Polip rahim - Gejala, sebab dan rawatan

Polip rahim adalah pertumbuhan tisu yang tidak normaldi lapisan dlapisan rahim (endometrium). Sebilangan besar polip rahim bersifat jinak, walaupun ada yang boleh berkembang menjadi malignan atau barah.

Polip rahim boleh berbentuk bulat atau bujur, ukurannya mulai dari biji bijan hingga ukuran bola golf. Benjolan ini dapat dibendung sehingga terlihat menggantung atau tumbuh lebar di dinding rahim. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita yang telah memasuki menopaus.

Punca Polip Rahim

Punca sebenar polip rahim tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini berkait rapat dengan perubahan tahap estrogen. Selain perubahan hormon estrogen, terdapat sejumlah keadaan yang dianggap meningkatkan risiko polip rahim, iaitu:

 • Memasuki fasa perimenopause dan menopaus.
 • Mengalami kegemukan.
 • Mengambil ubat, seperti tamoxifen.
 • Mempunyai gangguan genetik yang diwarisi, seperti sindrom Lynch atau sindrom Cowden.

Gejala Polip Rahim

Gejala utama polip rahim adalah jadual haid yang tidak teratur. Selain itu, gejala berikut juga boleh muncul:

 • Kitaran haid yang tidak teratur
 • Jumlah atau tempoh haid yang berlebihanmenorrhagia)
 • Pendarahan dari faraj antara dua kitaran haid
 • Titik dan pendarahan muncul selepas menopaus
 • Pendarahan selepas hubungan seks
 • Kesukaran atau tidak dapat hamil (kemandulan)

Gejala polip rahim boleh berbeza dari wanita ke wanita. Terdapat sebilangan pesakit yang tidak merasakan sebarang gejala.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom polip rahim yang disebutkan di atas, terutamanya jika anda sudah menopaus. Pemeriksaan doktor diperlukan agar gangguan ini dapat diubati sedini mungkin. Dengan cara itu, risiko komplikasi akibat polip rahim dapat dicegah.

Selain itu, wanita yang gemuk atau mengambil ubat untuk barah payudara lebih berisiko terkena polip rahim. Sekiranya anda termasuk dalam kumpulan ini, berjumpa doktor dengan kerap untuk mengawal keadaan anda.

Diagnosis polip rahim

Doktor akan bertanya mengenai keluhan dan gejala yang dialami, sejarah penyakit yang dihidap oleh pesakit dan ahli keluarganya, serta ubat-ubatan yang sedang dimakan. Doktor juga akan mengemukakan soalan mengenai haid, seperti kitaran, tempoh, kekerapan, dan isipadu. Soalan mengenai sukar hamil juga boleh diajukan.

Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal yang lengkap. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan, seperti:

 • Ultrasound transvaginal

  Ultrasound transvaginal menggunakan alat berbentuk tongkat sihir (pemacu ultrasound) dimasukkan ke dalam faraj. Alat ini memancarkan gelombang suara yang kemudian diubah menjadi paparan visual pada layar komputer, untuk mencari kemungkinan kelainan pada rahim, seperti polip.

 • Histeroskopi

  Pemeriksaan histeroskopi menggunakan instrumen yang disebut histeroskop. Peranti berbentuk selang nipis ini dilengkapi dengan lampu dan kamera di hujungnya. Histeroskop akan dimasukkan ke dalam rahim melalui faraj untuk mengesan kehadiran polip.

 • biopsi dinding rahim

  Dalam prosedur ini, doktor akan mengambil sampel tisu dari dinding rahim. Sampel kemudian diuji lebih lanjut di makmal untuk menentukan jenis tisu, termasuk sama ada berpotensi barah atau tidak.

 • Kuret

  Curettage dilakukan dengan memasukkan batang logam dengan hujung yang disangkut ke dalam rahim melalui faraj untuk mengumpulkan sampel tisu. Prosedur ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan polip.

 • Sonohysterografi

  Sonohysterography dilakukan dengan bantuan ultrasound dan cecair khas dimasukkan ke dalam rahim melalui kateter. Prosedur ini akan memudahkan doktor untuk melihat apakah terdapat kelainan pada rahim, termasuk pertumbuhan polip.

Sebelum dan setelah menjalani penyelidikan di atas, doktor mungkin akan memberikan ubat seperti ubat untuk melebarkan serviks, antibiotik, dan ubat sakit.

Rawatan Polip Rahim

Langkah-langkah rawatan polip rahim hanya diambil ketika pesakit mengalami gejala yang sangat mengganggu, seperti pendarahan haid yang berlebihan, atau jika polip berpotensi menjadi barah.

Pada polip yang tidak menyebabkan gejala atau kecil, biasanya tidak ada rawatan khas yang dilakukan. Walaupun begitu, pesakit masih disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala untuk memantau keadaan dan perkembangan polip.

Sekiranya polip menyebabkan gangguan, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mengatasinya, iaitu:

Pentadbiran ubat-ubatan

Ubat untuk menyeimbangkan hormon, seperti progestin dan gonadotropin melepaskan agonis hormon, dapat melegakan simptom polip rahim. Walau bagaimanapun, kesan ini bersifat sementara. Gejala boleh muncul semula setelah pengambilan ubat dihentikan.

Histeroskopi atau kuretase

Kedua-dua prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan polip rahim. Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas kedua-duanya adalah kekejangan perut dan pendarahan ringan. Pesakit dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks sekitar 1-2 minggu setelah prosedur.

Langkah rawatan ini berkesan untuk merawat polip kecil dan biasanya dipilih ketika polip rahim dialami oleh wanita hamil atau wanita yang merancang kehamilan.

Histerektomi

Sekiranya polip tidak dapat dikeluarkan dengan kaedah lain atau jika polip adalah tisu barah, histerektomi mungkin diperlukan. Histerektomi adalah prosedur pembedahan untuk membuang rahim.

Walaupun jarang berlaku, polip boleh tumbuh semula di kemudian hari. Oleh itu, pesakit disarankan agar memeriksa keadaan mereka secara berkala.

Pencegahan polip rahim

Kerana penyebab sebenarnya tidak diketahui, polip rahim tidak dapat dicegah sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengurangkan risiko terkena polip:

 • Laksanakan diet yang sihat dan seimbang dengan pemakanan yang mencukupi.
 • Lakukan senaman secara berkala, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Dapatkan pemeriksaan berkala dengan doktor anda, terutamanya jika anda mempunyai gangguan genetik tertentu, seperti sindrom Lynch atau sindrom Cowden.