Maklumat Perkembangan Janin 28 Minggu dan Perubahan Tubuh Ibu

Perkembangan janin pada 28 minggu ditandai dengan peningkatan ukuran tubuh janin serta peningkatan fungsi organ dan kemampuan fizikal. Mendekati waktu bersalin yang hanya beberapa minggu lagi, wanita hamil juga mungkin merasakan beberapa keluhan ketika kehamilan mencapai usia 28 minggu.

Tidak terasa seperti wanita hamil memasuki trimester ketiga kehamilan, dan dalam beberapa bulan, wanita hamil akan dapat bertemu dengan anak kecil mereka. Di luar kesibukan dalam persiapan untuk melahirkan dan peralatan bayi, jangan lupa untuk memantau perkembangan janin secara rutin pada 28 minggu kehamilan.

Perkembangan Janin 28 Minggu

Janin yang terus tumbuh dan berkembang di rahim wanita hamil adalah salah satu tanda bahawa kehamilan berjalan dengan baik. Berikut adalah beberapa tanda aras untuk perkembangan janin selama 28 minggu yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

1. Berat badan janin meningkat

Menjelang minggu ini, bayi dalam kandungan ibu seukuran nanas atau terung yang besar. Kebiasaannya, berat janin pada usia 28 minggu telah mencapai lebih dari 1 kg, dengan panjang badan sekitar 37-38 cm.

2. Kedudukan kepala janin berubah

Perkembangan janin pada 28 minggu juga ditandai dengan perubahan kedudukan kepala. Pada minggu ini, kedudukan kepala bayi berada di bahagian bawah rahim dan menghadap ke saluran kelahiran. Untuk mengesahkan kedudukannya, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan dalam bentuk ultrasound untuk memantau lokasi dan keadaan janin.

Namun, wanita hamil tidak perlu risau jika minggu ini kepala bayi masih dalam keadaan breech, kerana janin masih mempunyai waktu sekitar 3 bulan lagi untuk mengubah kedudukannya.

3. Otak janin berkembang pesat

Pada usia kehamilan 28 minggu, ukuran kepala bayi akan terus meningkat seiring dengan pertumbuhan tisu otak yang pesat. Terdapat berbilion sel saraf baru terbentuk, jadi ukuran otak bayi meningkat tiga kali ganda pada trimester ketiga kehamilan.

Bukan hanya itu, fungsi deria penciuman, pendengaran, dan penglihatan juga meningkat. Pada minggu ke-28 ini, janin dapat berkedip dan bulu matanya sudah mulai tumbuh.

4. Paru-paru telah mula berfungsi

Sebelum memasuki trimester kehamilan ketiga, janin masih bernafas dengan bantuan ibunya melalui tali pusat dan plasenta.

Memasuki usia 28 minggu, paru-paru janin terbentuk dengan baik, sehingga janin mula belajar bernafas menggunakan paru-parunya sendiri. Pada peringkat ini, bayi mungkin dapat bertahan hidup walaupun dia dilahirkan sebelum waktunya, tetapi keadaannya masih cukup lemah untuk bertahan di luar rahim.

5. Organ lain tumbuh

Memasuki trimester ketiga, lapisan lemak di badan janin juga semakin meningkat. Ini menjadikan kedutan pada kulit menjadi kurang dan kulit bayi lebih halus.

Pertumbuhan rambut janin juga masih berterusan, rambut semakin lama dan panjang berbanding sebelumnya. Tulang juga mulai terbentuk, walaupun masih lembut dan hanya akan mengeras setelah dilahirkan nanti.

Perubahan Tubuh Ibu pada 28 Minggu Kehamilan

Perkembangan janin pada 28 minggu juga membawa perubahan pada tubuh wanita hamil. Dengan peningkatan ukuran janin dan rahim, berat badan ibu hamil juga akan meningkat sekitar 7-10 kg dari waktu sebelum kehamilan.

Dari usia kehamilan ini sehingga bayi dilahirkan, wanita hamil akan merasakan setiap pergerakan dan tendangan janin lebih banyak. Wanita hamil disarankan untuk menghitung dan mencatat pergerakan janin setiap hari untuk memantau keadaan mereka dan menyedari kemungkinan masalah dengan janin.

Perubahan hormon dan berat badan, peningkatan ukuran janin, dan perkembangan janin yang semakin aktif, dapat menyebabkan wanita hamil mengalami pelbagai keluhan, seperti:

  • Sakit belakang
  • kaki kejang
  • Kesukaran tidur atau insomnia
  • Sembelit
  • Nafas terasa lebih berat
  • Perubahan mood atau perubahan emosi
  • Sakit pagi atau loya dan muntah
  • Pengecutan palsu

Untuk membantu melegakan gejala yang muncul, wanita hamil disarankan untuk banyak berehat, tidur di sebelah kiri mereka, jangan berdiri terlalu lama, mengurangkan tekanan, mandi air panas, dan bersenam secara teratur.

Sekiranya rungutan yang dirasakan oleh wanita hamil tidak bertambah baik atau bertambah buruk, segera berjumpa pakar sakit puan.

Memasuki minggu ke-28 kehamilan dan seterusnya, perlu melakukan pemeriksaan lebih kerap dengan pakar perbidanan atau bidan.

Sekiranya sebelum ini pemeriksaan kehamilan dilakukan hanya sekali setiap bulan, kini doktor boleh menasihati wanita hamil untuk melakukan pemeriksaan kehamilan setiap 2 minggu. Ini penting dilakukan untuk memantau keadaan wanita hamil dan janin dan menentukan kaedah kelahiran yang betul kemudian.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found