tepuk muka dengan lembut menggunakan tuala.

Pengelupasan Muka

Pengelupasan wajah adalah salah satu cara yang boleh digunakan untuk membuang sel kulit mati. Prosedur ini dapat dilakukan dengan menggunakan produk perawatan kulit yang mengandungi asam salisilat, asid sitrik, atau asam glikolik.

Walau bagaimanapun, pengelupasan wajah tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Lakukan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Gunakan madu

Madu diketahui mempunyai sifat antimikroba yang dapat mengurangkan keradangan dan jangkitan. Satu kajian menunjukkan bahawa madu yang dicampurkan dengan ekstrak kulit kayu manis berkesan dalam mengurangkan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada kulit.

Walaupun bintik-bintik putih di bawah mata biasanya tidak disebabkan oleh bakteria, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk memperbaiki penampilan kulit anda.

Rawatan untuk Titik Putih di Bawah Mata Bayi

Tompok-tompok putih di sekitar wajah bayi yang baru lahir umumnya tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kulit bayi anda tetap utuh, termasuk:

  • Jaga kebersihan badan dan wajah bayi menggunakan sabun bayi yang terbuat dari air lembut dan suam.
  • Keringkan wajah bayi dengan menggunakan tuala lembut atau tepuk lembut dan perlahan sehingga air di wajah bayi mengering.
  • Elakkan memerah bintik-bintik putih di wajah bayi kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan.
  • Elakkan menggunakan losyen atau minyak pada wajah bayi.

Beberapa cara di atas anda boleh cuba lakukan untuk menghilangkan bintik-bintik putih di bawah mata dan mengekalkan kulit yang sihat. Sekiranya bintik-bintik yang muncul tidak hilang dalam beberapa bulan dan menyebabkan ketidakselesaan, segera berjumpa dengan pakar dermatologi untuk menentukan rawatan yang tepat.