Ibu, ini adalah fungsi penting plasenta yang perlu diketahui

Plasenta atau lebih dikenali sebagai plasenta adalah organ yang terbentuk pada awal kehamilan.Kehadiran plasenta untuk menemani janin dalam rahim bukan tanpa sebab, kamu tahu, Roti. Ayuh, lihat artikel ini untuk mengetahui apa fungsi plasenta.

Plasenta terbentuk pada awal kehamilan, kira-kira 2 minggu selepas pembuahan. Organ ini dengan berat sekitar 500 gram menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, dan melindunginya dari penyakit. Dengan pelbagai bentuk, plasenta umumnya melekat pada bahagian atas, belakang, atau sisi rahim.

Fungsi Plasenta Semasa Kehamilan

Seperti disebutkan di atas, plasenta mempunyai peranan penting untuk menyokong perkembangan bayi di dalam rahim. sekarangBerikut adalah fungsi plasenta semasa kehamilan:

1. Menyampaikan oksigen dan nutrien kepada janin

Janin memerlukan oksigen dan nutrien untuk hidup dan berkembang semasa dalam kandungan. Tetapi untuk mendapatkannya, tidak bermaksud janin bernafas melalui hidung atau makan melalui mulut, kamu tahu, Roti. Oksigen dan nutrien yang diperoleh janin diperoleh dari badan ibu.

Oksigen dan nutrien dari badan ibu akan dibawa oleh darah dan dialirkan ke plasenta. Selepas itu, pengambilan akan dipindahkan terus ke janin melalui tali pusat yang dihubungkan dari plasenta ke janin. Proses ini mula berlaku pada bulan ke-2 kehamilan.

2. Keluarkan bahan buangan dari darah janin

Selain membekalkan oksigen dan nutrien, plasenta juga berfungsi menyingkirkan sisa metabolik yang tidak lagi diperlukan oleh janin. Bahan buangan ini akan dialirkan kembali ke aliran darah anda dan kemudian dikeluarkan dengan sisa metabolisme yang anda hasilkan.

3. Menghasilkan hormon yang menyokong kehamilan

Fungsi penting lain dari plasenta adalah menghasilkan hormon kehamilan, iaitu estrogen, progesteron, dan gonadotropin korionik manusia (hCG). Hormon ini sangat penting dalam menyokong perkembangan janin dan mengekalkan kehamilan.

4. Melindungi janin dari jangkitan bakteria

Plasenta juga berfungsi sebagai penghalang bakteria yang mungkin terdapat di dalam badan anda. Oleh itu, jika anda mempunyai jangkitan bakteria, plasenta akan melindungi janin daripada dijangkiti jangkitan.

5. Menurunkan antibodi dari ibu ke janin

Pada akhir kehamilan, plasenta akan menyebarkan antibodi yang anda ada pada janin. Antibodi ini dapat memberi kekebalan kepada si kecil anda untuk mengelakkan penyakit. Tetapi setelah si kecil dilahirkan, antibodi dari ibu hanya dapat bertahan sehingga dia berusia 3 bulan. Oleh itu, penting bagi si kecil anda untuk terus mendapat imunisasi.

Melihat pelbagai fungsi plasenta, organ ini boleh dikatakan komponen yang sangat penting dalam kehamilan. Gangguan plasenta boleh membahayakan kesihatan janin. Jadi, jangan terkejut jika setiap kali wanita hamil membuat pemeriksaan, doktor akan memeriksa keadaan plasenta.

Oleh itu, sangat penting bagi ibu-ibu untuk berjumpa doktor dengan kerap semasa mengandung. Selain itu, ibu juga perlu menjaga gaya hidup sihat agar keadaan kehamilan dan plasenta sentiasa baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found