Memaksimumkan Manfaat Yoga untuk Kesihatan Mental dan Fizikal

Yoga baru-baru ini menjadi salah satu sukan yang paling popular. Jika sebelumnya yoga lebih dikenali sebagai latihan meditasi, sekarang yoga juga dipercayai dapat membakar kalori sehingga dianggap baik untuk mencegah penyakit jantung, sakit sendi, dan melawan tekanan.

Yoga sebenarnya adalah latihan badan dan minda. Manfaat yoga bukan sahaja membantu tubuh menjadi lebih segar dan bugar, tetapi juga dapat membantu mengawal tekanan dan mengurangkan kegelisahan. Yoga mempunyai pelbagai jenis dan pergerakan. Bagi anda yang baru mengenal yoga, mungkin anda akan sedikit bingung mengenai jenis yoga yang sesuai untuk anda. Walau bagaimanapun, salah satu jenis yoga yang biasanya disyorkan untuk pemula adalah yoga hasa.

Semua jenis yoga pada dasarnya dapat membantu anda menjadi lebih santai, melegakan ketegangan badan, dan menenangkan fikiran. Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, anda harus memilih jenis yoga yang sesuai dengan tujuan anda melakukan yoga dan juga pilihan peribadi anda. Mungkin anda boleh memulakan dengan yoga hada, iyengar, dan kripalu, kerana yoga jenis ini mempunyai pergerakan ringan.

Kelebihan Yoga

Sebelum anda memutuskan untuk melakukan yoga, tentu tidak ada salahnya untuk mengetahui terlebih dahulu apa faedah yoga.

 • Kurangkan tekanan

  Hampir semua jenis senaman dapat membantu seseorang mencegah dan mengatasi kemurungan, serta yoga. Beberapa kajian menunjukkan bahawa yoga dapat mengurangkan kegelisahan, tekanan, dan meningkatkan mood seseorang dan kesejahteraan fizikal dan psikologi. Sebenarnya, manfaat yoga juga dapat dirasakan pada seseorang yang mengalami gangguan kecemasan, skizofrenia, dan gangguan tidur. Yoga juga dapat membantu meredakan kegatalan pada orang dewasa.

 • Meningkatkan kecergasan

  Bukan hanya dapat mengurangkan tekanan, manfaat yoga yang lain untuk tubuh anda adalah ia dapat menjadikan tubuh lebih bertenaga, memperbaiki postur tubuh, dan meningkatkan kekuatan badan, jangkauan gerakan, dan fleksibilitas badan. Beberapa pose yoga malah dapat membantu menurunkan berat badan.

 • Membantu mengatasi masalah kesihatan

  Sekiranya anda berisiko menghidap penyakit kronik, seperti tekanan darah tinggi atau penyakit jantung, yoga boleh menjadi sukan yang hebat. Yoga dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung, meningkatkan kesihatan jantung, dan meningkatkan kualiti hidup secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, hubungan antara faedah yoga dan kesihatan jantung masih perlu dikaji lebih lanjut. Yoga juga dipercayai dapat melegakan gejala PMS, sakit, migrain, dan membantu mengatasi insomnia.

 • Sakit belakang

  Bagi anda yang mengalami sakit belakang, terdapat pelbagai pose yoga yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan kesakitan. Walaupun anda mengalami sakit belakang yang kronik. Ini kerana pergerakan regangan badan dalam yoga dapat membantu anda meregangkan badan.

 • Meringankan kesan selepas diminum

  Anda mungkin tidak pernah terfikir untuk melakukan yoga sebelumnya, setelah minum alkohol sehinggalah anda mabuk. Tetapi jangan salah, ternyata melakukan yoga dapat melegakan kesan mabuk pada waktu pagi. Beberapa gerakan yoga, seperti 'bajak', atau 'bahu berdiri'dapat meningkatkan sistem metabolisme dan membantu menjaga keseimbangan badan.

 • Mengurangkan masalah asma

  Kambuh asma boleh menjadi sangat menjengkelkan dan sangat menyakitkan. Untuk mengatasinya, cubalah melakukan yoga secara berkala. Kajian yang dilakukan pada orang dengan asma ringan hingga sederhana, menunjukkan bahawa beberapa gerakan yoga yang berkaitan dengan pernafasan, seperti Pranayama, dapat membantu melegakan gejala asma. Walau bagaimanapun, manfaat yoga untuk merawat asma tidak dianggap signifikan secara klinikal, jika dibandingkan dengan keberkesanan rawatan asma konvensional.

 • Membakar lemak di dalam badan

  Sebagai tambahan kepada beberapa faedah yoga di atas, faedah utama yang dicari oleh banyak orang adalah membakar lemak di dalam badan. Untuk mendapatkan faedah ini, lakukan yoga ashtanga, kuasa yoga, atau panas yoga, digabungkan dengan berjalan, berlari, atau latihan aerobik lain.

Bukan hanya itu, yoga juga mempunyai faedah untuk meningkatkan peluang hamil. Beberapa yoga berpose untuk meningkatkan peluang hamil termasuk, kakitangan berpose,setinggan malas, dan dewi berpose.

Lakukan yoga secara berkala untuk kesihatan mental dan fizikal. Yoga bukan sahaja berguna untuk ketenangan fikiran, tetapi juga dapat membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan badan anda.