Ketahui 6 Khasiat Zink untuk Tubuh

Pengambilan zink yang mencukupi sangat penting. Sebabnya, terdapat banyak faedah zink untuk tubuh, seperti memperkuat sistem kekebalan tubuh, mengurangkan keradangan, dan mempercepat penyembuhan luka.

Zink adalah mineral yang memainkan banyak peranan penting dalam tubuh, tetapi malangnya, badan kita tidak menghasilkan mineral ini. Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan mereka dengan memakan makanan yang kaya dengan kandungan zink atau mengambil makanan tambahan zink.

Pelbagai Khasiat Zink untuk Badan

Berikut adalah pelbagai faedah zink yang dapat diperoleh sekiranya pengambilan mencukupi:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Zink mempunyai fungsi untuk mengaktifkan sel darah putih yang disebut limfosit sel T. Sel ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Dengan zink yang mencukupi, imuniti badan untuk melawan dan meneutralkan patogen yang masuk ke dalam badan, seperti bakteria, virus, dan kulat, akan meningkat. Dengan cara itu, risiko menghidap pelbagai penyakit juga dapat dikurangkan.

2. Mengurangkan keradangan

Selain dapat meningkatkan tindak balas sistem kekebalan tubuh, zink dapat menghilangkan tekanan oksidatif, sehingga keradangan yang terjadi di dalam tubuh dapat mereda.

Ini seterusnya dapat menurunkan risiko anda terkena pelbagai penyakit kronik akibat keradangan, seperti penyakit jantung, barah, radang paru-paru, dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia.

3. Mempercepat penyembuhan luka

Zink juga dapat mempercepat penyembuhan luka. Mineral ini memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen, serat protein yang memberikan kekuatan dan tekstur elastik pada kulit. Apabila pengeluaran kolagen maksimum, luka dapat mengecut dan menutup dengan lebih cepat.

Berkat faedah ini, zink sering digunakan sebagai bahan asas ubat untuk merawat luka bakar, bisul, dan luka lain.

4. Mengubati kemandulan lelaki

Zink sering digunakan sebagai ubat untuk merawat keadaan kemandulan atau gangguan kesuburan pada lelaki. Sebabnya, zink dapat membantu meningkatkan pengeluaran hormon seks lelaki, iaitu testosteron.

Selain itu, zink juga berpotensi digunakan sebagai ubat untuk mengobati disfungsi ereksi dan meningkatkan kualiti sperma.

5. Merawat jerawat

Zink mempunyai kemampuan untuk mengurangkan keradangan pada kulit, menghalang bakteria Propionibacterium acnes, dan menekan aktiviti kelenjar minyak. Semua perkara ini akhirnya dapat membantu mencegah dan merawat jerawat.

Atas sebab ini, suplemen zink, sama ada diambil secara oral atau topikal, sering diresepkan untuk merawat jerawat.

6. Menyokong pertumbuhan anak-anak

Selain bermanfaat untuk orang dewasa, zink juga dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang menyatakan bahawa keperluan zink yang mencukupi pada anak dapat membantu mereka memiliki tinggi dan berat badan yang ideal.

Sebaliknya, kekurangan pengambilan zink dapat menghalang pertumbuhan anak-anak dan menyebabkan kelewatan kognitif dan motor.

Pilihan Makanan dengan Kandungan Zink Tinggi

Pengambilan zink harian yang disyorkan adalah 8 mg untuk wanita dewasa dan 11 mg untuk lelaki dewasa. Untuk memenuhi keperluan ini, anda boleh makan makanan berikut:

  • Makanan laut, seperti ketam, tiram, udang karang dan kerang
  • Daging, seperti daging lembu, kambing, dan domba
  • Kekacang, seperti ayam dan ayam belanda
  • Ikan, seperti sardin dan salmon
  • Kekacang, seperti kacang polong, lentil, kacang hitam, dan kacang ginjal
  • Biji-bijian, seperti biji labu dan biji rami
  • Sayur-sayuran, seperti kangkung, asparagus, dan buncis
  • Produk tenusu, seperti susu, yogurt, dan keju
  • Acuan
  • Telur

Selain bahan makanan ini, ada juga makanan olahan yang diperkaya dengan kandungan zink, seperti tepung, bijirin, dan bijirin bar makanan ringan.

Secara amnya makan makanan yang kaya dengan kandungan zink cukup untuk memenuhi keperluan zink harian anda. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kumpulan orang yang perlu mengambil makanan tambahan zink, seperti orang tua atau orang dengan penyakit tertentu yang mempengaruhi penyerapan zink di dalam badan.

Perlu diingat bahawa pengambilan suplemen zink tidak digalakkan tanpa cadangan dan nasihat doktor, kerana pengambilan suplemen zink yang tidak betul boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti mual, muntah, cirit-birit, dan juga kerosakan buah pinggang.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai manfaat zink untuk tubuh, jangan ragu untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu.