Seperti inilah proses haid pada wanita setiap bulan

Menstruasi adalah penumpahan lapisan rahim yang disiapkan untuk kehamilan. Sekiranya sel telur tidak disenyawakan oleh sel sperma, Wanita akan mengalami haid setiap bulan. Walau bagaimanapun, setiap wanita mempunyai kitaran yang berbeza.  

Menstruasi adalah kitaran. Kitaran haid biasanya berlangsung selama 28 hari, dikira dari hari pertama haid semasa hingga hari pertama haid berikutnya. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita mempunyai panjang kitaran haid yang sama. Kitaran ini kadang-kadang boleh berlaku cepat atau lambat, bergantung pada keadaan setiap wanita.

Memahami Proses Menstruasi

Proses haid terbahagi kepada empat fasa, termasuk:

1. Fasa mhaid

Sekiranya tidak ada persenyawaan telur oleh sperma, semasa fasa haid, lapisan dinding rahim (endometrium) yang berisi saluran darah, sel dinding rahim, dan lendir akan menumpahkan dan keluar melalui vagina.

Fasa ini bermula dari hari pertama kitaran haid dan boleh berlangsung selama 4-6 hari. Pada fasa ini, wanita biasanya akan merasa sakit di bahagian bawah abdomen dan punggung kerana rahim berkontraksi untuk membantu menghilangkan endometrium.

2. Fasa fokular

Fasa ini berlangsung dari hari pertama haid hingga memasuki fasa ovulasi. Pada fasa ini, ovari atau ovari akan menghasilkan folikel yang mengandungi telur. Seiring dengan pertumbuhan folikel ovari, dinding endometrium juga akan menebal untuk "menyambut" telur yang diharapkan telah disenyawakan oleh sperma.

Fasa folikel biasanya berlaku pada 10 hari 28 hari kitaran haid. Tempoh masa yang dihabiskan dalam fasa ini menentukan berapa lama kitaran haid wanita berlangsung.

3. Fasa oVulasi

Pada fasa ovulasi, folikel yang dihasilkan oleh ovari akan melepaskan telur untuk disenyawakan. Telur yang matang akan bergerak melalui tiub fallopio dan masuk ke rahim. Telur ini hanya akan bertahan selama 24 jam.

Sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma, telur akan mati. Sebaliknya, jika telur disenyawakan oleh sperma, kehamilan akan berlaku. Fasa ovulasi menandakan tempoh subur seorang wanita. Ovulasi biasanya berlaku kira-kira 2 minggu sebelum permulaan kitaran haid berikutnya.

4. Fasa luteal

Selepas fasa ovulasi, folikel yang telah pecah dan melepaskan telur akan membentuk corpus luteum dalam fasa ini. Corpus luteum akan mencetuskan peningkatan hormon progesteron untuk menebalkan lapisan dinding rahim.

Fasa ini juga dikenali sebagai fasa pramenstruasi, yang umumnya dicirikan oleh sejumlah gejala seperti payudara membesar, jerawat berjerawat, merasa lemah, mudah marah atau beremosi.

Proses haid ini terus berputar dan berakhir apabila seorang wanita telah memasuki menopaus. Biasanya, menopaus berlaku ketika seorang wanita berusia lebih dari 40 tahun.

Hormon Menstruasi Yang Mempengaruhi

Proses haid dipengaruhi oleh beberapa hormon, termasuk:

1. Hormon estrogen

Hormon estrogen memainkan peranan penting dalam pembentukan fizikal organ pembiakan wanita, misalnya dalam pertumbuhan kelenjar payudara dan rambut di sekitar organ seks, menghasilkan telur di ovari, dan mengatur kitaran haid. Estrogen akan meningkat pada fasa ovulasi dan penurunan pada fasa luteal.

2. Hormon progesteron

Salah satu fungsi hormon progesteron adalah merangsang lapisan dinding rahim agar menebal dan siap menerima telur yang disenyawakan. Tahap hormon ini sangat rendah pada fasa folikel dan akan meningkat pada fasa luteal. Hormon ini akan dihasilkan setelah melalui fasa ovulasi.

3. Ghormon pelepasan onadotrophin (GnRh)

Hormon ini dihasilkan di hipotalamus dan merangsang kelenjar pituitari untuk mengeluarkan hormon perangsang folikel dan hormon luteinizing.

4. Hormon perangsang folikel (FSH)

Hormon ini berperanan dalam penghasilan telur. Pada kitaran haid, tahap hormon ini akan meningkat sebelum fasa ovulasi.

5. Lhormon rahim (LH)

Hormon ini merangsang ovari untuk melepaskan telur semasa ovulasi. Sekiranya telur memenuhi sperma dan disenyawakan, hormon ini akan merangsang korpus luteum untuk menghasilkan hormon progesteron.

Proses haid yang normal akan berlaku dengan fasa seperti di atas dan berlaku secara berkala setiap bulan. Sekiranya proses haid anda tidak berjalan normal atau terdapat gangguan semasa haid, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.