Kalendar Menstruasi untuk Mengira Tempoh Subur

Mempunyai bayi mungkin menjadi impian bagi setiap pasangan yang sudah berkahwin, baik yang baru dan yang sudah lama berkahwin. Untuk mendapatkan bayi dengan segera, ada langkah awal yang dapat Anda lakukan, iaitu membuat kalender haid untuk mengetahui masa subur anda.

Masa subur seorang wanita bergantung pada kitaran haid yang dialaminya. Setiap wanita umumnya mempunyai kitaran haid yang berbeza. Kitaran haid dikira dari hari pertama haid bulan ini hingga hari pertama haid berikutnya. Biasanya, kitaran haid berlangsung selama 21-35 hari. Untuk mengetahui bila masa subur berlaku, anda perlu membuat kalendar haid.

Bilakah tempoh subur anda berlaku?

Hari pertama haid menandakan permulaan kitaran kalendar haid. Semasa kitaran haid, salah satu ovari (ovari) akan melepaskan telur ke dalam rahim melalui tiub fallopio. Pembebasan telur ini dikenali sebagai ovulasi.

Biasanya, sebiji telur hanya dapat bertahan selama 24 jam setelah dibebaskan. Selama ini, sel sperma mesti menyuburkan telur agar kehamilan berlaku. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda hanya boleh melakukan hubungan seks semasa ovulasi. Sperma dapat hidup dan berenang di tuba falopi selama beberapa hari selepas hubungan seks, dan masih dapat menyuburkan telur yang dilepaskan dari ovari.

Untuk mengetahui kapan tempoh subur anda, anda harus terlebih dahulu mengetahui berapa lama kitaran haid anda berlaku. Inilah cara untuk mengira tempoh kitaran haid anda.

  • Kira dari hari pertama haid dalam satu bulan ke bulan berikutnya. Sebagai contoh, pada bulan Jun anda mempunyai tempoh anda pada 1, kemudian pada bulan Julai pada 2. Selang dari 1 Jun hingga 2 Julai adalah 32 hari. Dianjurkan untuk mengira kitaran haid selama 6 hingga 12 bulan.
  • Selepas itu, tolak bilangan kitaran haid terpendek anda sebanyak 18. Katakan kitaran haid terpendek anda ialah 28, kemudian 28-18 = 10. Ini bermakna bahawa hari ke-10 kitaran haid anda adalah hari pertama tetingkap subur anda.
  • Seterusnya, tolak bilangan kitaran haid terpanjang anda sebanyak 11. Contohnya, kitaran haid terpanjang anda ialah 32 hari, kemudian 32-11 = 21. Ini bermakna hari ke-21 adalah kali terakhir dalam tempoh kesuburan anda.
  • Sekiranya anda ingin mempunyai bayi tidak lama lagi, disarankan melakukan hubungan seksual antara kedua tarikh ini, iaitu hari ke-10 hingga ke-21 kitaran kalendar haid anda.

Perlu diingat bahawa waktu ovulasi dapat dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk tekanan, keadaan perubatan, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Menggunakan kaedah kalendar haid untuk meramalkan masa ovulasi dan kesuburan boleh menjadi tidak tepat atau tidak boleh dipercayai, terutamanya jika kitaran anda tidak teratur. Wanita yang mempunyai kitaran haid yang lebih pendek daripada 26 hari atau lebih dari 32 hari tidak disarankan untuk menggunakan kaedah kalendar haid untuk menentukan tempoh subur.

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, ada beberapa cara lain untuk menentukan tempoh subur, seperti kaedah pengukuran suhu badan basal (suhu badan ketika anda baru bangun pagi), atau menggunakan kaedah lendir serviks.

Sekiranya anda ingin segera memelihara bayi anda, anda boleh mencuba menggunakan kalendar haid di atas. Walau bagaimanapun, disarankan berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat dan nasihat yang lebih dipercayai untuk menyokong kehamilan yang berjaya.