5 Faedah Creambath untuk Kesihatan Rambut

Bukan sahaja membuat anda lebih santai, terdapat banyak kelebihan krim mandian untuk kesihatan. Creambath adalah salah satu jenis penjagaan rambut yang agak biasa. Bukan hanya di salun, anda juga boleh melakukan creambath di rumah.

Creambath adalah rawatan rambut dan kulit kepala untuk melembapkan rambut kering, melembutkan dan menyuburkan rambut, dan mencegah rambut dari kerosakan. Namun, tahukah anda bahawa istilah creambath sebenarnya hanya biasa digunakan di Indonesia? Di luar negara, rawatan ini lebih dikenali sebagai topeng rambut.

Bagaimana Creambath Selesai?

Pada dasarnya, creambath tidak jauh berbeza dengan topeng rambut atau spa rambut. Creambath dilakukan dengan menggunakan krim yang kaya dengan pelembap dan nutrien pada rambut. Rambut dan kulit kepala kemudian diurut supaya krim diserap lebih cepat.

Selepas itu, kepala ditutup dengan pengukus atau tuala panas dan biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit. Seterusnya, bilas rambut menggunakan syampu sehingga bersih.

Selain menggunakan krim salun atau krim mandian krim khas yang banyak dijual di pasaran, anda juga boleh melakukan rawatan ini menggunakan bahan semula jadi. Beberapa contoh ramuan ini adalah pisang, madu, telur, lidah buaya, minyak kelapa, minyak zaitun, atau minyak pati.

Apa Faedah Creambath?

Kelebihan mandi krim bergantung pada kandungan yang terdapat dalam krim yang digunakan. Beberapa kelebihan mandi krim termasuk:

1. Melembutkan rambut

Rambut yang kusut dan tidak teratur dapat membuat anda mengalami hari rambut teruk. Terutama jika anda telah mencuba pelbagai cara untuk mengatur dan merapikannya, tetapi masih tidak berjaya.

sekarangSalah satu kelebihan creambath yang dapat anda rasakan adalah melembutkan rambut. Untuk mendapatkan faedah ini, pilih krim yang mengandungi silika.

Sekiranya anda ingin menggunakan bahan semula jadi, anda boleh menggunakan pisang. Pisang juga mengandungi silika dan mineral yang dapat melembutkan dan menjadikan rambut lebih bersinar.

2. Menguatkan helai rambut

Creambath juga berguna untuk merawat batang dan akar rambut, sehingga tidak mudah gugur. Beberapa contoh bahan semula jadi untuk menguatkan rambut yang boleh digunakan semasa mandi krim adalah telur dan lidah buaya.

Kandungan nutrien, seperti vitamin A, vitamin E, biotin, protein, dan folat, dalam kedua bahan semula jadi ini dapat merangsang pertumbuhan rambut dan mengekalkan kekuatan rambut. Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan telur atau lidah buaya dengan madu untuk menjadikan rambut anda lebih bersinar.

3. Mengatasi rambut kering

Rambut kering cenderung kusut dan rapuh. Krim yang digunakan untuk mandi krim umumnya mengandungi minyak yang dapat menjadikan rambut lebih lembap. Rawatan ini lebih berkesan untuk mengatasi rambut kering daripada menggunakan perapi.

4. Memberi kesan yang menenangkan

Selain bertujuan agar krim dapat diserap dengan lebih mudah, urutan oleh ahli terapi juga berguna untuk merehatkan otot di sekitar kepala, leher, dan bahu. Kulit kepala yang segar dan badan yang lebih santai dapat menjadikan mood anda lebih baik.

Bukan hanya itu, urut pada kulit kepala juga dapat meningkatkan aliran darah di folikel atau akar rambut, sehingga rambut dapat menjadi lebih kuat dan lebih sihat.

5. Membaiki rambut yang rosak

Gaya rambut yang buruk, seperti meluruskan, melengkung, mewarnai, atau meluruskan rambut dengan kerap, boleh menjadikan rambut anda lebih mudah patah. Selain itu, pendedahan cahaya matahari, pencemaran udara, dan perubahan cuaca juga dapat menyebabkan masalah rambut dan kulit kepala.

Oleh itu, untuk memperbaiki rambut yang rosak, disarankan agar anda mandi krim secara berkala.

Resepi Creambath buatan sendiri

Creambath boleh dilakukan di rumah menggunakan bahan semula jadi yang anda campurkan sendiri. Sekiranya anda tidak pernah mencubanya, anda boleh bereksperimen dengan beberapa ramuan yang berbeza sehingga anda menemui resipi creambath yang paling sesuai untuk rambut anda.

Berikut adalah resipi creambath buatan sendiri yang boleh anda cuba:

Creambath untuk rambut kering

Bahan-bahan:

 • 1/2 sudu madu
 • 1-2 pisang

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Kupas pisang, kemudian tumbuk menggunakan garpu atau pengisar.
 2. Masukkan madu, kemudian kacau hingga rata.
 3. Sapukan campuran tersebut pada rambut dan kulit kepala.

Creambath untuk rambut yang rosak atau tidak teratur

Bahan-bahan:

 • 1 sudu teh madu
 • 1 sudu teh minyak kelapa

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Panaskan madu dan minyak kelapa dalam periuk, kemudian kacau hingga rata.
 2. Biarkan campuran sejuk, kemudian sapukan pada rambut.
 3. Biarkan selama 40 minit, kemudian basuh seperti biasa.

Creambath untuk rambut kering atau kelemumur

Bahan-bahan:

 • 1 buah alpukat
 • 2 sudu besar gel lidah buaya
 • 1 sudu besar minyak kelapa

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut.
 2. Sapukan pada rambut basah hingga sekata.
 3. Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas dengan air suam.

Creambath untuk menebal dan menebal rambut

Bahan-bahan:

 • 2 biji telur putih
 • 2 sudu besar minyak kelapa

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Pukul putih telur dan minyak kelapa hingga sebati
 2. Sapukan pada akar ke hujung rambut.
 3. Biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air sejuk.

Walaupun menawarkan banyak faedah, mandi krim tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Untuk kekal bermanfaat untuk rambut dan kulit kepala yang sihat, anda hanya perlu mandi krim setiap 1-2 bulan sekali. Melakukannya terlalu kerap boleh menyebabkan rambut menjadi rapuh.

Sekiranya terdapat reaksi alergi atau kerengsaan pada kulit kepala setelah melakukan mandi krim, misalnya, kepala terasa sakit atau gatal, rambut gugur, atau rambut menjadi kusut, anda harus berjumpa dengan masalah tersebut dengan doktor supaya rawatan yang tepat dapat dilakukan selesaikan.