Pertolongan Cemas untuk Lebam

Lebam biasanya disebabkan oleh memukul objek keras. PPertolongan cemas untuk lebam yang boleh dilakukan dalam kalangan yang lain adalah memberi kompres sejuk danmerehatkan bahagian badan yang lebam, serta mengambil ubat penghilang rasa sakit menyakitkan jika diperlukan.

Lebam berlaku apabila saluran darah kecil di bawah kulit rosak atau pecah, memungkinkan darah meresap ke tisu sekitarnya dan membeku. Ini menyebabkan kulit kelihatan kebiruan, merah, ungu, atau hitam, dengan bengkak dan sakit.

Selain kesan kecederaan atau kemalangan, lebam boleh disebabkan oleh terlalu banyak latihan, atau bahkan tanpa alasan yang jelas. Lebam yang berlaku tanpa sebab yang jelas dan disertai dengan gusi berdarah atau mimisan dapat menunjukkan gangguan pendarahan.

Penahanyasebuah Lebam Pertama

Lebam yang disebabkan oleh kecederaan ringan biasanya hilang dalam 2-4 minggu. Untuk mempercepat penyembuhan, terdapat beberapa lebam pertolongan cemas yang dapat dilakukan di rumah, iaitu:

1. Rehat

Rehatkan bahagian badan yang cedera. Kurangkan atau hentikan aktiviti yang melibatkan anggota badan yang cedera sehingga kecederaan sembuh. Ini berguna agar bengkak dan kesakitan pada lebam tidak bertambah teruk.

2. Kompres ais

Kompres sejuk boleh digunakan untuk lebam baru-baru ini sebagai pertolongan cemas. Caranya, balut beberapa ketulan ais dengan kain atau tuala untuk menekan lebam. Lakukan kompres sejuk selama 15-20 minit. Tunggu sekitar 20 minit, jika bengkak dan sakit belum reda, ulangi kompres sejuk.

Tujuan pemberian kompres sejuk ini adalah untuk menyekat saluran darah yang cedera agar lebam tidak mengembang, dan untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan.

3. Belat

Balut bahagian badan yang lebam dengan pembalut elastik, tetapi tidak terlalu ketat. Tujuannya adalah untuk mengelakkan lebam menjadi lebih teruk dan mengurangkan kesakitan.

4. Angkat bahagian badan yang lebam

Seboleh-bolehnya, letakkan bahagian badan yang lebam (seperti tangan atau kaki) sehingga lebih tinggi daripada dada. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan bantal untuk menopang bahagian badan yang cedera.

Ini berguna untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan yang cedera, dengan itu membantu mengurangkan bengkak dan mencegah lebam daripada merebak.

5. Ubat penahan sakit

Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol. Ubat untuk mengurangkan kesakitan harus digunakan jika kaedah lain tidak berfungsi, atau jika lebam disertai dengan pembengkakan besar.

6. Kompres panas

Kompres panas pada lebam harus digunakan dua hari selepas kompres sejuk. Caranya, gunakan tuala hangat untuk memampatkan bahagian badan yang mengalami lebam, selama kira-kira 10 minit.

Ini dilakukan untuk meningkatkan aliran darah, sehingga bekuan darah dapat diserap dengan lebih cepat dan warna lebam perlahan-lahan akan memudar.

Rawatan pertama untuk lebam paling berkesan jika dilakukan segera setelah lebam muncul, kecuali kompres hangat, yang mesti diberikan setelah 2 hari.

Secara amnya, lebam akibat kesan sembuh sendiri, tetapi pertolongan cemas untuk lebam dapat mempercepat proses penyembuhan.

Segera berjumpa doktor jika lebam disertai dengan kesakitan yang teruk dan bengkak yang teruk, atau jika lebam tidak bertambah baik setelah lebih dari 2-3 minggu.