Menguap tidak semestinya menjadi tanda mengantuk

Menguap berkait rapat dengan mengantuk dan keletihan. Walau bagaimanapun, aktiviti ini bukan sahaja disebabkan oleh dua perkara ini. Terdapat banyak perkara yang boleh membuat anda menguap, termasuk penyakit atau keadaan yang perlu anda perhatikan.

Menguap yang berlaku sekali-sekala biasanya bukan keadaan berbahaya atau berkaitan dengan penyakit. Satu kajian menunjukkan bahawa menguap adalah salah satu mekanisme tubuh untuk meningkatkan jumlah oksigen. Selain itu, ada juga yang mengatakan bahawa aktiviti ini ada kaitan dengan kebosanan.

Namun, jika menguap dilakukan terlalu kerap atau ketika anda tidak mengantuk, itu mungkin merupakan tanda keadaan perubatan tertentu.

Beberapa Punca Seseorang Menguap

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menjadi sebab mengapa seseorang menguap:

1. Menyejukkan otak

Satu teori adalah bahawa menguap adalah salah satu usaha semula jadi tubuh untuk menyejukkan otak. Semasa menguap, leher, rahang, dan otot muka anda meregang, meningkatkan aliran darah ke kepala dan wajah anda.

Di samping itu, terdapat juga kajian yang menyatakan bahawa seseorang akan lebih mudah berubah ketika udara sejuk daripada ketika udara panas.

Apabila anda menarik nafas lega ketika menguap, udara sejuk akan memasuki rongga sinus dan ini menjadikan suhu udara sejuk disalurkan ke otak melalui saluran darah. Tiba di otak, suhu sejuk akan menyejukkan otak.

2. Mengawasi orang menguap

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa menguap menular. Ini dianggap berkaitan dengan rasa empati seseorang. Inilah yang memudahkan anda menguap ketika melihat orang di sekitar anda menguap, terutama orang yang anda kenali atau dekat dengan anda.

3. Rasa bosan

Adakah anda pernah merasa bosan, kemudian anda secara tidak sedar menguap? Sekiranya demikian, ini sebenarnya normal. Aktiviti menguap memang boleh disebabkan oleh kebosanan.

Jadi, jika anda melihat dua orang berkomunikasi dan salah satunya menguap, mungkin orang itu merasa bosan semasa perbualan.

4. Mengalami penyakit tertentu

Menguap terlalu banyak, terutama tanpa merasa letih atau mengantuk, boleh menjadi tanda penyakit tertentu, seperti:

  • Anemia atau kekurangan darah
  • Sinkop Vasovagal adalah keadaan yang disebabkan oleh refleks saraf yang berlebihan di dalam badan yang membuat seseorang mudah pening dan pingsan
  • Apnea tidur
  • Sindrom keletihan kronik
  • Gangguan tiroid
  • Narkolepsi
  • Gangguan otak, seperti tumor otak, strok, atau epilepsi
  • Penyakit kronik, seperti sklerosis berbilang, diabetes dan kegagalan hati

Untuk menentukan sama ada aduan mengantuk yang kerap disebabkan oleh penyakit tertentu atau tidak, anda perlu berjumpa doktor.

Untuk menentukan penyebab kerap mengantuk anda, doktor anda mungkin melakukan pemeriksaan dan penyelidikan fizikal, seperti ujian darah, imbasan CT atau MRI otak, electroencephalogram (EEG), dan belajar tidur.

Menguap adalah perkara biasa, terutamanya jika anda merasa letih, bosan, atau melihat orang lain menguap.

Namun, jika anda sering menguap dan tidak disertai dengan rasa mengantuk, terutama jika timbul aduan lain, seperti kesukaran untuk menumpukan perhatian dan pening, juga jika aduan ini mengganggu aktiviti harian, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat. .