Cara Merawat Luka Baik dan Selamat

Semua orang pasti mengalami kecederaan, esama ada dari jatuh dari basikal, tersandung, atau dipotong dengan pisau. Kedua-dua luka besar dan kecil, jika tidak dirawat dengan betul, sukar untuk sembuh dan juga jangkitan.Oleh itu, perhatikanbeberapa petua penjagaan luka yang berikut.

Luka tentu akan menyebabkan kesakitan, tetapi keparahannya akan berbeza-beza, bergantung pada lokasi, jenis, dan keparahan luka. Luka dalam atau luas memerlukan rawatan luka di hospital atau klinik. Sementara itu, kecederaan ringan dapat dirawat melalui rawatan luka bebas di rumah.

Jenis Luka

Walaupun mereka mempunyai prinsip asas yang sama, langkah perawatan luka mungkin berbeza bergantung pada jenis luka. Berikut adalah jenis luka yang sering dijumpai, berikut adalah penjelasan:

1. Luka koyak atau keghairahan

Avulsion adalah merobek sebahagian atau seluruh kulit dan tisu yang mendasari. Kerosakan ini boleh berlaku akibat tembakan, letupan, kemalangan serius, atau pergaduhan. Darah yang keluar akibat luka jenis ini biasanya cepat dan banyak, jadi memerlukan rawatan perubatan segera, seperti jahitan.

2. Luka tikam

Luka tikaman disebabkan oleh benda tajam yang panjang, seperti pisau, jarum, atau kuku. Walaupun umumnya tidak menyebabkan banyak darah keluar, luka jenis ini dapat menembusi kulit sehingga mencederakan organ dalaman.

Selain itu, luka tikaman juga boleh menyebabkan tetanus. Sekiranya anda dicucuk oleh benda kotor, seperti kuku berkarat, disarankan segera berjumpa doktor. Doktor akan merawat luka untuk mencegah jangkitan, dan memberikan vaksinasi tetanus jika diperlukan.

3. Potongan atau kerosakan

Luka yang koyak boleh menjadi goresan kecil, juga luka yang dalam dengan bentuk yang tidak teratur. Kecederaan ini sering dijumpai dalam kemalangan semasa memandu atau bekerja, contohnya disebabkan oleh jentera. Rawatan kecemasan pada luka ini, bergantung kepada keparahan pendarahan dan bahagian badan yang terkena.

4. Potongan atau sayatan

Objek yang rata dan tajam, seperti pisau cukur, kaca pecah, pisau, atau bahkan kertas. Selain itu, pemotongan juga boleh disebabkan oleh prosedur pembedahan. Seperti laserasi, urgensi untuk merawat luka ini bergantung pada keadaan pendarahan dan lokasi luka.

5. Goresan atau lecet

Lecet berlaku apabila kulit menggosok atau menggosok permukaan kasar atau keras, seperti jalan berturap atau simen. Walaupun tidak menyebabkan pendarahan yang banyak, luka jenis ini perlu dibersihkan dengan betul untuk mengelakkan jangkitan.

Cara Mengubati Luka dengan Betul

Luka dan lecet kecil biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Cukup dengan langkah-langkah perawatan luka berikut, kulit akan sembuh seperti biasa.

Langkah pertama yang perlu diambil adalah mencuci tangan sebelum merawat luka, untuk mengelakkan jangkitan. Selepas itu, lakukan perkara berikut:

  1. Pendarahan akibat luka kecil dan calar biasanya akan berhenti dengan sendirinya. Sekiranya tidak, berikan tekanan lembut pada luka dengan kain bersih. Posisikan luka menghadap ke atas.
  2. Bilas luka dengan air bersih yang mengalir. Di sekitar luka dapat dibersihkan dengan sabun, tetapi tidak pada luka, untuk mengelakkan kerengsaan.
  3. Sekiranya masih ada kotoran atau benda yang tersekat pada luka setelah dibersihkan, gunakan pinset steril (yang telah dibersihkan dengan alkohol) untuk membuangnya. Sekiranya masih ada yang tersekat, pergi ke doktor untuk membersihkan luka secara menyeluruh, untuk mengurangkan risiko jangkitan dan tetanus.
  4. Tidak perlu menggunakan hidrogen peroksida cair, ubat merah, atau larutan antiseptik yang mengandung iodin, kerana boleh menyebabkan iritasi pada luka.
  5. Sapukan krim atau salap antibiotik untuk membantu menjaga permukaan kulit lembap. Ubat ini tidak membuat luka sembuh dengan cepat, tetapi dapat mencegah jangkitan sehingga proses penyembuhan luka dapat berjalan dengan baik. Tetapi, jika ruam muncul pada kulit, segera hentikan penggunaan salap.
  6. Balut luka agar bersih dan bebas dari bakteria. Sekiranya potongan atau calarnya kecil, tidak perlu membalutnya.

Di samping itu, beberapa ramuan herba, seperti madu, jeli diraja, dan lidah buaya juga didakwa digunakan sebagai ubat herba untuk merawat luka. Namun, keberkesanannya masih perlu dikaji lebih lanjut.

Sekiranya luka dalam, ternganga, dan menunjukkan lemak atau otot, segera pergi ke hospital atau klinik untuk mendapatkan jahitan. Pada luka yang dalam atau kotor, tembakan tetanus mungkin diperlukan dalam rawatan luka. Begitu juga jika anda tidak menjalani suntikan tetanus dalam lima tahun kebelakangan.

Sebaiknya berjumpa doktor jika luka tidak sembuh, menjadi merah, bengkak, terasa lebih sakit, atau ada nanah keluar.