Selalunya disalah anggap sama, psikiatri sebenarnya berbeza dengan psikologi

Walaupun psikiatri dan psikologi adalah kedua-dua cabang sains yang mengkaji masalah psikologi atau psikiatri, mereka berdua mempunyai perbezaan. Salah satu perbezaan antara psikiatri dan psikologi adalah sejauh mana rawatan yang dapat diberikan.

Perbezaan paling asas antara psikiatri (orang yang pakar dalam psikiatri) dan psikologi (orang yang pakar dalam psikologi) adalah latar belakang pendidikan dan ruang lingkup pekerjaan mereka. Secara umum, psikiatri adalah doktor, sementara psikologi bukan doktor.

Psikiatri adalah sains perubatan yang memberi tumpuan kepada kesihatan mental, sementara psikologi adalah sains bukan perubatan yang mengkaji tingkah laku dan perasaan seseorang. Walaupun berlainan latar belakang, keduanya saling melengkapi.

Skop Perubatan Psikiatri

Doktor yang telah menamatkan pendidikan khusus dalam bidang psikiatri dipanggil psikiatri atau pakar kesihatan mental (SPKJ). Tugas utama psikiatri adalah untuk mendiagnosis dan merawat pesakit dengan gangguan mental, dan juga untuk mencegah gangguan ini.

Berikut adalah beberapa contoh gangguan mental yang dirawat oleh psikiatri:

  • Fobia
  • Kemurungan dan demensia
  • Gangguan keperibadian
  • Gangguan kegelisahan
  • Gangguan tidur dan makan
  • Gangguan kompulsif obsesif (OCD)
  • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)
  • Skizofrenia
  • Ketagihan dadah atau alkohol

Selain menangani keadaan di atas, psikiatri juga sering terlibat dalam merawat penyakit yang boleh berkaitan dengan keadaan psikologi pesakit, seperti gangguan otak, penyakit kronik, barah, atau HIV / AIDS.

Oleh kerana psikiatri adalah cabang sains perubatan, psikiatri dibenarkan memberi ubat untuk membantu merawat gangguan mental yang dialami oleh pesakit. Tidak seperti yang berlaku pada ahli psikologi, mereka tidak mempunyai kuasa untuk menetapkan ubat.

Bila Sekiranya Melawat Psikiatri?

Waktu yang tepat untuk berjumpa dengan psikiatri atau ahli psikologi adalah ketika anda mengalami keluhan mental atau psikologi yang mempengaruhi keadaan fizikal atau aktiviti harian anda.

Orang yang mengalami gangguan mental sebenarnya boleh mengunjungi ahli psikologi terlebih dahulu untuk kaunseling. Apabila difikirkan perlu, ahli psikologi akan merujuk orang yang mengalami gangguan mental ke psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang komprehensif.

Walaupun begitu, ada beberapa keadaan yang memerlukan orang yang mengalami gangguan mental dibawa terus ke psikiatri, seperti skizofrenia atau kemurungan yang cukup parah untuk mempunyai niat untuk membunuh diri. Sekiranya dirawat secara langsung oleh psikiatri, penderita dapat segera mendapatkan rawatan untuk menghilangkan gejala, agar tidak membahayakan diri sendiri atau orang lain.

Psikiatri dan psikologi saling melengkapi. Walaupun begitu, rawatan yang boleh diberikan oleh psikiatri berbeza dengan psikologi.

Kerana batasan ini, ahli psikologi lebih banyak menangani keadaan psikologi yang berkaitan dengan masalah sehari-hari, sementara psikiatri lebih banyak menangani gangguan psikiatri yang sudah parah dan memerlukan ubat.