Punca Sakit Tubuh dan Sakit Otot dan Ubat

Sakit dan sakit otot adalah keluhan pada sendi atau otot yang mana hampir semua orang telah mengalaminya. Aduan ini adalah rasa tidak selesa atau kesakitan yang biasa Ia berlaku di bahu, belakang, lengan, lutut, dan pergelangan kaki.

Sakit dan sakit otot biasanya berlaku kerana gangguan pada sendi atau tisu di sekitarnya, seperti tendon, ligamen, tulang, dan otot. Keterukan kesakitan dan kesakitan otot boleh berbeza-beza, mulai dari ringan, sederhana, hingga parah.

Pelbagai Punca Sakit dan Sakit Otot

Punca sakit otot dan kesakitan sangat berbeza dan boleh berbeza bagi setiap orang. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Senaman yang berlebihan

Bersenam secara teratur adalah baik untuk mengekalkan kecergasan fizikal. Tetapi jika dilakukan secara berlebihan, senaman sebenarnya boleh menyebabkan sakit otot dan sakit. Ini kerana sendi, tulang, dan otot terpaksa bekerja lebih keras, menyebabkan bahagian-bahagian itu menjadi kaku.

2. Mengangkat beban berat

Mengangkat berat yang terlalu berat juga boleh menyebabkan sakit otot dan sakit. Ini kerana ketika mengangkat beban yang terlalu berat, otot di bahagian belakang akan menguncup atau mengencangkan. Ini menjadikan kawasan ini sakit dan sakit otot.

Bukan hanya itu, menggerakkan benda pada kedudukan badan yang salah juga boleh menyebabkan sakit otot dan sakit di bahagian belakang.

3. Berdiri atau duduk terlalu lama

Berdiri untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan sakit otot dan sakit. Semasa berdiri, berat badan akan berpusat pada sendi kaki, terutamanya lutut. Inilah yang membuat lutut anda terasa sakit dan sakit otot.

Selain itu, duduk terlalu lama juga boleh menyebabkan sakit otot dan sakit, kerana sendi tidak bergerak. Terutama jika posisi duduk salah, di mana sendi tertentu di tulang belakang dibengkokkan atau harus menyokong badan dalam keadaan tidak selesa.

4. Kecederaan

Kecederaan yang berlaku semasa bersukan atau jatuh boleh menjadi penyebab sakit otot dan sakit di bahagian badan yang terjejas. Risiko kecederaan semasa bersenam akan lebih besar jika anda tidak melakukan regangan atau memanaskan badan terlebih dahulu.

Cara Merawat Sakit dan Sakit Otot

Sekiranya otot sakit dan sakit yang anda rasakan masih agak ringan, rawatan boleh dilakukan dengan cara berikut:

Rehat

Mengistirahatkan badan yang terasa sakit dan sakit otot adalah kaedah paling mudah untuk menghilangkan keluhan ini. Dengan berehat, anda memberi sendi masa untuk pulih, yang akan mengurangkan sakit otot dan sakit.

Memampatkan bahagian badan yang sakit

Anda boleh memampatkan badan yang terasa sakit dan sakit otot menggunakan ais. Selain membantu melegakan sakit dan sakit otot, memampatkan juga dapat mengurangkan bengkak.

Kompres badan yang terasa sakit dan sakit otot selama 10-20 minit, menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan kain atau tuala. Ulangi beberapa kali sehari sehingga sakit dan sakit mereda.

Penukaranambil ubat penahan sakit

Selain dua cara di atas, anda juga boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit. Paracetamol adalah salah satu ubat penahan sakit yang paling biasa digunakan, ubat ini dapat digunakan untuk mengubati sakit ringan hingga sederhana, sehingga sering digunakan untuk mengurangi sakit otot dan sakit.

Selain parasetamol, satu lagi pilihan penghilang rasa sakit adalah Ibupofen. Ibuprofen cukup berkesan untuk melegakan sakit otot dan kesakitan, kerana selain mempunyai kesan anti-sakit, ibuprofen juga mempunyai kesan anti-radang.

Berdasarkan sakit otot dan kesakitan yang anda rasakan, rawatan dan ubat yang anda ambil akan berbeza-beza. Untuk menguatkan keberkesanan ubat penahan sakit, disarankan agar anda memilih ubat penahan sakit yang dipercayai dengan formula yang berkesan, sebagai contoh, ubat yang mengandungi gabungan parasetamol dan ibuprofen.

Sebelum menggunakan produk gabungan, disarankan untuk membaca dos dan arahan penggunaan pada pembungkusan produk, dan jika anda mempunyai keadaan atau penyakit tertentu, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sekiranya aduan sakit badan dan sakit otot yang anda rasa tidak hilang walaupun anda telah mengambil langkah di atas, atau jika sakit dan sakit otot disertai oleh demam, bengkak pada sendi, dan sakit teruk, segera berjumpa doktor. untuk mendapatkan rawatan yang tepat.