6 Khasiat Jicama yang Penting untuk Kesihatan

Jicama atau keladi adalah salah satu daripada banyak tanaman yang terdapat di Indonesia. Selain rasanya enak, manfaat ubi untuk kesihatan juga tidak kecil, mulai dari meningkatkan pencernaan, mengurangi risiko barah, hingga menjaga kesehatan jantung dan otak.

Bengkoang (Pachyrhizus spp) sangat dikenali oleh masyarakat Indonesia sebagai campuran rujak. Selain salad, keladi juga sedap jika dimakan secara langsung. Selain rasanya yang menyegarkan kerana mengandungi banyak air, keladi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Kandungan Nutrien Bengkoang

Bengkoang terkenal dengan kandungan seratnya yang cukup banyak. Dalam setiap 100 gram keladi, terdapat kira-kira 4.9-5 gram serat dan kira-kira 40 kalori. Jumlah serat ini bersamaan dengan 10-15% daripada keperluan serat harian orang dewasa.

Selain serat, ada sejumlah nutrien lain yang dimiliki bengkoang dan juga penting untuk kesihatan anda. Berikut adalah beberapa nutrien yang terkandung dalam 100 gram keladi:

  • Vitamin C: 20 mg
  • Protein: 0.7 gram
  • Karbohidrat: 8.8 gram
  • Kalsium: 12 gram
  • Magnesium: 12 gram
  • Kalium: 200 mg
  • Fosforus: 18 mg
  • Zink: 0.16 mg

Selain beberapa nutrien di atas, keladi juga mengandung vitamin A, vitamin B6, dan zat besi dalam jumlah kecil.

Ketahui Pelbagai Khasiat Jicama untuk Kesihatan

Pelbagai nutrien yang telah disebutkan sebelumnya, menjadikan keladi baik untuk dimakan setiap hari. Berikut adalah 6 kebaikan keladi yang penting untuk kesihatan badan:

1. Melancarkan pencernaan

Salah satu faedah utama keladi adalah meningkatkan pencernaan. Sebabnya, serat pada keladi dapat membuat najis lebih lembut dan lebih mudah bergerak melalui saluran pencernaan.

Selain serat, nutrien lain yang terkandung dalam keladi dan juga berguna untuk melancarkan sistem pencernaan adalah air dan inulin. Menurut penyelidikan, kandungan inulin pada keladi dapat meningkatkan frekuensi buang air besar hingga 31% ketika anda mengalami sembelit.

2. Menjaga kesihatan jantung

Kandungan serat dalam keladi juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Pengambilan serat yang mencukupi dapat menghalang penyerapan dan mengurangkan jumlah kolesterol, jadi bagus untuk mengatasi kolesterol tinggi.

Kesan Jicama pada menurunkan kolesterol dapat mencegah pembentukan plak atau penyumbatan pada arteri jantung.

3. Mencegah penyahhidratan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, keladi kaya dengan kandungan air. Sebanyak 85% keladi terdiri daripada air. Oleh itu, pengambilan ubi bukan hanya mengisi, tetapi juga dapat memenuhi keperluan cairan tubuh sehingga anda terhindar dari dehidrasi.

4. Menurunkan risiko barah

Menurut penyelidikan, pendedahan kepada radikal bebas dalam jumlah besar akan meningkatkan risiko anda mengalami keadaan kesihatan yang serius, seperti diabetes dan barah.

Jicama mengandungi antioksidan, seperti vitamin C, yang berperanan dalam melawan pendedahan radikal bebas. Selain melawan radikal bebas, kandungan vitamin C dalam ubi jalar juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, sehingga menjadikan anda kurang sakit.

5. Meningkatkan fungsi otak

Walaupun dalam jumlah kecil, kandungan vitamin B6 pada keladi ternyata mempunyai manfaat besar untuk kesihatan. Vitamin ini mampu membantu otak dan saraf untuk berfungsi dengan lebih baik. Vitamin B6 juga membantu tubuh menghasilkan sel darah merah dan mengubah protein menjadi tenaga.

Selain itu, kandungan serat dan karbohidrat kompleks dari keladi juga baik untuk menjaga kelancaran aliran darah ke otak.

6. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda menjalankan program penurunan berat badan, anda boleh menambahkan ubi untuk diet anda. Sebabnya, kandungan kalori keladi agak rendah, iaitu hanya sekitar 40 kalori dalam setiap 100 gram.

Dengan kandungan serat dan karbohidrat kompleks, keladi juga dapat membuatkan anda merasa kenyang lebih lama. Kesan ini menjadikan Jicama dianggap baik untuk membantu menurunkan berat badan.

Sebagai tambahan kepada beberapa faedah di atas, tanaman ubi ini juga dipercayai dapat mengawal kadar gula dalam darah dan mencegah ketahanan insulin. Walau bagaimanapun, kebaikan keladi ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Jicama memang boleh dimakan secara langsung tanpa perlu memasak. Namun, penting untuk diingat, pilih keladi berkualiti tinggi dan pastikan keladi telah dikupas dan dibersihkan dengan sempurna untuk menjadikannya bersih dan selamat untuk dimakan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan sehingga anda boleh mendapatkan arah yang betul jika anda ingin memasukkan ubi dalam menu harian anda.