Kesemutan di tangan kanan, inilah penyebabnya

Tangan kanan yang kesemutan tentu akan membuat anda tidak selesa, kerana kebanyakan orang lebih dominan menggunakan tangan kanan untuk melakukan aktiviti, seperti menulis, melukis, dan menaip. papan kekunci komputer. Pmenyebabkan kesemutan tangan kanan terdapat pelbagai. Ktahu apa sahaja penyebabnya, supaya dapat dielakkan.

Kesemutan adalah keadaan di mana anggota badan mengalami sensasi panas, kesemutan, atau mati rasa disertai dengan rasa seperti pin dan jarum. Dalam istilah perubatan, kesemutan disebut sebagai parestesi.

Keadaan ini berlaku apabila saraf di bahagian tubuh tertentu tertekan untuk waktu yang lama, sehingga aliran elektrik ke saraf tersebut tersekat. Kesemutan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, terutama kaki, lengan, atau tangan.

Selain mampatan saraf, kesemutan di tangan kanan atau bahagian badan yang lain juga boleh disebabkan oleh penyakit.

Punca Kesemutan di Tangan Kanan

Mati rasa di tangan boleh bersifat sementara (akut) atau berpanjangan (kronik). Contoh kesemutan sementara adalah ketika tangan diremas oleh badan atau kepala semasa tidur. Kesemutan ini biasanya akan hilang sendiri apabila tidak ada tekanan.

Walaupun kesemutan tangan yang kronik boleh menyebabkan sakit menikam dan menyebabkan tangan menjadi kaku dan sukar bergerak. Sekiranya demikian, kesemutan boleh menjadi tanda penyakit.

Berikut adalah pelbagai penyakit atau gangguan kesihatan yang boleh menyebabkan kesemutan di tangan kanan:

1. Neuropati periferal

Neuropati periferi adalah kerosakan pada saraf periferal yang boleh menyebabkan kesemutan disertai dengan rasa pin dan jarum dan sensasi terbakar atau menyengat pada bahagian badan tertentu, seperti jari dan jari kaki.

Selain kesemutan atau mati rasa, neuropati periferal juga dapat menyebabkan kelemahan dan bahkan kelumpuhan anggota badan di bahagian saraf yang terkena.

Terdapat beberapa keadaan atau penyakit yang boleh menyebabkan neuropati periferal, termasuk:

 • Penyakit, seperti diabetes, penyakit ginjal dan hati, tumor atau barah, dan penyakit autoimun.
 • Jangkitan, seperti herpes simplex, herpes zoster, dan sifilis.
 • Kecederaan.
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan.
 • Kekurangan nutrien tertentu, seperti vitamin B12 dan folat.
 • Pendedahan kepada bahan toksik, seperti logam berat, plumbum, arsenik, dan merkuri.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti kemoterapi dan ubat statin.

2. Radikulopati

Radiculopathy adalah keadaan di mana saraf tunjang rosak atau terganggu, mengakibatkan kesemutan, sakit, kelemahan, atau kelumpuhan pada bahagian tubuh yang diinervasi oleh saraf ini.

Gejala boleh merangkumi sakit yang memancar dari leher ke bahu, lengan, ke tangan kanan atau tangan kiri. Radikulopati juga boleh menyebabkan rasa sakit yang memancar dari belakang ke bawah satu paha ke kaki. Dalam kes tertentu, gangguan saraf dapat dirasakan di kedua-dua belah badan.

Radikulopati boleh disebabkan oleh saraf terjepit (HNP), tumor atau pergeseran tulang belakang yang menekan saraf, ke penyempitan saraf tunjang yang mengarah ke kaki dan tangan.

3. Sindrom terowong karpal

Sindrom terowong karpal atau sindrom terowong karpal (CTS) Ia berlaku apabila saraf di pergelangan tangan dimampatkan atau jengkel. Keadaan ini menjadikan tangan dan jari mengalami kesemutan, mati rasa, kesakitan, kelemahan, malah lumpuh. Jari yang bermasalah akibat penyakit ini pada umumnya adalah ibu jari, jari telunjuk, dan jari tengah.

Csindrom terowong arpal Ini mungkin disebabkan oleh satu atau gabungan faktor berikut:

 • Pergerakan tangan yang berulang-ulang disebabkan oleh aktiviti atau pekerjaan rutin, seperti mencuci, menaip, menulis, dan melukis.
 • Tulang patah di pergelangan tangan.
 • Artritis.
 • Obesiti.
 • Penyakit, seperti diabetes dan gangguan tiroid.

4. Kekejangan otot tangan

Kekejangan adalah kedutan yang berlaku secara tiba-tiba dan sukar untuk diramalkan. Keadaan ini boleh berlaku pada mana-mana otot, termasuk tangan. Apabila terdedah kepada keadaan ini, tangan kanan atau kiri dapat mengalami kekakuan, gegaran, sakit, hingga kesemutan.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kekejangan tangan, termasuk keletihan atau terlalu banyak aktiviti fizikal yang melibatkan tangan, pengambilan kafein yang berlebihan, dehidrasi, kekejangan otot, keradangan otot, dan penyakit neurologi, seperti dystonia dan penyakit Huntington.

Untuk melegakan kesemutan di tangan kanan dan mencegahnya berulang, anda harus mengelakkan melakukan gerakan tangan yang berulang dan rehatkan tangan dengan lebih kerap. Hadkan juga aktiviti jika tangan anda berasa letih dan sakit.

Sekiranya anda sering mengalami kesemutan di tangan kanan, tangan kiri, atau bahagian badan anda yang lain tanpa sebab yang jelas, anda harus segera berjumpa doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan rawatan yang sesuai diberikan.