Telinga seperti Tersekat, Cuba Ubat Telinga Ini

Pernahkah anda merasa seperti telinga anda tersumbat? Keadaan ini pastinya membuat anda merasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti anda. Telinga yang tersumbat dapat dirawat dengan cara tertentu atau dengan mengambil ubat telinga. Walau bagaimanapun, anda mesti mengetahui puncanya terlebih dahulu.

Masalah telinga, seperti rasa tersumbat, boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Antaranya adalah sinusitis, selsema, alergi, gangguan saluran eustachian, atau disebabkan oleh perubahan ketinggian ketika menaiki kapal terbang. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai penyebab kesesakan telinga, anda boleh mendengar ulasan di bawah.

Penyumbatan Sinus

Rongga sinus dan saluran telinga disambungkan di dalam kepala. Akibatnya, penyumbatan pada sinus, yang biasanya disertai oleh kesesakan hidung, dapat mempengaruhi tekanan di dalam telinga.

Telinga yang tersumbat kerana resdung dapat melegakan dengan:

  • Hembuskan udara dari hidung dengan lembut. Caranya, tutup satu lubang hidung dan hembuskan udara melalui hidung.
  • Semburkan bilas hidung masin untuk melonggarkan lendir, atau letakkan kompres hangat di wajah anda beberapa kali sehari.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit, seperti parasetamol, untuk melegakan sakit telinga.
  • Ambil dekongestan atau gunakan semburan hidung untuk melegakan penyumbatan sinus dan kesesakan telinga.
  • Pastikan kepala anda lurus. Melenturkan kepala ke bawah hanya akan meningkatkan tekanan pada telinga anda.
  • Elakkan suhu yang melampau (terlalu panas atau terlalu sejuk), kerana boleh memburukkan lagi masalah telinga.

Mengalami Selsema

Ketika selsema, hidung biasanya akan tersumbat kerana proses keradangan di saluran udara yang berkaitan dengan saluran telinga. Apabila keradangan yang disebabkan oleh selesema reda, gejala penyumbatan di telinga dan hidung juga akan mereda. Sekiranya telinga anda masih terasa seperti tersumbat ketika selesema mereda, anda boleh mengatasinya dengan cara berikut:

  • Meringankan telinga yang tersumbat dengan menelan, menguap, atau mengunyah gusi bebas gula.
  • Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan nafas melalui lubang hidung dengan jari dan mulut anda tertutup. Sekiranya anda mendengar bunyi 'plop' dari dalam telinga anda, maka anda telah berjaya.
  • Mengambil ubat penyumbat telinga, seperti dekongestan dan steroid topikal untuk hidung, atau menggunakan tiub pengudaraan. Anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Menyusun Knajis Ttelinga

Terdapat dua cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi telinga seperti penyumbatan akibat penumpukan kotoran.

Pertama, doktor boleh memberi anda titisan telinga untuk melembutkan kotoran telinga, menjadikannya lebih mudah keluar dan membersihkan. Setelah 1-2 hari menanamkan titisan telinga, perlahan-lahan masukkan air suam ke telinga. Kemudian, condongkan kepala anda agar air mengalir keluar. Akhirnya, keringkan saluran telinga luaran dengan tuala bersih.

Yang kedua, doktor akan membuang kotoran menggunakan alat melengkung kecil (curette), dan alat penyedut.

Kemasukan Air

Telinga berair biasanya tidak memerlukan ubat telinga khas, dan akan sembuh sendiri dalam beberapa hari. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda disarankan agar telinga anda tetap kering dengan tidak berenang atau menyelam, memakai penutup kepala ketika mandi, tidak menggunakan telingapalam semasa mendengar muzik atau menonton video, dan mengambil parasetamol jika telinga sakit.

Menaiki Pkapal terbang atau Badalah dalam Dtahap Ttinggi

Biasanya, telinga yang terasa seperti tersumbat ketika kita menaiki kapal terbang, akan hilang sendiri. Tetapi jika anda merasa tidak selesa, cubalah menguap, mengunyah, menyedut gula batu, minum air, atau menutup telinga anda dengan palam khas.

Sekiranya telinga masih terasa seperti tersumbat atau bahkan menyakitkan setelah menggunakan pelbagai ubat telinga di atas, segera berjumpa doktor. Mungkin doktor anda akan mengesyorkan anda kepada pakar THT (telinga, hidung, tekak) jika keadaan anda cukup serius. Doktor akan memberikan rawatan dan rawatan yang sesuai mengikut gangguan yang anda alami.