Periksa 5 bahaya mengetuk yang perlu anda perhatikan

Bahaya pengosongan rokok atau e-rokok dianggap lebih ringan daripada rokok tembakau. Namun, pendapat ini sebenarnya tidak betul. Lihat penerangan mengenai bahaya memukul atau meletus di bawah, sebelum anda menggunakannya.

Tidak seperti rokok tembakau, vaping tidak mengandungi bahan berbahaya, seperti tar dan karbon monoksida. Namun, ini tidak bermaksud bahawa pengosongan lebih selamat daripada rokok tembakau. Vape sebenarnya mengandungi bahan kimia berbahaya, seperti nikotin, asetaldehid, akrolein, propanal, formaldehid, logam berat, dan diasetil, yang hampir sama dengan rokok tembakau.

Pelbagai Bahaya Vaping

Terdapat pelbagai bahaya membuang yang harus anda ketahui, termasuk:

1. Menyebabkan ketagihan

Sama seperti rokok tembakau, vaping juga mengandungi nikotin yang boleh menyebabkan ketergantungan nikotin. Nikotin yang terkandung dalam vaping dapat merangsang otak untuk melepaskan hormon dopamin dalam jumlah besar, sehingga menimbulkan efek ketergantungan.

Jadi, vaping tidak membantu anda berhenti merokok, tetapi menjadikan anda ketagih.

2. Memudaratkan paru-paru

Walaupun anda tidak menggunakan tembakau, itu tidak bermaksud bahawa bahaya membuang lebih ringan daripada rokok tembakau. Sebabnya, rokok elektronik masih mengandungi nikotin yang dapat meningkatkan risiko radang pada paru-paru dan mengurangkan kemampuan tisu pelindung di paru-paru untuk melindungi organ paru-paru.

Kandungan bahan tambahan dalam rokok elektronik juga boleh menimbulkan risiko kesihatan. Asetil yang terkandung dalam e-rokok boleh menyebabkan bronkiolitis obliterans, atau lebih dikenali sebagai paru-paru popcorn.paru-paru popcorn).

Selain itu, vitamin E asetat, yang terdapat dalam beberapa jenis rokok elektronik, juga disyaki menyebabkan kerosakan paru-paru, yang dikenal sebagai e-rokok, atau vaping, kecederaan paru-paru yang berkaitan dengan penggunaan produk (EVALI). Keadaan ini menyebabkan sakit dada dan sesak nafas yang boleh mengakibatkan kegagalan pernafasan.  

3. Memudaratkan hati

Selain memberi kesan buruk kepada kesihatan paru-paru, nikotin dalam pengosongan juga boleh mengganggu jantung. Apabila nikotin diserap dan melalui aliran darah, kelenjar adrenal dapat dirangsang untuk melepaskan hormon epinefrin (adrenal). Pelepasan hormon epinefrin inilah yang menyebabkan tekanan darah dan degupan jantung meningkat.

4. Menyebabkan gangguan pada janin

Pada wanita hamil, vaping aktif atau pasif (pendedahan kepada asap vape dari orang lain) boleh membahayakan janin di rahim. Sebabnya ialah pendedahan kepada nikotin dan bahan berbahaya lain dalam pengosongan boleh mengganggu perkembangan janin.

Semasa pada kanak-kanak, pendedahan kepada nikotin dari vaping boleh mengganggu perkembangan otak dan mempengaruhi ingatan.

5. Meningkatkan risiko terkena barah

Sama seperti rokok tembakau, vaping juga boleh meningkatkan risiko barah. Kandungan formaldehid dalam e-rokok bersifat karsinogenik, jadi jika dihirup untuk waktu yang lama, dapat memicu munculnya sel barah.

Bahaya vaping lain adalah jika cecair nikotin yang digunakan untuk mengisi e-rokok pada kulit atau tertelan oleh kanak-kanak secara tidak sengaja. Ini boleh menyebabkan keadaan serius, bahkan kematian. Oleh itu, selalu simpan dan buangkan alat vaping dengan betul untuk mengelakkan kanak-kanak dari keracunan.

Beberapa tanda dan gejala keracunan nikotin adalah pucat, muntah, berpeluh, air liur, gemetar, sawan, dan pingsan. Sekiranya anda menjumpai seorang kanak-kanak dalam keadaan ini, segera bawa dia ke ER untuk mendapatkan rawatan.

Setelah mengetahui bahaya membuang angin, anda diharapkan lebih bijak dan mengelakkan penggunaan rokok vaping dan rokok konvensional. Sekiranya anda mempunyai keluhan kesihatan setelah menggunakan vaping, atau ingin berhenti merokok dan tabiat vaping, jangan ragu untuk berjumpa doktor.