Asma - Gejala, sebab dan rawatan

Asma adalah sejenis penyakit jangka panjang atau kronik saluran pernafasan yang dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara yang menyebabkan sesak nafas atau kesukaran bernafas. Selain sukar bernafas, pesakit asma juga dapat mengalami gejala lain seperti sakit dada, batuk, dan mengi. Asma boleh mempengaruhi semua peringkat umur, muda atau tua.

Walaupun penyebab sebenar asma tidak diketahui dengan jelas, ada beberapa perkara yang sering mencetuskannya, seperti asap rokok, debu, bulu binatang, aktiviti fizikal, udara sejuk, jangkitan virus, atau terdedah kepada bahan kimia.

Bagi seseorang yang menghidap asma, saluran pernafasan lebih sensitif daripada orang lain yang tidak hidup dengan keadaan ini. Apabila paru-paru terganggu oleh pemicu di atas, otot pernafasan asma akan menjadi kaku dan membuat saluran udara menjadi sempit. Di samping itu, akan berlaku peningkatan pengeluaran kahak yang membuat pernafasan menjadi berat.

Penghidap asma di Indonesia

Sebuah laporan penyelidikan kesihatan asas oleh Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2013 menganggarkan bahawa jumlah pesakit asma di Indonesia mencapai 4,5 persen dari jumlah populasi. Provinsi Sulawesi Tengah mempunyai jumlah penghidap asma tertinggi sebanyak 7.8 peratus daripada jumlah penduduk di daerah ini.

Menurut data yang dikeluarkan oleh WHO pada Mei 2014, angka kematian akibat asma di Indonesia mencapai 24.773 orang atau sekitar 1.77 persen dari jumlah kematian penduduk. Setelah menyesuaikan diri dengan usia dari pelbagai populasi, data ini juga menempatkan Indonesia di tempat ke-19 di dunia mengenai kematian akibat asma.

Diagnosis asma

Untuk mengetahui sama ada pesakit menghidap asma, doktor perlu melakukan beberapa ujian. Namun, sebelum ujian dijalankan, doktor biasanya akan mengajukan soalan kepada pesakit mengenai gejala apa yang dirasakan, ketika gejala ini muncul, dan riwayat perubatan pesakit dan keluarga.

Sekiranya semua maklumat yang diberikan kepada pesakit menunjukkan asma, maka doktor boleh menjalankan ujian untuk menguatkan diagnosis, misalnya:

 • Spirometri
 • Ujian Aliran Ekspirasi Puncak (APE)
 • Ujian Provokasi Bronkial
 • Pengukuran Status Alergi
 • Imbasan CT
 • X-ray

Sekiranya seseorang didiagnosis menghidap asma semasa kecil, gejalanya boleh hilang ketika dia remaja dan muncul semula ketika dia lebih tua. Walau bagaimanapun, gejala asma yang diklasifikasikan sebagai sederhana atau parah pada masa kanak-kanak, akan cenderung berterusan walaupun mereka juga boleh muncul semula. Walau bagaimanapun, asma boleh muncul pada usia berapa pun dan tidak selalu bermula pada masa kanak-kanak.

Rawatan asma

Terdapat dua tujuan dalam rawatan asma, iaitu melegakan simptom dan mencegah gejala kambuh. Untuk mencapai tujuan ini, diperlukan rancangan rawatan dari doktor yang disesuaikan dengan keadaan pesakit. Rancangan rawatan merangkumi cara mengenali dan menguruskan gejala yang memburuk, serta ubat apa yang harus digunakan.

Penting bagi pesakit untuk mengenali perkara-perkara yang boleh mencetuskan asma mereka untuk mengelakkannya. Sekiranya gejala asma muncul, ubat yang biasa disyorkan adalah penyedut pereda.

Sekiranya terdapat serangan asma dengan gejala yang terus bertambah buruk (perlahan atau cepat) walaupun telah dirawat dengan alat sedut atau ubat lain, pesakit mesti segera mendapatkan rawatan di hospital. Walaupun jarang berlaku, serangan asma boleh mengancam nyawa. Bagi penghidap asma kronik, keradangan saluran udara yang telah berlangsung lama dan berulang kali boleh menyebabkan penyempitan kekal.

Serangan asma di hospital boleh menyebabkan pesakit mengalami kegagalan pernafasan dan perlu mendapatkan bantuan secepat mungkin (kod asma biru).

Komplikasi asma

Berikut adalah kesan asma yang boleh berlaku:

 • Masalah psikologi (kegelisahan, tekanan, atau kemurungan).
 • Penurunan prestasi di sekolah atau di tempat kerja.
 • Badan sering berasa letih.
 • Gangguan pertumbuhan dan akil baligh pada kanak-kanak.
 • Status asthmaticus (asma teruk yang tidak bertindak balas terhadap terapi biasa).
 • Pneumonia.
 • Kegagalan pernafasan.
 • Kerosakan pada sebahagian atau seluruh paru-paru dan atelektasis.
 • Kematian.

Mengawal asma

Sekiranya anda menghidap asma atau telah lama menghidap asma, jangan risau dengan keadaan ini kerana asma adalah penyakit yang masih dapat dikawal selagi anda:

 • Kenal pasti dan elakkan pencetus asma.
 • Ikuti rancangan pengurusan asma yang dibuat bersama doktor.
 • Kenali serangan asma dan ambil langkah rawatan yang sesuai.
 • Gunakan ubat asma seperti yang disyorkan oleh doktor anda secara berkala.
 • Pantau keadaan saluran udara anda.

Sekiranya digunakan penyedut Reaksi cepat penghilang asma semakin meningkat, segera berjumpa doktor supaya rancangan pengurusan asma anda disesuaikan. Selain itu, disarankan untuk melakukan vaksinasi influenza dan radang paru-paru secara berkala untuk mencegah asma yang disebabkan oleh kedua penyakit ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found