Hati-hati dengan kesan sampingan daun sirsak sebelum memakan ekstraknya

Produk semula jadi, terutama yang dibuat dari tumbuhan atau herba, telah lama digunakan untuk merawat penyakit. Salah satunya adalah daun sirsak (annona muricata). Tetapi selain berguna, kesan sampingan daun sirsak juga tidak kecil.

Dikenal luas untuk membunuh sel barah, tanaman ini yang banyak terdapat di kawasan tropika kini banyak digunakan untuk menjaga tubuh yang sihat. Walaupun begitu, kita masih perlu berhati-hati dengan kesan sampingan daun sirsak yang boleh memudaratkan kesihatan.

Jumlah orang yang bergantung pada tanaman sirsak untuk mengatasi masalah kesihatan bukan tanpa sebab. Kandungan vitamin C, folat, dan mineral yang tinggi dalam sirsak, seperti kalium, kalsium, tembaga, zat besi dan magnesium, menjadikan buah sirsak sumber nutrien yang ideal.

Selain dimakan oleh buah, daun sirsak juga banyak digunakan sebagai jamu atau ubat tradisional.

Apa Faedahnya Daun sirsak?

Daun sirsak dipercayai dapat mencegah dan bahkan mengatasi pelbagai jenis barah, dari barah payudara hingga barah paru-paru. Untuk mendapatkan faedah ini, banyak orang mengambil daun sirsak dengan menjadikannya teh atau mengambil makanan tambahan.

Tidak hanya mencegah dan mengubati barah, daun sirsak juga dipercayai dapat merawat pelbagai keadaan lain, seperti jangkitan, diabetes, selsema, herpes, dan sakit tekak. Sebilangan orang percaya bahawa pengambilan daun sirsak dapat menstabilkan kadar gula dalam darah.

Sebenarnya, pelbagai faedah ini masih belum diketahui dengan pasti keberkesanan dan keselamatannya, jadi masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Apa sahajaKesan Sampingan Daun Sirsak?

Selain daripada semua manfaatnya, memakan daun sirsak juga mempunyai risiko kesan sampingan. Salah satu kesan sampingan yang boleh berlaku adalah gangguan pada hati dan buah pinggang. Sekiranya daun sirsak dikonsumsi dalam jumlah berlebihan, risiko kesan sampingan juga akan lebih tinggi.

Bukan hanya itu, beberapa makanan tambahan yang dibuat dari daun sirsak bahkan boleh merosakkan saraf. Biasanya kesan sampingan ini muncul sekiranya suplemen tersebut dimakan dalam jangka masa panjang.

Sekiranya kerosakan berlaku pada saraf otak, gangguan dalam kawalan pergerakan badan dan halusinasi dapat terjadi. Ada kemungkinan kerosakan saraf pada otak menyebabkan gangguan lain yang menyerupai gejala penyakit Parkinson.

Lagipun, tidak semua orang boleh makan daun sirsak. Anda dinasihatkan untuk tidak mengambil daun sirsak jika:

  • Sedang menjalani rawatan diabetes atau tekanan darah tinggi.
  • Mempunyai tekanan darah rendah atau tahap platelet.
  • Bersedia menjalani pemeriksaan pencitraan dengan teknologi nuklear (pengimejan nuklear).
  • Menghidap penyakit Parkinson, buah pinggang atau hati.

Begitu juga, wanita hamil dan menyusui tidak boleh mengambil daun sirsak. Ini kerana maklumat mengenai keselamatan dan keberkesanan pengambilan daun sirsak sebagai ubat herba untuk wanita hamil dan menyusui tidak mencukupi.

Mengonsumsi daun sirsak atau makanan tambahan akan lebih baik jika berkonsultasi dengan doktor terlebih dahulu. Sebabnya, banyak faedah daun sirsak belum terbukti dengan pasti, sementara kesan sampingannya menimbulkan risiko kepada kesihatan.