Kenali Manfaat Benih Hitam untuk Daya Tahan Tubuh dalam Masa Pandemik

Biji Hitam terkenal dapat meningkatkan daya tahan. Bukan hanya itu, tanaman herba jenis ini diketahui mempunyai banyak faedah lain yang juga baik untuk kesihatan tubuh.

Benih hitam (Nigella sativa) atau juga disebut jintan hitam adalah sejenis tanaman subtropika dari Timur Tengah. Benih telah lama digunakan sebagai ubat herba dengan manfaat utama meningkatkan daya tahan.

Baiklah, faedah ini tentunya sangat baik untuk anda dan keluarga anda untuk menjaga kesihatan semasa wabak tersebut. Dengan sistem kekebalan tubuh yang baik, anda kurang rentan terhadap bakteria, kulat, parasit, dan virus.

Kebaikan Benih Hitam untuk Kesihatan

Biji Hitam mengandung berbagai nutrien, mulai dari protein, serat, zat besi, zink, kalsium, fosforus, pelbagai vitamin, untuk pelbagai jenis antioksidan, seperti flavonoid, thymoquinone, dan carvacrol.

Berkat kandungan khasiatnya yang sangat banyak, terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari Black Seed, termasuk:

Menguatkan daya tahan badan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Biji Hitam berguna untuk mengekalkan daya tahan.

Ini disokong oleh beberapa kajian yang membuktikan bahawa antioksidan dalam Biji Hitam, seperti thymoquinone dan flavonoid, dapat menguatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit, termasuk COVID-19.

Bukan hanya itu, kandungan antioksidan dalam Biji Hitam juga diketahui dapat mengurangkan keradangan dan menangkis kesan radikal bebas yang mencetuskan pelbagai penyakit, seperti barah dan penyakit degeneratif.

Selain Benih Hitam, sebatian flavonoid juga terdapat pada tanaman meniran. Dalam sebuah buku yang disebut Tumbuhan Berkhasiat untuk Kesihatan yang diterbitkan oleh Pusat Kajian Teknologi Pertanian menyatakan bahawa tanaman meniran mengandungi sebatian antioksidan yang berfungsi sebagai imunostimulan dan mampu mengoptimumkan fungsi pertahanan tubuh.

Tumbuhan herba lain yang telah lama dipercayai dapat meningkatkan daya tahan adalah halia. Selain itu, kandungan antioksidan dalam halia dapat mengatasi dan mencegah selesema dan memberikan rasa hangat bagi tubuh.

Melawan jangkitan bakteria di dalam badan

Manfaat Black Seed seterusnya adalah melawan jangkitan bakteria, seperti: E coli yang boleh menyebabkan cirit-birit atau P. aeruginosa penyebab radang paru-paru dan saluran kencing.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai manfaat Benih Hitam untuk melawan jangkitan bakteria masih terbatas pada ujian makmal, jadi masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Sebagai tambahan kepada dua faedah di atas, Black Seed juga dipercayai mempunyai pelbagai faedah lain, seperti:

  • Penghadaman yang lancar
  • Menghilangkan sakit kepala
  • Melegakan simptom asma
  • Mengekalkan tekanan darah
  • Mengatasi kolesterol tinggi
  • Mengawal kadar gula dalam darah dalam badan

Mengenai Produk Benih Hitam dan Cara Memilih Yang Betul

Produk Benih Hitam tersedia dalam pelbagai bentuk dos, seperti pil, kapsul, atau sirap. Benih Hitam juga dapat digabungkan dengan tanaman herba lain, seperti meniran dan halia.

Gabungan tanaman herba ini tentunya memberikan manfaat maksimum dalam meningkatkan daya tahan tubuh, terutama semasa wabak seperti sekarang.

Anda boleh mendapatkan produk Benih Hitam di pasar dengan mudah, mulai dari gerai kecil, pasar raya, hingga kedai atas talian.

Walaupun menawarkan banyak manfaat kesihatan, anda juga harus lebih berhati-hati dalam memilih produk Benih Hitam yang selamat. Berikut adalah beberapa panduan untuk memilih produk Benih Hitam:

  • Periksa pembungkusan produk Benih Hitam. Pastikan pembungkusan dalam keadaan baik dan tidak rosak, seperti koyak atau berlubang.
  • Pastikan produk Benih Hitam yang anda pilih belum didaftarkan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM) sehingga diuji keselamatan dan kualiti.
  • Baca tarikh luput dan label pada bungkusan yang mengandungi maklumat mengenai ramuan dalam produk Black Seed sebelum membelinya.
  • Sekiranya produk Benih Hitam tidak mempunyai label komposisi atau anda mempunyai keraguan, anda tidak boleh membeli produk ini.

Namun, untuk mengekalkan kesihatan tubuh yang optimum, terutama semasa pandemi COVID-19 ini, anda masih perlu makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, berehat secukupnya, mengurangkan tekanan, dan tentu saja mengikuti protokol kesihatan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai manfaat Benih Hitam untuk kesihatan atau ingin mengetahui diet yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found