7 Petua untuk Seks Tahan Lama untuk Lelaki Secara Semula Jadi

Ramai lelaki percaya, wanita akan lebih suka seks dengan jangka masa panjang. Sehingga beberapa lelaki sering menggunakan ubat khas untuk menjadikannya tahan lebih lama. Sebenarnya, ada beberapa petua seks yang menjadikan lelaki tahan lebih lama, tanpa menggunakan ubat tertentu.

Gagasan hubungan seks yang panjang kebanyakannya disampaikan oleh media, termasuk filem dan majalah. Jadi, apabila seorang lelaki tidak dapat bertahan dalam persetubuhan, maka dia beranggapan bahawa dia tidak mempunyai daya tahan yang kuat.

Sebenarnya, sebenarnya tidak ada penanda aras yang jelas berapa lama seks normal berlangsung. Tetapi menurut satu kajian, rata-rata lelaki normal hanya dapat bertahan sekitar lima hingga tujuh minit hubungan seksual. Lihat petua seks berikut agar hubungan anda dengan pasangan anda lebih intim.

Walaupun anda ingin menggembirakan pasangan anda dengan hubungan seks yang berpanjangan, itu tidak bermakna pasangan anda harus minum ubat kuat, bukan? Daripada keliru, lebih baik anda dan pasangan berunding secara langsung dengan pakar dalam aplikasi Alodokter. Anda dan pasangan anda boleh bertanya dengan bebas mengenai masalah seks. Tidak perlu malu, kerana doktor akan menjamin kerahsiaan anda. Ayuh, segera dapatkan pakar yang berdekatan dengan anda melalui laman web Alodokter. Pilihan doktornya di seluruh Indonesia, kamu tahu.

Petua Cinta untuk Tahan Lama

Berikut adalah beberapa petua untuk seks tahan lama untuk lelaki secara semula jadi:

 • Kurangkan berat badan menjadi ideal

  Penyelidikan menunjukkan, berat badan berlebihan atau gemuk boleh mengganggu kemampuan seksual. Ini dianggap berkaitan dengan penyakit, seperti tekanan darah tinggi dan diabetes, serta ketidakamanan yang kemudian dapat memicu disfungsi ereksi. Hasil kajian lain juga menunjukkan bahawa lelaki gemuk yang mengubah diet mereka dengan makan makanan rendah kalori dan lemak, mengalami peningkatan disfungsi ereksi dan peningkatan kualiti sperma.

 • Pengambilan makanan yang mengandungi zink dan asid amino

  Terdapat banyak ubat penambah stamina semula jadi untuk lelaki yang memanfaatkannya zink. Sebab, kekurangan zink akan menurunkan kadar testosteron sehingga boleh mengganggu kemampuan seksual lelaki. Anda boleh makan beberapa jenis makanan yang kaya dengan kandungan zink, seperti daging, tiram, kacang, biji-bijian, dan bijirin.

  Di samping itu, kemampuan seksual juga dapat dibantu dengan memakan asid amino, seperti arginin dan karnitin, yang terdapat dalam ayam, produk tenusu, kacang, dan biji. Bahan ini akan membantu saluran darah ke zakar lebih relaks dan meningkatkan aliran darah, serta meningkatkan jumlah dan kualiti sperma. Carnitine juga dapat meningkatkan kualiti ereksi jika diambil dengan ubat tonik lelaki, seperti sildenafil, tetapi penggunaan ubat-ubatan ini perlu berunding dengan doktor terlebih dahulu.

 • Mulakan latihan Kegel

  Latihan Kegel bukan hanya untuk wanita. Tetapi ia juga dianggap sebagai latihan yang baik untuk lelaki dalam mengawal otot-otot di sekitar alat kelamin dan menyokong stamina seksual. Seorang pakar mengatakan, latihan Kegel sebagai salah satu petua untuk bercinta dengan lelaki dapat digunakan untuk menunda ejakulasi. Untuk melakukan latihan ini, pegang otot di sekitar alat kelamin seolah menahan air kencing, selama kira-kira 10 saat, kemudian lepaskan. Ulangi latihan ini beberapa kali. Latihan ini boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

 • Bersenam secara berkala

  Latihan, yang dilakukan selama kira-kira 30 minit tiga kali seminggu, diketahui dapat meningkatkan kemampuan seksual. Bukan hanya berhenti di situ, petua cinta tahan lama ini juga dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Melakukan sunat

  Berbeza dengan pendapat sesetengah orang, berkhatan, yang memotong kulit khatan atau kulit di hujung zakar, sebenarnya dapat mencegah ejakulasi dini. Kajian menunjukkan bahawa lelaki yang disunat dapat mencapai ejakulasi dalam masa yang lebih lama. Namun, ada juga kajian lain yang mengatakan bahawa berkhatan tidak memberi kesan terhadap kualiti seksual lelaki. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan faedah berkhatan pada kepuasan seksual pada lelaki.

 • Latih diri dengan melancap

  Apabila anda mengalami ejakulasi pramatang, sebaiknya cuba melancap. Melancap dapat melatih diri anda terhadap tindak balas seksual, sehingga anda dapat menahan ereksi lebih lama. Cuba berhenti di tengah proses melancap, sebelum ejakulasi, berehat sebentar, kemudian cuba lagi sehingga anda dapat mengawal ejakulasi dengan lebih baik.

 • Kurangkan tekanan

  Tekanan boleh memberi kesan yang besar terhadap kesihatan seseorang, termasuk libido. Apabila tekanan melanda, tubuh akan melepaskan hormon stres yang boleh memberi kesan pada penurunan tahap kepuasan dan prestasi seksual. Untuk mengelakkan tekanan, bersenam secara teratur, lakukan meditasi, berehat secukupnya, dan elakkan merokok dan minuman beralkohol.

Ingin menggembirakan pasangan anda dengan hubungan seks yang berpanjangan? Jangan hanya minum ubat kuat, okey? Ayuh, tanya terus kepada pakar. Anda boleh mengemukakan soalan mengenai petua seks untuk bertahan lebih lama secara semula jadi. Muat turun secara langsung aplikasi Alodokter di App Store dan Google Play. Semua soalan akan dijawab oleh doktor dalam beberapa minit, kamu tahu.