Ini adalah Masa yang tepat untuk bersukan

Kesedaran masyarakat mengenai pentingnya bersenam semakin meningkat. Kini, semakin banyak orang mula ingin mendapatkan sebanyak mungkin faedah dari bersenam, jadi tidak sedikit yang bertanya kapan waktu yang tepat untuk bersenam agar faedah yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Tidak ada tanda aras pasti ketika waktu yang tepat untuk bersenam. Sebabnya, senaman yang dilakukan pada waktu pagi, siang, atau petang mempunyai kelebihan tersendiri dan tetap membawa manfaat untuk kesihatan tubuh.

Pagi: Waktu yang tepat untuk bersenam bagi mereka yang mempunyai Jadual Sibuk

Ramai orang berpendapat bahawa pagi adalah waktu yang tepat untuk bersenam. Sebabnya, pada waktu pagi udara masih segar, terutamanya jika latihan dilakukan di luar rumah. Ini memang salah satu kelebihan bersenam pada waktu pagi. Namun, masih ada kelebihan lain, iaitu:

 • Menjadikan badan lebih bertenaga.
 • Meningkat mood atau mood sepanjang hari kerana pada waktu pagi otak melepaskan endorfin, hormon yang merangsang perasaan bahagia.
 • Tingkatkan metabolisme badan, supaya kalori yang dibakar dalam sehari cenderung lebih banyak.
 • Jadikan gaya hidup yang lebih sihat kerana orang yang bersenam pada waktu pagi cenderung memilih makanan yang lebih sihat pada waktu petang dan malam.
 • Tingkatkan prestasi kerja, kerana senaman pagi terbukti dapat meningkatkan daya tumpuan dan kemampuan membuat keputusan
 • Membantu mengawal selera makan sepanjang hari dan membantu mengurangkan berat badan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda boleh bersenam pada waktu pagi dengan perut kosong. Bersenam ketika perut kosong dapat membakar lemak 20% lebih banyak daripada ketika anda bersarapan. Namun, pastikan anda cukup kuat untuk bersenam tanpa makan terlebih dahulu.

Petang dan Petang: Waktu yang tepat untuk bersenam untuk melepaskan tekanan

Sebilangan orang yang tidak mempunyai masa untuk bersenam pada waktu pagi memilih untuk melakukannya pada waktu petang atau petang. Anda yang memilih untuk bersenam pada waktu petang atau petang tidak perlu risau kerana kedua-duanya boleh menjadi waktu yang tepat untuk bersenam. Terdapat pelbagai kelebihan bersenam pada masa ini, termasuk:

 • Otot berada dalam keadaan ideal untuk bersenam kerana pada waktu petang suhu badan meningkat dan dapat menghangatkan otot.
 • Senaman dapat dilakukan dengan lebih kuat kerana pada waktu petang kekuatan dan daya tahan ketika bersenam lebih tinggi daripada pada waktu pagi.
 • Boleh bersosial dengan banyak orang kerana lebih banyak orang memilih untuk bersukan pada waktu petang atau petang selepas melakukan aktiviti.
 • Membantu menghilangkan tekanan, sehingga dapat membuat minda anda lebih santai setelah melalui kerja atau kajian yang membebankan minda.
 • Boleh melakukan sukan yang memerlukan kelajuan tinggi kerana pada waktu petang badan lebih lincah dan lebih responsif terhadap reaksi.
 • Penggunaan tenaga cenderung lebih berkesan kerana pada waktu petang oksigen diserap lebih cepat daripada pada waktu pagi.

Tidak ada bukti penyelidikan yang menjelaskan masa yang tepat untuk bersenam. Ini kerana setiap orang mempunyai irama sirkadian tubuh yang berbeza. Irama sirkadian adalah irama yang mengatur keadaan fizikal, mental, dan tingkah laku seseorang dalam masa 24 jam.

Seseorang mungkin merasa lebih bertenaga dan lebih kuat untuk bersenam pada waktu petang daripada pada waktu pagi, dan sebaliknya. Anda dapat menentukan waktu yang tepat untuk bersenam mengikut irama sirkadian badan anda dan keselesaan anda dalam melakukannya.

Untuk memaksimumkan senaman anda pada waktu pagi atau petang, juga penting bagi anda untuk mengambil vitamin C sebelum atau selepas bersenam. Mengambil vitamin C sebelum bersenam dipercayai dapat membakar lebih banyak kalori, walaupun selepas latihan selesai.

Sebagai antioksidan, vitamin C juga diketahui membuat anda bertahan lebih lama dan pulih lebih cepat selepas bersenam. Selain itu, vitamin ini juga dapat membuat anda merasa lebih bersemangat dan bertenaga untuk bersenam.

Bersenam, bila-bila masa, lebih bermanfaat daripada tidak melakukan senaman sama sekali. Jadi sebenarnya, anda tidak perlu terlalu risau tentang masa yang tepat untuk bersenam.

Tetapi jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti yang memerlukan anda minum ubat tertentu pada waktu pagi atau petang, ada baiknya anda membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found