Dimples, gangguan yang menjadikan wajah kelihatan comel dan menarik

Lesung pipit adalah lesung pipit kecil di satu atau kedua pipi yang berlaku secara semula jadi, tetapi juga boleh dibuat secara pembedahan. Ramai orang mengatakan bahawa lesung pipit menarik dan menjadikan wajah anda kelihatan lebih manis ketika anda tersenyum.

Kehadiran lesung pipit boleh bersifat sementara atau kekal. Beberapa orang mengalami lesung pipi sejak lahir, kemudian pudar ketika mereka dewasa. Kadang kala, lesung pipit baru muncul seiring bertambahnya usia atau selepas kecederaan pada otot muka.

Proses Pembentukan Dimple

Sebenarnya, lesung pipit terbentuk kerana otot muka mempunyai kelainan atau kecacatan. Sebilangan besar lesung pipit terbentuk kerana variasi struktur otot muka yang disebut zygomaticus utama. Otot ini membantu sudut mulut anda terangkat ketika anda tersenyum.

Pada orang biasa, otot zygomaticus utama memanjang dari tulang pipi hingga ke sudut mulut. Walau bagaimanapun, pada orang dengan lesung pipit, otot berakhir zygomaticus utama yang berada di sudut mulut terbahagi kepada dua.

Satu hujungnya dilekatkan pada sudut mulut, sementara hujung yang lain dilekatkan di bawah sudut mulut dan kulit di atas sudut mulut. Semasa anda tersenyum, pergerakan otot ini menyebabkan lesung pipit terbentuk.

Namun, ada juga kajian yang menyatakan bahawa faktor genetik juga berperanan. Oleh itu, jika anda mempunyai lesung pipit, kemungkinan anak anda juga akan memilikinya.

Lesung pipit biasanya dilihat pada kedua pipi. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan orang yang mempunyai lesung pipi pada satu bahagian muka sahaja.

Cara Membuat Lendir Buatan

Bagi anda yang mempunyai otot muka normal, tetapi ingin mempermanis wajah anda dengan lesung pipi, anda boleh menjalani pembedahan. Pembedahan membuat puting biasanya pendek, iaitu 20-30 minit, dan tidak memerlukan kemasukan ke hospital.

Semasa prosedur, pakar anestesiologi akan memberikan ubat bius tempatan untuk menghilangkan rasa sakit pada bahagian pipi. Selepas anestesia, pakar bedah plastik mula membuat jahitan antara otot pipi dan kulit yang mengatasi otot pipi.

Jahitan ini akan menyebabkan parut kecil di pipi atau dengan kata lain lesung tiruan telah terbentuk. Selepas pembedahan, anda tidak perlu kembali ke doktor untuk membuang jahitan di pipi, kerana benang yang digunakan dapat diserap oleh kulit dengan sendirinya.

Pembedahan dimple secara amnya kekal. Walau bagaimanapun, pembedahan berulang boleh dilakukan jika lesung pudar memudar, hilang, terlalu besar, atau tidak simetri.

Lesung pipit memang boleh menjadikan penampilan seseorang kelihatan lebih manis. Bagi anda yang ingin mengalami lesung pipit tetapi takut menjalani pembedahan, anda boleh menggunakannya solekan untuk mengalahkan dia.

Risiko Pembedahan Dimple

Walaupun jarang berlaku, pembedahan lesung pipit juga membawa risiko komplikasi. Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh berlaku:

  • Pendarahan berlebihan di tempat pembedahan
  • Lebam
  • Bengkak
  • Kerosakan saraf muka
  • Jangkitan
  • Kegagalan pembedahan, seperti lesung pipit asimetris
  • Kemunculan tisu parut

Sekiranya anda ingin mendapat lesung pipi dan berniat mendapatkannya melalui pembedahan plastik, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui apakah prosedur ini sesuai untuk anda, bagaimana cara menyediakannya, dan apa risikonya.