Kenali 4 Keadaan yang Menyebabkan Lidah Putih

Walaupun kelihatan ringan, aduan lidah putih tidak boleh dipandang ringan. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan bahkan boleh menjadi tanda atau gejala penyakit serius.

Lidah pada umumnya berwarna merah jambu dan ditutupi oleh nodul kecil atau nodul yang disebut papillae. Untuk beberapa keadaan, papillae boleh membengkak dan menyebabkan permukaan lidah menjadi putih. Ini biasanya berlaku kerana kekurangan cecair atau mulut kering.

Selain itu, keadaan lidah putih juga dapat menjadi tanda dan gejala penyakit tertentu, jadi langkah pemeriksaan perlu dilakukan untuk menentukan penyebabnya yang tepat.

Pelbagai Punca Lidah Putih

Lidah putih biasanya tidak berbahaya dan hanya sementara. Namun, anda harus tahu bahawa lidah putih juga boleh menjadi petunjuk kepada beberapa keadaan yang serius.

Berikut adalah beberapa penyakit lidah yang boleh menjadikan lidah menjadi putih:

1. Leukoplakia

Leukoplakia dicirikan oleh pembentukan tompok-tompok putih di mulut, termasuk kawasan lidah. Tompok-tompok putih ini boleh terjadi kerana terdapat terlalu banyak sel dan keratin protein di dalam mulut. Walaupun tidak menyakitkan, tompok-tompok putih yang muncul tidak dapat dilepaskan menggunakan pembersih lidah.

Leukoplakia boleh berlaku apabila lidah menjadi jengkel. Keadaan ini lebih kerap dialami oleh perokok aktif atau mereka yang sering mengambil minuman beralkohol.

Walaupun tidak menjadi keadaan yang membimbangkan, itu tidak bermakna leukoplakia boleh dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya dibiarkan lama, leukoplakia boleh berkembang menjadi barah.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya tompok-tompok putih di lidah tidak hilang selepas dua minggu.

2. Sariawan oral

Sariawan oral Atau juga dikenali sebagai kandidiasis oral, disebabkan oleh penumpukan atau pertumbuhan kulat Candida albicans terlalu pantas di mulut. Keadaan ini boleh menyebabkan sensasi terbakar atau menyengat pada lidah dan plak putih yang menyakitkan.

Terdapat beberapa kumpulan orang yang berisiko tinggi mengalami sariawan oral, termasuk:

  • Bayi dan warga emas
  • Pesakit kencing manis
  • Orang yang mengambil antibiotik jangka panjang
  • Orang yang kekurangan zat besi atau vitamin B
  • Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah
  • Pemakai gigi palsu

3. Lichen planus oral

Lichen planus oral adalah gangguan sistem imun jangka panjang yang dicirikan oleh penampilan garis putih dan tompok-tompok di dalam mulut dan permukaan lidah.

Keadaan ini mempunyai pelbagai gejala, seperti sensasi terbakar di kawasan mulut, menyengat dan sakit di tempat di mana tempat itu muncul, dan gusi merah dan sakit. SebabLichen planus oral selalunya tidak diketahui dengan pasti, tetapi biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Beberapa langkah pencegahan dapat diambil untuk mengurangi risiko keadaan ini, yaitu dengan menjaga kebersihan gigi dan mulut, membatasi pengambilan makanan yang dapat menyebabkan kerengsaan pada mulut, dan menghentikan kebiasaan merokok.

4. Lidah geografi

Lidah geografi Ini adalah keadaan apabila papila di permukaan lidah hilang dan kelihatan seperti "pulau" kemerahan dengan tepi putih. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tetapi lebih biasa pada orang dewasa muda.

Ada kemungkinan keadaan ini disebabkan oleh faktor genetik atau keadaan tertentu, seperti psoriasis dan psoriasis lichen planus . Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sebab yang tepat lidah geografi.

Lidah geografi Ia tidak menyebabkan masalah kesihatan dan tidak dikaitkan dengan jangkitan atau barah. Walau bagaimanapun, keadaan ini kadang-kadang boleh membuat lidah berasa tidak selesa dan sensitif terhadap bahan-bahan tertentu.

Lidah putih umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor jika anda mengalami aduan ini, terutamanya jika terdapat perubahan atau gangguan yang membimbangkan di lidah, lidah terasa sakit dan kebas, atau lidah putih bertahan lebih dari beberapa minggu.