Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kesan Sampingan Pengisi Hidung

Pengisi hidung menjadi trend pada masa kini kerana mereka dapat mencantikkan bentuk hidung tanpa pembedahan. Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan pengisi hidung yang perlu anda perhatikan sebelum anda memutuskan untuk menjalani prosedur ini.

Pengisi hidung adalah prosedur kosmetik yang bertujuan untuk memperbaiki bentuk dan menegangkan kulit hidung. Prosedur ini cukup menarik bagi banyak orang kerana prosesnya cepat dan hasilnya dapat bertahan hingga 6 bulan.

Prosedur pengisian hidung lebih praktikal dan mudah daripada pembedahan plastik. Prosedur ini dilakukan dengan menyuntikkan cecair khas di bawah permukaan kulit, tisu lemak, atau tulang lembut hidung.

Cecair yang biasanya digunakan dalam prosedur pengisi hidung adalah asid hyaluronik (asid hyaluronik), kolagen, dan kalsium hidroksiapatit.

Prosedur Pengisian Hidung dan Kebaikannya

Suntikan pengisi hidung secara amnya dapat memberikan pelbagai manfaat, termasuk:

  • Melicinkan permukaan kulit hidung
  • Jadikan hujung hidung lebih menonjol atau tajam
  • Meningkatkan isipadu hidung
  • Melicinkan kontur hidung
  • Menjadikan hidung kelihatan simetri

Sebelum mendapat suntikan pengisi hidung, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini supaya doktor dapat menentukan jenis suntikan, lokasi suntikan, dan berapa banyak cecair suntikan yang perlu diberikan.

Sekiranya perlu, doktor juga akan menasihati anda untuk menjalani ujian alergi untuk memastikan suntikan selamat.

Apabila anda ingin menyuntikkan pengisi hidung, doktor akan memberikan ubat bius tempatan dalam bentuk krim anestetik terlebih dahulu di tempat suntikan. Memberi anestetik ini bertujuan agar anda tidak merasa sakit ketika suntikan pengisi hidung selesai.

Selepas anestetik berfungsi, doktor akan menyuntikkan pengisi ke kawasan hidung, sesuai dengan perubahan bentuk yang diinginkan. Pengisi cecair ini akan menetap di bawah permukaan kulit dan memberikan bentuk hidung yang baru.

Proses menyuntikkan pengisi hidung secara amnya memakan masa sekitar 15-60 minit bergantung pada berapa banyak suntikan yang perlu diberikan.

Hasil pengisi hidung akan dapat dilihat pada satu atau dua minggu pertama selepas prosedur. Selepas beberapa bulan, cecair pengisi akan mencair ke dalam kulit sehingga bentuk hidung yang baru akan lebih kelihatan.

Untuk mengekalkan bentuk hidung yang baru, anda mungkin perlu mengulangi prosedur beberapa bulan kemudian.

Pelbagai Kesan Sampingan Pengisi Hidung

Walaupun dilakukan oleh doktor yang cekap dalam bidang ini, prosedur pengisian hidung sebenarnya cukup berisiko. Beberapa pesakit mungkin hanya mengalami sedikit kesakitan dan kemerahan di tempat suntikan selama beberapa hari.

Walau bagaimanapun, prosedur pengisi hidung mempunyai risiko menyebabkan beberapa kesan sampingan yang lain, seperti:

  • Bengkak, mati rasa, atau gatal di tempat suntikan
  • Cecair pengisi berpindah ke tisu lain, seperti tisu di sekitar mata, menjadikan bahagian tubuh kelihatan bengkak
  • Lebam
  • Tindak balas alahan

Dalam beberapa kes, suntikan pengisi hidung boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius, seperti kerosakan pada tisu hidung, penyumbatan atau kerosakan pada saluran darah di sekitar hidung, jangkitan, kerosakan kulit kekal, hingga kebutaan.

Komplikasi ini berlaku apabila bahan pengisi memasuki saluran darah. Ini boleh berlaku walaupun pengisi hidung dilakukan oleh doktor yang cekap dalam prosedur ini, terutamanya oleh orang yang tidak mempunyai kecekapan untuk melakukan pengisi.

Oleh itu, untuk mengurangkan risiko pelbagai kesan sampingan pengisi hidung, disarankan agar anda memilih pakar bedah plastik atau doktor estetik yang terlatih dan mempunyai kompetensi untuk melakukan prosedur pengisi hidung.

Sebelum melakukan prosedur, anda juga dapat memastikan keselamatannya dengan bertanya kepada doktor tentang jenis bahan yang digunakan sebagai suntikan pengisi, risiko atau kemungkinan kesan sampingan, dan pengendalian jika berlaku kesan sampingan.

Kesan sampingan kecil pada pengisi hidung biasanya hilang sendiri setelah beberapa hari. Namun, anda perlu waspada dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala demam, sakit teruk di tempat suntikan, penglihatan kabur, atau gejala alergi setelah menjalani pengisi hidung.