Bayi 6 Bulan: Mula Makan Makanan Pepejal

Bayi berumur 6 bulan dianggap bersedia untuk diperkenalkan kepada makanan pejal sebagai makanan pelengkap susu ibu (MPASI). Pada usia ini, Sistem pencernaan bayi secara amnya dapat memproses dan mencerna makanan pejal.

Bayi berusia 6 bulan biasanya sudah mula memasukkan barang ke dalam mulut mereka dan suka duduk dan bermain di lantai dan melihat keadaan sekelilingnya.

Berbanding dengan bayi berusia 5 bulan, berat bayi berusia 6 bulan telah meningkat. Bayi lelaki berusia 6 bulan umumnya berat sekitar 6,4-9,7 kg, dengan panjang 63-71 cm. Sementara itu, bayi perempuan pada usia ini biasanya beratnya sekitar 5,8-9 kg, dengan panjang 61,5-70 cm.

Keupayaan Motor Bayi 6 Bulan

Kaki bayi berusia 6 bulan secara amnya dapat menopang sebahagian berat badan mereka. Oleh itu, jika anak anda ingin belajar duduk atau berdiri, anda boleh membantunya dengan memegang ketiaknya.

Kekuatan otot kaki dan lengan bayi berusia 6 bulan mempunyai peranan penting pada peringkat seterusnya, iaitu merangkak. Ibu dapat membantu melatih kekuatan otot dengan meletakkan mainan di sekitar si kecil untuk dicapainya.

Di samping itu, bayi berusia 6 bulan secara amnya dapat melakukan perkara berikut:

 • Suka menjatuhkan sebarang objek di lantai untuk memperhatikan suara yang akan dihasilkannya
 • Mula merangkak. Sebilangan bayi merangkak ke belakang pada mulanya, kemudian merangkak ke depan
 • Mudah mengangkat objek dengan satu tangan dan dipindahkan ke tangan yang lain
 • Minat perkara kecil. Awasi si kecil semasa bermain, pastikan dia tidak memasukkan benda kecil ke dalam mulutnya sehingga dia tidak tersedak
 • Mula dapat menggulung badan ke depan dan ke belakang

Kerana bayi berusia 6 bulan dapat bergerak ke mana-mana, tentu dia memerlukan pemantauan yang lebih dekat. Seboleh-bolehnya, jangan biarkan si kecil anda sendirian tanpa pengawasan.

Kebolehan Pertuturan

Umumnya, bayi berusia 6 bulan dapat mengenali nama dan memahami perkataan mudah, seperti "Tidak jangan", atau "Ayah".

Kemahiran motoriknya dan pemahaman bahasa berkembang lebih cepat daripada kemahiran bertutur, tetapi dia sudah dapat menggunakan bahasa badan untuk berkomunikasi. Contohnya, menunjukkan sesuatu yang anda mahukan, menggelengkan kepala jika anda tidak setuju, atau melambai kepada orang lain.

Membaca dongeng kepada anak kecil anda dan membiarkan mereka memperhatikan gambar-gambar menarik dalam buku akan menjadikan kemahiran berbahasa mereka berkembang dengan lebih baik. Dia juga akan membesar menjadi anak yang suka buku.

Pada usia 6 bulan, bayi pada umumnya tidak menumpukan perhatian untuk memperhatikan sesuatu atau dengan sabar mendengar cerita yang dibaca oleh ibu bapa mereka, tetapi mereka akan senang memperhatikan warna dan gambar, walaupun hanya sebentar.

Kemahiran sosial

Pada usia 6 bulan, kemampuan interaksi bayi akan mengalami banyak perkembangan, seperti:

 • Sekiranya sebelum ini dia masih enggan untuk bertindak balas atau takut dengan kehadiran wajah baru, pada usia 6 bulan, bayi itu mungkin akan menjadi lebih terbuka dan bertindak balas terhadap senyuman dan ajakan orang lain untuk bergurau. Dia juga dapat mengenali orang-orang yang menariknya dengan serta-merta.
 • Bayi akan berusaha menarik perhatian, baik dengan tindakan yang menyenangkan dan tidak menyenangkan. Pada usia ini, anda boleh mula mengajar anak kecil anda tentang tindakan mana yang baik dan buruk.
 • Menangis bukan lagi satu-satunya cara untuk menunjukkan ekspresi dan menarik perhatian orang lain. Bayi boleh menjerit, memukul, menjatuhkan objek, dan mengeluarkan suara.
 • Bayi dapat bertindak balas terhadap ekspresi orang lain.
 • Bayi dapat bertindak balas apabila namanya dipanggil dan memberi respons terhadap bunyi dengan mengeluarkan suara juga.

