Permethrin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Permethrin adalah ubat untuk merawat jangkitan parasit pada kulit, seperti kudis (kudis) dan kutu di kulit kepala. Ubat ini boleh digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 bulan ke atas.

Permethrin tergolong dalam kelas ubat antiparasit. Ubat ini berfungsi dengan memusnahkan sel-sel parasit, sehingga dapat membunuh tungau atau kutu bersama dengan telur yang menyebabkan jangkitan.

Tanda dagangan Permethrin:Medscab, Nuscab, Permethrin, Peditox, Scacid, Scabicore,

Apa itu Permethrin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntiparasit
ManfaatMengatasi kudis dan kutu kepala
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Permethrin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B:Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.Permethrin tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Borang PerubatanKrim dan cecair

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Permethrin

Permethrin tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan permethrin:

 • Jangan gunakan permethrin jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor mengenai sejarahnya
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap asma, jangkitan kulit, atau kulit sensitif.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan atau produk herba.
 • Jangan gunakan permethrin pada kanak-kanak di bawah umur 2 bulan tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan permetrin.

Dos dan Arahan Penggunaan Permethrin

Dos permetrin berbeza bagi setiap pesakit. Berikut adalah taburan dos permetrin berdasarkan keadaan pesakit:

 • Keadaan: Kudis

  Kanak-kanak berumur lebih dari 2 bulan dan dewasa: Sapukan krim 5% secara nipis di permukaan kulit kepala ke telapak kaki. Biarkan selama 8-14 jam sebelum dibilas.

 • Keadaan: Kutu di rambut

  Kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan dan dewasa: Sapukan pada rambut dan kulit kepala yang telah dibersihkan dan dikeringkan. Biarkan selama 10 minit sebelum dibilas. Dos boleh diulang 7-10 hari kemudian jika diperlukan.

Cara Menggunakan Permetrin dengan Betul

Gunakan permetrin seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau arahan pada bungkusan ubat. Jangan berhenti atau menambah masa pengambilan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Krim permethrin atau cecair hanya boleh digunakan pada kulit. Ingatlah untuk selalu mencuci tangan, membersihkan kawasan yang dijangkiti, dan mengeringkannya sebelum menggunakan krim atau permetrin cair.

Sapukan krim permetrin dari kepala hingga kaki, termasuk di bawah kuku dan lipatan kulit. Biarkan selama 8–14 jam. Selepas itu, bilas krim permetrin dengan air mengalir semasa anda mandi.

Elakkan menggunakan ubat ini di mata, hidung, atau mulut. Sekiranya kawasan ini terkena ubat secara tidak sengaja, bersihkan segera dan bilas di bawah air yang mengalir. Gunakan krim permetrin secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Sebelum menggunakan permetrin cair, basuh rambut anda dengan syampu dan bilas dengan air. Jangan gunakan perapi atau syampu yang mengandungi perapi kerana rawatannya tidak berkesan.

Sapukan permetrin cair pada rambut lembap. Mulakan dengan bahagian belakang telinga dan leher, kemudian sapukan ke seluruh rambut dan kulit kepala. Selepas itu, diamkan selama 10 minit. Bilas rambut dan kulit kepala menggunakan air panas dan keringkan rambut dengan tuala, kemudian sikat.

Setelah menggunakan krim atau cecair permetrin, bersihkan semua pakaian dan tuala yang digunakan semasa rawatan. Gunakan air panas untuk mengelakkan kutu atau nits yang melekat tumbuh kembali.

Simpan permetrin di tempat yang jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Permethrin dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada interaksi ubat yang diketahui apabila permethrin digunakan bersama dengan jenis ubat lain. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, pastikan untuk memberitahu doktor anda jika anda mengambil atau mengambil ubat tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Permethrin

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menggunakan permethrin adalah:

 • Gatal
 • Kemerahan dan pembengkakan kulit
 • Sensasi terbakar yang menyakitkan
 • kesemutan

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan seperti yang disebutkan di atas atau mempunyai reaksi ubat alergi yang boleh dicirikan oleh ruam yang gatal dan bengkak, mata dan bibir yang bengkak, atau kesukaran bernafas.