Perkara Lain Yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa

Bayi anda yang berusia 6 bulan mula memakan makanan pejal sebagai makanan pejal, jadi najis bayi anda akan berubah warna dan menjadi berbau. Untuk mengatasinya, Ibu dapat memberi lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, agar Si Kecil tidak sukar membuang air besar.

Makanan dipotong kecil-kecil atau makanan jari juga boleh menjadi pilihan. Ini adalah potong kentang, pisang, keju, dan makanan segar lain yang dapat digenggamnya dan dimasukkan ke dalam mulutnya dengan mudah. Namun, jika si kecil anda belum dapat mengambil dan memakannya makanan jari pada usia 6 bulan, anda boleh menunggu sehingga dia berusia sekitar 7-8 bulan untuk mencuba lagi.

Makanan bayi segera atau bungkusan adalah senang, tetapi mungkin mengandungi lebih banyak garam atau gula dan bahan pengawet. Oleh itu, disarankan bagi ibu untuk menyediakan makanan bayi mereka sendiri di rumah, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang disucikan.

Selain itu, pastikan semua makanan bersih, juga telah direbus atau dikukus hingga dimasak, supaya makanan tidak keras dan mudah ditelan oleh si kecil.

Ketika dalam perjalanan, bayi berusia 6 bulan yang sudah aktif bergerak memerlukan pakaian yang lebih selesa, seperti kapas yang menyerap peluh, tidak terlalu ketat dan tidak terlalu longgar. Oleh itu, elakkan pakaian dengan tali, tali leher, banyak butang, dan terlalu banyak butiran lain yang boleh membahayakan.

Pada usia 6 bulan, anda juga dapat melihat sama ada anak kecil anda dominan dengan tangan kanan atau kiri. Walau bagaimanapun, trend ini hanya akan dapat dilihat setelah bayi berusia 2-3 tahun.

Perkara yang Perlu Diperhatikan untuk Ibu Bapa

Perkembangan setiap bayi adalah berbeza, jadi anda tidak perlu terlalu risau jika si kecil tidak menunjukkan semua kemampuan seperti di atas. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk memeriksa anak kecil anda oleh doktor, jika dia menunjukkan perkara berikut:

 • Tidak dapat memegang kepalanya dengan tegak
 • Tidak boleh duduk sendiri
 • Tidak dapat mencapai objek
 • Tidak bertindak balas terhadap senyuman orang lain atau suara sekitarnya
 • Tubuhnya kelihatan kaku dan ototnya kencang, atau sebaliknya kelihatan lemas seperti anak patung
 • Tidak mengatakan sebarang perbendaharaan kata
 • Tidak dapat menggulung tubuhnya
 • Tidak dapat memasukkan barang ke dalam mulutnya

Bayi berusia 6 bulan pada umumnya akan senang bermain, terutamanya dengan semua jenis objek yang boleh mengeluarkan suara. Apa sahaja yang benar-benar dapat menarik perhatiannya, seperti suara air dari keran yang mengisi baldi atau bunyi yang lama dapat dipukul. Sekiranya anda ingin membeli mainan, pastikan anda membeli mainan mengikut usia bayi.

Ibu juga dapat menyediakan anak mata atau mainan yang selamat untuk digigit bayi berusia 6 bulan. Jangan lupa untuk memastikan mainannya bersih dengan mencucinya setiap hari. Di samping itu, anda boleh menggunakan pelbagai jenis kain dengan pelbagai permukaan, yang boleh dijadikan tempat bermain.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan bayi anda yang berusia 6 bulan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan pelengkap yang sesuai dengan keadaan bayi anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Teruskan membaca untuk kitaran perkembangan usia seterusnya dalam Bayi 7 Bulan: Mula Merangkak.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found